counter

Αφράτο σπιτικό τσουρέκι από τη Γωγώ Δελογιάννη

Αφράτο σπιτικό τσουρέκι από τη Γωγώ Δελογιάννη
Αφράτο σπιτικό τσουρέκι από τη Γωγώ Δελογιάννη

Το Πάσχα πλησιάζει και γι΄αυτό η Γωγώ Δελογιάννη μας παρουσιάζει σήμερα μια συνταγή για νόστιμα τσουρέκια

"Η μεγάλη μου αγάπη για τα τσουρέκια, είτε αφράτα σαν αυτό εδώ, είτε με ίνες και μαλακά μέσα, με έχει οδηγήσει στην αναζήτηση της καλύτερης συνταγής.

Ποτέ δε θα μπορώ να πω ότι τη βρήκα αλλά, με αυτή, σίγουρα, κάπως έχω πλησιάσει.

Απαιτεί κάμποσο χρόνο και μίξερ ή όρεξη για την ωραία σωματική άσκηση του ζυμώματος.

Συνταγή για τσουρέκια

Τσουρέκια - Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 1450 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 370 γρ. λιωμένο και ζεστό βούτυρο
  • 6 αυγά
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (λευκή ή καστανή)
  • 100 γρ. μαγιά νωπή ή 4 φακελάκια ξηρή
  • 20 γρ. μαχλέπι σκόνη
  • 5 γρ. μαστίχα σκόνη
  • 5 γρ. κακουλέ σκόνη
  • 300 γρ. γάλα πλήρες
  • 150 γρ. νερό
  • 6 γρ. αλάτι

Για την επικάλυψη:

  • 1 κρόκος αυγού
  • 150 γρ. αμύγδαλα φιλέ ή ψιλοκομμένα

Ας δούμε τα βήματα αναλυτικά.

Πρώτα το ζωντάνεμα της μαγιάς.

Στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη μισή ζάχαρη, το γάλα και το νερό χλιαρά, και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10′ σε ζεστό μέρος μέχρι να δούμε την επιφάνεια του μείγματος να αφρίζει.

Μετά το ζύμωμα.

Μόλις η μαγιά είναι έτοιμη, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός του βουτύρου στον κάδο του μίξερ ή στο μπολ μας και ζυμώνουμε. 10′ στο μίξερ ή 15′ στο χέρι. Όταν η ζύμη είναι σφιχτή και ομοιογενής αρχίζουμε να ενσωματώνουμε το λιωμένο βούτυρο σιγά σιγά, ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφηθεί όλο το βούτυρο.

Και τώρα το φούσκωμα.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα.

Ζυμώνουμε 5′.

Ξεκουράζουμε, σε ζεστό μέρος, 20′

Ζυμώνουμε 5′.

Ξεκουράζουμε, πάντα σε ζεστό μέρος, 20′.

Κόβουμε σε 6 κομμάτια και πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε (πλεξούδες, σαλιγκαράκια, στεφάνια κλπ).

Αλείφουμε με έναν κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα.

Ψήνουμε στους 180°C για 20′-25′, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.

Πολύ σημαντική πληροφορία: Απαραίτητη στο ψήσιμο είναι η υγρασία, οπότε, στην κάτω πλευρά του φούρνου σας βάλτε ταψάκι με παγάκια, την ώρα που θα βάζετε να ψηθεί το τσουρέκι σας!"

Από τη Γωγώ Δελογιάννη

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR