counter

Οι φετινές υποψηφιότητες των Oscar

Οι φετινές υποψηφιότητες των Oscar
Οι φετινές υποψηφιότητες των Oscar

Oscar 2014

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των Oscar για το 2014 και η μάχη για την κατάκτηση του πολυπόθητου χρυσού αγαλματιδίου ξεκίνησε. Η ταινία “Gravity” και ο “Οδηγός διαπλοκής” μετρούν από 10 υποψηφιότητες ενώ  το “12 χρόνια σκλάβος” 9. Λίγο πιο πίσω αλλά αρκετά δυναμικός και  ο “Λύκος της Γουόλ Στριτ” με πρωταγωνιστή το Λεονάρντο Ντι Κάπριο, είναι επίσης υποψήφιος. Εξαιρετική όμως και η παρουσία της «Νεμπράσκα» του Αλεξάντερ Πέιν.

Ισοβαθμία επεφύλασσε η κορυφή των φετινών υποψηφιοτήτων για τα 84α βραβεία Oscar που θα δοθούν στο Λος Αντζελες την Κυριακή 2 Μαρτίου. Δυο ταινίες συγκέντρωσαν από 10 υποψηφιότητες o “Οδηγός διαπλοκής”  του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ και το σαφώς ανώτερο “Gravity” του Αλφόνσο Κουαρόν, μια ταινία που πήγε πολύ καλά και στην Ελλάδα.

Μια θέση πιο κάτω, με εννιά υποψηφιότητες βρίσκουμε μόνον μια ταινία, το αντιρατσιστικό δράμα “12 χρόνια  σκλάβος” του Στιβ Μακ Κουίν, που φαίνεται να είναι το φαβορί για το βραβείο καλύτερης ταινίας.

Ο «Λύκος της Γουόλ Στριτ», μια ταινία η οποία έχει διχάσει περισσότερο από κάθε άλλη αυτή την περίοδο, οδήγησε τον σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε για όγδοη φορά στις υποψηφιότητες του Οσκαρ σκηνοθεσίας . Για την ίδια ταινία ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο μετρά την τέταρτη υποψηφιότητά του στα Οσκαρ.

Όπως γραφόταν από τον περασμένο Αύγουστο όταν η “Θλιμμένη Τζασμίν” του Γούντι Αλεν βγήκε στις αίθουσες, η Κέιτ Μπλάνσετ κέρδισε την υποψηφιότητα για το Α’ ρόλου. Και κανονικά θα πρέπει να κερδίσει και το βραβείο. Όσο για τον Γούντι Αλεν οι υποψηφιότητες που έχει πια συγκεντρώσει ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης φτάνουν τις 24! Η τελευταία φορά που το πήρε ήταν για το σενάριο του «Μεσάνυχτα στο Παρίσι».

Εχοντας παίξει έναν ασθενή του AIDS ο οποίος προσπαθεί να πουλήσει ένα φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου που όμως απαγορεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μάθιου Μακ Κόναχι προτάσσεται για πρώτη φορά για Oscar. Χάνοντας πολλά κιλά ο αμερικανός ηθοποιός στραπατσάρισε εντελώς την όμορφη εικόνα του και αυτά τα πράγματα η Ακαδημία τα προσέχει. O Μάθιου Μακ Κόναχι βραβεύτηκε πριν από λίγες μέρες με Χρυσή Σφαίρα για ερμηνεία δραματικής ταινίας.

Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η Μέριλ Στριπ, για τον “Αύγουστο”,  προτάσσεται για 18η φορά για Oscar ενώ μετρά ήδη δυο βραβεία Α’ ρόλου και ένα Β’.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Ελλάδα έδωσε περίτρανα το παρόν στις εφετινές υποψηφιότητες. Η “Νεμπράσκα” του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν (Παπαδόπουλος) συγκέντρωσε έξι πολύ δυνατές υποψηφιότητες, ανάμεσα στις οποίες για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία ,Α ανδρικού ρόλου (Μπρους Ντερν) αλλά και για την φωτογραφία του ελληνικής καταγωγής Φαίδωνα Παπαμιχαήλ που ύστερα από μια καριέρα 15 χρόνων σε πολλές «οσκαρικές» ταινίες, μετρά , επιτέλους, την πρώτη υποψηφιότητά του στα Oscar.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR