- Παντζάρια: Ενισχύουν την ενυδάτωση του δέρµατος µέσω του υαλουρονικού οξέος που περιέχουν. Επίσης, καθαρίζουν το δέρµα και του χαρίζουν λάµψη.
- Ελιές: Πλούσιες σε βιταµίνη Ε, η οποία ενισχύει την υγεία και τη λάµψη του δέρµατος.
- Ακτινίδια & Λεμόνια: Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταµίνης C και καταπολεµούν τις επιβλαβείς ιδιότητες των ελεύθερων ριζών.
- Βερίκοκα: Αποτελούν συµπυκνωµένη πηγή β-καροτένιου και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Θα πρέπει όµως να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση όσοι αντιµετωπίζουν προβλήµατα µε τα νεφρά, διότι είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ, που προκαλεί πέτρες στα νεφρά.
- Καρότα: Είναι πλούσια σε β-καροτένιο και δεν χαρακτηρίζονται µόνο από την αντιοξειδωτική τους δράση, αλλά συντελούν στη διατήρηση ενυδατωµένου και ελαστικού δέρµατος.
- Δημητριακά Ολικής Άλεσης: Εκτός από βιταµίνες Α και Β2, περιέχουν σηµαντικές ποσότητες σεληνίου, το οποίο παρεµποδίζει έµµεσα τη διαδικασία της οξείδωσης και του σχηµατισµού των ελεύθερων ριζών. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, που βοηθάει στην επούλωση των ηλιακών εγκαυµάτων.
- Ψάρια: Είναι πλούσια σε σελήνιο και βιταµίνες Α και Β2.
- Γάλα & Τυρί: Αποτελούν πολύ καλές πηγές βιταµινών Α, Β2 και Β12. Βέβαια καλό είναι να προτιµούνται τα χαµηλά σε λιπαρά γαλακτοκοµικά προϊόντα (1,5%-2%).
- Ξηροί καρποί (ανάλατοι): Πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα προστατεύουν και ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερµίδας.
- Θαλασσινά: ∆ιαθέτουν αυξηµένη περιεκτικότητα σε σελήνιο και ψευδάργυρο.
Με τη συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιστημονικός Διευθυντής «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ», Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου, www.apisxnansis.gr & www.logodiatrofis.gr.
Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερα διατροφικά tips, χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την αντιοξειδωτική διατροφή και υπέροχες αντιοξειδωτικές συνταγές στο ένθετο MY cooking του περιοδικού που κυκλοφορεί στα περίπτερα.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)