X
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης στο Fthis.gr. Επιλέγοντας «Συμφωνώ», αποδέχεστε να λαμβάνετε όλα τα cookies . Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies

14 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας!

14 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας!

Υπάρχουν τροφές που μπορούν να θωρακίσουν την άμυνα του οργανισμού σου και να σε προστατεύσουν από ιώσεις και κρυολογήματα;

Σχεδίασε τα γεύματά σου για να συμπεριλάβεις 14 τροφές που θα ενισχύσουν τον οργανισμό σου.

1. Εσπεριδοειδή

Οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς τη βιταμίνη C, αφού έχουν ήδη κρυολογήσει. Αυτό συμβαίνει γιατί συμβάλλει στην ενίσχυση του οργανισμού και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σας συστήμα.

Η βιταμίνη C αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο για την υγεία, καθώς αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι τα βασικά στοιχεία για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Πού εντοπίζονται τα εσπεριδοειδή:

  • γκρέιπφρουτ
  • πορτοκάλια
  • μανταρίνια
  • λεμόνια
  • limes

Επειδή, το σώμα σου δεν την παράγει ή την αποθηκεύει, χρειάζεσαι ημερησίως πρόσληψη βιταμίνης C.

2. Κόκκινες πιπεριές

Αν νομίζεις ότι τα εσπεριδοειδή έχουν την περισσότερη βιταμίνη C οποιουδήποτε φρούτου ή λαχανικού, σκέψου το ξανά. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από κάποιο εσπεριδοειδές. Είναι, επίσης, μια πλούσια πηγή βήτα καροτίνης.

Εκτός από το ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μια υγιούς επιδερμίδας.

3. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C και E, καθώς και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά που πρέπει να βάλεις στο καθημερινό σου τραπέζι. Το κλειδί για τη διατήρηση της δύναμής του είναι να μαγειρευτεί όσο το δυνατόν λιγότερο.

4. Σκόρδο

Από τους πρώτους κιόλας πολιτισμούς αναγνωρίστηκε η αξία του σκόρδου στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Το σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην επιβράδυνση της σκλήρυνσης των αρτηριών. Οι ιδιότητες του σκόρδου φαίνεται να προέρχονται από μια μεγάλη συγκέντρωση ενώσεων που περιέχουν θείο, όπως είναι και η αλικίνη.

5. Τζίντζερ

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και κατά επέκταση στην μείωση του πονόλαιμου και άλλων φλεγμονωδών ασθενειών. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας. Ενώ χρησιμοποιείται σε πολλά γλυκά και επιδόρπια, το τζίντζερ παγιδεύει κάποια θερμότητα με τη μορφή gingerol. Βοηθάει, επίσης, στη μείωση του χρόνιου πόνου και μπορεί να έχει ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης.

6. Σπανάκι

Το σπανάκι μπήκε στη λίστα, όχι μόνο επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C αλλά καθώς είναι γεμάτο με πολυάριθμα αντιοξειδωτικά και σε β-καροτένιο, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την ικανότητα καταπολέμησης της μόλυνσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Παρόμοια με το μπρόκολο, το σπανάκι είναι πιο υγιεινό όταν μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο, έτσι ώστε να διατηρηθούν τα θρεπτικά συστατικά του. Ωστόσο, το ελαφρύ του μαγείρεμα ενισχύει τη βιταμίνη Α και επιτρέπει την απελευθέρωση άλλων θρεπτικών ουσιών από το οξαλικό οξύ.

7. Γιαούρτι

Ψάξε για γιαούρτι που έχουν «ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες», όπως το ελληνικό γιαούρτι. Αυτές οι καλλιέργειες μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών. Προσπάθησε να πάρεις τα απλά γιαούρτια και όχι τα είδη που είναι φορτωμένα με ζάχαρη.

Το γιαούρτι μπορεί επίσης να είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης D, οπότε προσπάθησε να επιλέξεις μάρκες εμπλουτισμένες με βιταμίνη D. Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού μας έναντι ασθενειών.

8. Αμύγδαλα

Όταν πρόκειται για την πρόληψη και την καταπολέμηση των κρυολογημάτων, η βιταμίνη Ε τείνει να μπει στη λίστα μαζί με τη βιταμίνη C. Ωστόσο, η βιταμίνη Ε είναι το κλειδί για να έχεις ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτεί την παρουσία λίπους για να απορροφηθεί σωστά.

Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, είναι συσκευασμένα με τη βιταμίνη και επίσης έχουν καλά λιπαρά. Μισό φλιτζάνι, το οποίο περιέχει περίπου 46 ολόκληρα αμύγδαλα, παρέχει σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε.

Διαβάστε περισσότερα στο Thriveglobal.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)