counter

12 Top τροφές για καλύτερο και ασφαλές μαύρισμα

12 Top τροφές για καλύτερο και ασφαλές μαύρισμα
12 Top τροφές για καλύτερο και ασφαλές μαύρισμα

Το καλοκαίρι είναι η καταλληλότερη εποχή για έκθεση στον ήλιο και σύνθεση βιταμίνης D, αλλά και η πιο επικίνδυνη για εγκαύματα. Ξέρεις, αλήθεια, ότι το φαγητό που τρως επηρεάζει το πόσο εύκολα μπορείς να πάθεις έγκαυμα όταν εκτίθεσαι στον ήλιο;

Έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τη φυσική προστασία του δέρματος και προστατεύουν την καταστροφή τις επιδερμίδας από τον ήλιο. Παρακάτω παρουσιάζονται 12 τρόφιμα που ενισχύουν φυσικά την προστασία από τον ήλιο και δρουν επουλωτικά στο δέρμα. Βάλ’ τα στη διατροφή σου αυτό το καλοκαίρι και δεν θα χάσεις.

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη βιταμίνης C μαζί με βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για ηλιακό έγκαυμα. Εκτός από την υψηλή βιταμίνη C, τα εσπεριδοειδή περιέχουν λιμονένιο, το οποίο έχει συσχετιστεί με 34% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Τα εσπεριδοειδή περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία δρουν προστατεύοντας τα κύτταρα από την ανάπτυξη ελευθέρων ριζών (κάτι που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ηλιακού εγκαύματος) που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος.

ΚΑΡΟΤΑ

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα καρότα σχετίζονται με την υγεία των ματιών. Ωστόσο, γνωρίζεις ότι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο; Τα καρότα είναι μία από τις καλύτερες διαιτητικές πηγές β-καροτένιου. Το βήτα-καροτένιο βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο. Εξαιτίας αυτού, τα καρότα μπορούν να παρέχουν αυξημένη προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα, ειδικά όταν συνδυάζονται με βιταμίνη Ε.

ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Οι φράουλες περιέχουν έναν ισχυρό συνδυασμό αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C, που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν την επούλωση
του δέρματος από τα εγκαύματα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Οι φράουλες περιέχουν τανίνες που μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση των σημαδιών από το ηλιακό έγκαυμα. Αν καείς από τον ήλιο, λιώσε μερικές φράουλες και άπλωσε τον πολτό στο έγκαυμα. Ξέπλυνε το δέρμα σου έπειτα από λίγα λεπτά. Θα απαλλαγείς από το ηλιακό έγκαυμα και θα ανακουφιστείς φυσικά.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ

Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι σε εφοδιάζει με τις πολύτιμες κατεχίνες, οι οποίες έχουν προστατευτικές ιδιότητες έναντι των ασθενειών και προστατεύουν από τη φλεγμονή του ηλιακού εγκαύματος και τη μακροπρόθεσμη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το πράσινο τσάι έχει επίσης ταννικό οξύ, το οποίο βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο του εγκαύματος, και αντιοξειδωτικά που ονομάζονται EGCG. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Wisconsin έδειξε ότι τα EGCG σταμάτησαν τη γενετική βλάβη στα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος που εκτέθηκαν στο υπεριώδες φως.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μερικές μελέτες δείχνουν ότι μόλις δύο φλιτζάνια την ημέρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιπλέον προστασία από τον ήλιο.

ΡΟΔΙ

Τα ρόδια αποτελούν μέρος μιας θεραπευτικής παράδοσης που χρονολογείται από την αρχαία Αίγυπτο! Οι σπόροι σε αυτό το νόστιμο εξωτικό φρούτο είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά. Τα ρόδια περιέχουν επίσης ελλαγικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σας από την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ακτίνες UVA και UVB. Σε μια ερευνητική μελέτη, όταν το εκχύλισμα ροδιού χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με αντηλιακό, αυξήθηκε το SPF κατά 20%!
Το ρόδι αυξάνει επίσης τη γλουταθειόνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο επίσης αυξάνει την προστασία από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορείς να φτιάξεις κρύο πράσινο τσάι με παγωμένο ρόδι και να κερδίσεις τα οφέλη προστασίας του δέρματος από τα ρόδια και το πράσινο
τσάι μαζί!

ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Τα αμύγδαλα είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε, η οποία προστατεύει και επουλώνει το δέρμα από την καταστροφή από το ηλιακό φως. Τα αμύγδαλα περιέχουν επίσης κερκετίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία και την καταστροφή του κολλαγόνου που προκαλεί ρυτίδες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μετά την έκθεση των συμμετεχόντων στο υπεριώδες φως, οι συμμετέχοντες που πήραν την ίδια ποσότητα βιταμίνης Ε που υπάρχει σε 20 αμύγδαλα είχαν λιγότερα ηλιακά εγκαύματα από τους συμμετέχοντες που δεν έλαβαν αυτή την ποσότητα βιταμίνης Ε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Βάλε μερικά αμύγδαλα στο σνακ σου την επόμενη φορά που θα πας στην παραλία ή στην πισίνα!

ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΤΑΦΥΛΛΙΑ

Τα θρεπτικά συστατικά στα σταφύλια μπορούν να επιβραδύνουν τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών, που σχηματίζονται στα κύτταρα του δέρματος και έχουν συνδεθεί με την ηλιακή βλάβη και τον καρκίνο του δέρματος. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης προανθοκυανιδίνες και άλλες πολυφαινόλες που βρίσκονται στους σπόρους του σταφυλιού και δρουν προστατευτικά από τις υπεριώδεις ακτίνες. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης κερκετίνη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Toxicology and Applied Pharmacology» διαπίστωσε ότι η κερκετίνη ήταν υπεύθυνη για τη μείωση της οξειδωτικής βλάβης του DNA που προκλήθηκε από την έκθεση σε UVB και ενίσχυε την προστασία του δέρματος από τη σχετιζόμενη φλεγμονή.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Βάλε μερικά σταφύλια στην κατάψυξη και απόλαυσέ τα παγωμένα μια καυτή καλοκαιρινή μέρα!

ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Το μαρούλι, το σπανάκι, το λάχανο και τα σέσκουλα είναι εξαιρετικές πηγές των αντιοξειδωτικών λουτεΐνης και ζεαξανθίνης και μελέτες έχουν δείξει ότι εμποδίζουν την κυτταρική ανάπτυξη που προκαλείται από το υπεριώδες φως.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Όταν καταναλώνεις ντομάτες, βάζεις το λυκοπένιο στη διατροφή σου, το οποίο είναι ένα καροτενοειδές και αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από τον υπερβολικό ήλιο και ελαχιστοποιεί οποιαδήποτε φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα σου, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Αυτά τα αποτελέσματα μεγεθύνονται αν φας τις ντομάτες μαγειρεμένες, πάστα ντομάτας ή σάλτσα ντομάτας, γεγονός που καθιστά το λυκοπένιο πιο βιοδιαθέσιμο, δηλαδή απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό. Σε μια γερμανική μελέτη, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα τέταρτο φλιτζάνι ντοματοπολτό με ελαιόλαδο κάθε μέρα για 10 εβδομάδες παρουσίασαν 35% λιγότερο κοκκίνισμα του δέρματος όταν εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία από εκείνους που δεν κατανάλωναν πάστα ντομάτας. Σε μια άλλη μελέτη, οι άνθρωποι που κατανάλωναν πέντε κουταλιές πάστα ντομάτας πλούσιας σε λυκοπένιο καθημερινά για τρεις μήνες παρουσίασαν 25% περισσότερη φυσική προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Αυτό το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο είναι επίσης υψηλό σε λυκοπένιο και περιέχει 40% περισσότερο λυκοπένιο από τις ντομάτες!

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ

Είναι ένα από τα καλύτερα superfoods! Η Αγιουρβέδα και η παραδοσιακή κινεζική ιατρική έχουν χρησιμοποιήσει τον κουρκουμά, εδώ και αιώνες, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από τις βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία UV.

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας,
ο λιναρόσπορος με τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχει μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, να το διατηρήσει ενυδατωμένο ώστε να μην αφυδατωθεί και να μειώσει την επιπλέον φλεγμονή εάν εμφανιστεί ηλιακό έγκαυμα. Δοκίμασε, λοιπόν, να προσθέσεις 2 κουταλιές της σούπας στην επόμενη σαλάτα σου.

Με τη συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη,

Κλινικής Διαιτολόγου - Διατροφολόγου,

ΜSc ΕπιστημονικήΣ ΔιευθύντριαΣ Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου λογω διατροφής Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας,

& της Κλεοπάτρας Κετσελίδη, τελειόφοιτης Διαιτολόγου - Διατροφολόγου

Πηγή: Περιοδικό Forma

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR