counter

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με καστανό ρύζι

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με καστανό ρύζι
Ντολμαδάκια γιαλαντζί με καστανό ρύζι

  • Γεµίζουµε µία µεγάλη κατσαρόλα µε νερό και αφήνουµε να πάρει βράση. Αν χρησιµοποιήσουµε φρέσκα αµπελόφυλλα, τα ξεχωρίζουµε ένα ένα, τα ξεβγάζουµε µε νερό και τα ζεµατίζουµε για 2' µέσα στο βραστό νερό. Αν χρησιµοποιήσουµε αµπελόφυλλα σε βάζο, τα ξεχωρίζουµε και πάλι ένα ένα και τα ξεβγάζουµε σε νερό. Τα ρίχνουµε στην κατσαρόλα για 5-8'. Και στις δύο περιπτώσεις τα βγάζουµε µε µία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουµε σε καθαρή πετσέτα για να στραγγίσουν καλά.

 

  • Ξεπλένουµε το καστανό ρύζι µέσα σε ένα σουρωτήρι κάτω από το νερό της βρύσης και το στραγγίζουµε καλά. Καθαρίζουµε τα κρεµµύδια και τα τρίβουµε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα ρίχνουµε σε ένα µικρό µπολ.

 

  • Ζεσταίνουµε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, προσθέτουµε το τριµµένο κρεµµύδι και το ρύζι και συνεχίζουµε το ελαφρύ σοτάρισµα µέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο. Προσθέτουµε 400 ml νερό και το µπαχάρι. Σκεπάζουµε την κατσαρόλα, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 15', ανακατεύοντας τακτικά, µέχρι σχεδόν να βράσει το ρύζι.

 

  • Στο µεταξύ, ξεβγάζουµε σε κρύο νερό τον µαϊντανό, τον άνηθο και τον δυόσµο και τινάζουµε για να στραγγίσουν καλά τα φυλλαράκια. Τα ψιλοκόβουµε και τα προσθέτουµε στο µείγµα του µαγειρεµένου ρυζιού.

 

  • Αρχίζουµε το τύλιγµα µε τον ακόλουθο τρόπο: Τοποθετούµε το κάθε φύλλο που θα γεµίσουµε σε µία επίπεδη και καθαρή επιφάνεια και αφαιρούµε, αν χρειάζεται, το κοτσάνι που µπορεί να είναι σκληρό. Τοποθετούµε µία κουταλιά του γλυκού γέµιση στο κέντρο του φύλλου και τυλίγουµε πρώτα από κάτω προς τα πάνω, περιλαµβάνοντας και τα πλαϊνά. Το µέγεθος του κάθε ντολµά πρέπει να είναι από µικρό έως µέτριο, γι’ αυτό τυλίγουµε κάπως σφιχτά τα ντολµαδάκια, χωρίς να βάζουµε πολλή γέµιση µέσα.

  

  • Τα τοποθετούµε σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο σε µία µεγάλη, φαρδιά και σχετικά ρηχή κατσαρόλα σε στρώσεις. Προσθέτουµε το χυµό του λεµονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τοποθετούµε πάνω από τα ντολµαδάκια ένα αναποδογυρισµένο πιάτο και προσθέτουµε όσο νερό χρειάζεται για να το σκεπάσουµε. Σιγοβράζουµε για 1 ώρα σε χαµηλή φωτιά, µέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο νερό. Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουµε το φαγητό να κρυώσει εκτός φωτιάς για άλλη 1 ώρα.

 

  • Σερβίρουµε καλύπτοντας ένα πιάτο µε φρέσκα αµπελόφυλλα και τοποθετώντας από πάνω τα ντολµαδάκια.

 

  

Σύνολο ORAC ανά μερίδα: 7.301 

 

Διατροφικό σχόλιο: Γευστική πρόταση ιδανική για την ενεργοποίηση του µεταβολισµού και την ενίσχυση της µνήµης και της πνευµατικής διαύγειας, λόγω της περιεκτικότητας βιταµινών του συµπλέγµατος Β. Επιπλέον, στη συνταγή αυτή παρουσιάζεται ένας ενισχυµένος γευστικός συνδυασµός επιµέρους αντιοξειδωτικών ουσιών όπως είναι το σελήνιο, η βιταµίνη C και τα φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία! Η απόδοσή της σε µονάδες ORAC προσφέρει απόλυτη αντιοξειδωτική περιεκτικότητα, που χαρίζει υψηλές αντιγηραντικές ιδιότητες. Τα αµπελόφυλλα επιπλέον αποτελούν µία ιδανική πρόταση για άτοµα µε προβλήµατα δυσκοιλιότητας λόγω του υψηλού τους περιεχοµένου σε φυτικές ίνες!

 

  

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερες υπέροχες αντιοξειδωτικές συνταγές στο ένθετο MY cooking του περιοδικού mytvπου κυκλοφορεί στα περίπτερα.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR