counter

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: 26 χρόνια από το θανατηφόρο τροχαίο στο Παρίσι! 32 εμβληματικές φωτογραφίες από τη ζωή της

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: 26 χρόνια από το θανατηφόρο τροχαίο στο Παρίσι! 32 εμβληματικές φωτογραφίες από τη ζωή της
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: 26 χρόνια από το θανατηφόρο τροχαίο στο Παρίσι! 32 εμβληματικές φωτογραφίες από τη ζωή της

Η Νταϊάνα ήταν 36 ετών όταν πέθανε. Ο θάνατός της προκάλεσε ένα πρωτοφανές ξέσπασμα δημόσιας θλίψης στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως. Tην κηδεία της παρακολούθησαν τηλεοπτικά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ενώ η βασιλική οικογένεια επικρίθηκε από τον τύπο για την αντίδρασή της στο θάνατο της Νταϊάνα. Το ενδιαφέρον του κοινού για την Νταϊάνα παραμένει υψηλό μέχρι και σήμερα. Το φιλανθρωπικό της έργο τεράστιο και μέχρι και σήμερα, την λένε "Η Πριγκίπισσα του λαού". Μοιάζει σαν χτες από τότε που έσβησε και όμως έχουν περάσει 26 χρόνια...Με αφορμή την επέτειο αυτή, το FTHIS.GR συγκέντρωσε 32 φωτογραφίες από την ζωή της. 

Το τροχαίο που κόστισε την ζωή της Νταϊάνα

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Αυγούστου 1997, η Νταϊάνα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, πέθανε από τραύματα που υπέστη νωρίτερα εκείνη την ημέρα, αφού ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και συγκρούστηκε με έναν πυλώνα στη Σήραγγα Pont de l'Alma στο Παρίσι, σύμφωνα με επίσγημες πηγές . Ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ και ο Ανρί Πολ (ο οδηγός του αυτοκινήτου), σκοτώθηκαν επιτόπου. Ο σωματοφύλακάς τους, Τρέβορ Ρις-Τζόουνς, τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά επέζησε από τη συντριβή και δίνει μέχρι σήμερα συνεντεύξεις για το μοιραίο τροχαίο.

Διαβάστε επίσης: Κέιτ Μίντλετον: Ο τρόπος με τον οποίο τίμησε την πριγκίπισσα Νταϊάνα στην στέψη του Βασιλιά Καρόλου

Κάποια Μέσα υποστήριξαν ότι η συμπεριφορά των παπαράτσι που ακολουθούσαν το αυτοκίνητο, όπως αναφέρει το BBC, είχε συμβάλει στη συντριβή. Το 1999, μια γαλλική έρευνα διαπίστωσε ότι ο Ανρί Πολ, ο οποίος έχασε τον έλεγχο του οχήματος με μεγάλη ταχύτητα, ήταν μεθυσμένος και υπό την επίδραση συνταγογραφούμενων φαρμάκων επομένως ήταν ο μόνος υπεύθυνος για το ατύχημα. Ήταν ο επικεφαλής ασφαλείας στο Ξενοδοχείο Ριτζ και νωρίτερα είχε παρακινήσει τους επιβαίνοντες να αναχωρήσουν, ενώ οι παπαράτσι περίμεναν την Νταϊάνα και τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ έξω από το ξενοδοχείο.

Κάποιες αναφορές των μέσων ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι ο Ρις-Τζόουνς επέζησε επειδή φορούσε ζώνη ασφαλείας, αλλά άλλες έρευνες αποκάλυψαν ότι κανένας από τους επιβάτες του αυτοκινήτου δεν φορούσε.

Με τους γιους της

Η κηδεία της Νταϊάνα και το παγκόσμιο πένθος

Αρχικά κανείς δεν ήξερε εάν η Νταϊάνα θα δεχόταν μια τελετουργική κηδεία, καθώς είχε χάσει την ιδιότητα της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας μετά το διαζύγιό της από τον Πρίγκιπα Κάρολο το 1996, ωστόσο πολλοί αναφέρουν ότι τελικά η βασιλική οικογένεια έπραξε τα δέοντα ακριβώς λόγω της δημοφιλίας της. 

Σπάνα φωτογραφία από την παιδική της ηλικία

Ο θάνατος της Νταϊάνα έγινε δεκτός με εξαιρετικές δημόσιες εκδηλώσεις θλίψης και η κηδεία της στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στις 6 Σεπτεμβρίου μεταδόθηκε από πάρα πολλά Μέσα και μάλιστα με υψηλά ρεκόρ τηλεθέασης. Έξω από το Αβαείο και στο Χάιντ Παρκ πλήθος κόσμου παρακολουθούσε και άκουγε τη διαδικασία από μεγάλες υπαίθριες οθόνες και ηχεία, καθώς εισέρχονταν καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των πολλών φιλανθρωπικών οργανώσεων των οποίων η Νταϊάνα ήταν προστάτιδα. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας Μπερναντέτ Σιράκ, καθώς και διασημότητες όπως ο Ιταλός τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι και δύο φίλοι της Νταϊάνα, ο Τζορτζ Μάικλ και ο Έλτον Τζον.

Με τον Λουτσιάνο Παβαρότι

Μετά το τέλος της τελετής, το φέρετρο της Νταϊάνα μεταφέρθηκε στο Άλθορπ με νεκροφόρα Ντέιμλερ. Οι πενθούντες έριξαν λουλούδια στην νεκρώσιμη ακολουθία για σχεδόν όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της και τα οχήματα σταμάτησαν ακόμη και στον απέναντι οδόστρωμα του αυτοκινητόδρομου Μ1 καθώς περνούσαν τα αυτοκίνητα.

Σε μια ιδιωτική τελετή, η Νταϊάνα θάφτηκε σε ένα νησί στη μέση μιας λίμνης που ονομάζεται The Oval, η οποία είναι μέρος του κήπου Πλέζουρ στο Άλθορπ.  Ένα κέντρο επισκεπτών είναι ανοιχτό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με έκθεση για την Νταϊάνα και μια βόλτα στη λίμνη. Όλα τα κέρδη δωρίστηκαν στο Ταμείο Μνήμης της Νταϊάνα, Πριγκίπισσας της Ουαλίας.

Και οι 11.000 λαμπτήρες στο πολυκατάστημα Harrods, που ανήκει στον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, σβήστηκαν και δεν άναψαν ξανά παρά μόνο μετά την κηδεία. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, μέλη της Γυναικείας Βασιλικής Εθελοντικής Υπηρεσίας και του Στρατού Σωτηρίας παρείχαν υποστήριξη στους ανθρώπους που έκαναν ουρές κατά μήκος του εμπορικού .

Με τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας το 1988 Λωράν Φαμπιούς

Περισσότερες από ένα εκατομμύριο ανθοδέσμες είχαν μείνει στην κατοικία της στο Λονδίνο, το παλάτι του Κένσινγκτον, ενώ στο κτήμα της οικογένειάς της στο Άλθορπ ζητήθηκε από το κοινό να σταματήσει να φέρνει λουλούδια καθώς λέγεται ότι ο όγκος των επισκεπτών και των λουλουδιών στους γύρω δρόμους προκαλεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ο σωρός των λουλουδιών έξω από τους κήπους του Κένσινγκτον ήταν 1,5 μέτρα βαθιά κατά τόπους και το κάτω στρώμα είχε αρχίσει να κομποστοποιείται. Φρέσκα λουλούδια, αρκουδάκια και μπουκάλια σαμπάνιας δωρίστηκαν αργότερα και διανεμήθηκαν σε ασθενείς, ηλικιωμένους και παιδιά. Κάρτες, προσωπικά μηνύματα και ποιήματα συγκεντρώθηκαν και δόθηκαν στην οικογένεια της Νταϊάνα. 

Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε πως θεωρίες συνομωσίας υποστηρίζουν πως η Νταιάνα σκοτώθηκε από εντολή στης βασίλισσας Ελισαβετ II, ωστόσο κανείς φυσικά μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει κάτι τέτοιο. Όταν ένας δημοσιογράφος τη ρώτησε κάποτε αν θεωρεί ότι θα γίνει κάποια στιγμή Βασίλισσα εκείνη απάντησε: "Θα ήθελα να είμαι μια βασίλισσα στις καρδιές των ανθρώπων". Σίγουρα η ζωή της ήταν σύντομη, όμως επίσης σίγουρα η ευχή της πραγματοποιήθηκε...

Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη που είχε δώσει η Νταιάνα:

Photo Credits: AFP,ABACA,ZUMA

Και όλη τη συλλογή φωτογραφιών από διάφορες στιγμές της ζωής της Νταιάνα:

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR