counter

Φωτιά: Τι δεν πρέπει να κάνεις αν η περιοχή σου έχει καπνό

Φωτιά: Τι δεν πρέπει να κάνεις αν η περιοχή σου έχει καπνό
Φωτιά: Τι δεν πρέπει να κάνεις αν η περιοχή σου έχει καπνό

Δυστυχώς τα τελευταία 24ωρα, πολλές είναι οι περιοχές της Ελλάδας στις οποίες έχει ξεσπάσει φωτιά με τους κατοίκους να προσπαθούν να σώσουν τον εαυτό και την περιουσία τους, την ώρα που ο καπνός έχει κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Η Ελληνική Πνευμονολογική Υπηρεσία και οι ειδικοί γιατροί, μας ενημερώνουν για το τι πρέπει να κάνουμε και πώς να προστατεύσουμε την υγεία μας από την έκθεση στην φωτιά

Φωτιά: Τι απαγορεύεται να κάνεις με καπνό από φωτιά

  • Αρχικά δεν πρέπει να πανικοβάλλεσαι και να αρχίζεις να τρέχεις προς άγνωστη κατεύθυνση, μιας και κανείς μη ειδικός δεν μπορεί να ξέρει πού έχει φτάσει η φωτιά. Απομακρυνόμαστε ωστόσο όσο το δυνατό περισσότερο από τη φωτιά. Αν πλησιάσουμε τη φωτιά, υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων και να προκληθούν βλάβες στα μάτια. Από την έκθεση στον καπνό, μπορεί να έχουμε άμεσες επιπτώσεις, όπως εκτέθηκαν παραπάνω.
  • Αποφεύγουμε τη σωματική άσκηση και καταπόνηση.
  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Αποφεύγουμε τις μετακινήσεις, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά σε Λουτράκι, Ρόδο, Δυτική Αττική: Η τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής

  • Κατά την παραμονή στο σπίτι, θα πρέπει να διατηρούνται κλειστά τα παράθυρα και οι πόρτες, για την αποφυγή εισόδου καπνού στον χώρο.
  • Χρησιμοποιούμε κλιματιστικά για τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας στο χώρο. Τα κλιματιστικά ανακυκλώνουν τον αέρα που βρίσκεται στο δωμάτιο και δεν εισάγουν από τον εξωτερικό χώρο.
  • Σε περίπτωση που η μετακίνηση είναι απαραίτητη, προτιμούμε το βράδυ ή άλλες ώρες που το θερμικό φορτίο είναι χαμηλότερο. Χρησιμοποιούμε μάσκες υψηλής προστασίας και όχι χειρουργικές ή υφασμάτινες που δεν προστατεύουν από τον καπνό.
  • Σε περίπτωση που λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή, φροντίζουμε να την ακολουθούμε κανονικά και να έχουμε επάρκεια για αρκετό διάστημα, ώστε να αποφύγουμε μετακινήσεις, πιθανή έλλειψη ή δυσκολία στην προμήθεια.
  • Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε σε επαφή με το θεράποντα γιατρό μας και τον κρατάμε ανήμερο για πιθανά συμπτώματα που εμφανίσουμε, ώστε να μας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τέτοια φαινόμενα, όπως οι φωτιά, αντιμετωπίζεται με συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια.

Photo Credits: Eurokinissi

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR