counter

Σκηνές πολέμου στο Κίεβο. 25 νεκροί και 1000 τραυματίες

Σκηνές πολέμου στο Κίεβο. 25 νεκροί και 1000 τραυματίες
Σκηνές πολέμου στο Κίεβο. 25 νεκροί και 1000 τραυματίες

Kίεβο

Στους 25 ανέβασε το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας τον αριθμό των νεκρών από τις συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών στο Κίεβο.

Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τα οποία επικαλούνται ιατρικές πηγές ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000 εκ των οποίων αρκετοί είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι 184 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών εκ των οποίων οι 35 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι δημοτικές αρχές στο Κίεβο ανέφεραν επίσης ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις 22:00 τοπική ώρα και μετά, εκ των οποίων οι 110 νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά στο κέντρο του Κιέβου, ενώ ένας τέταρτος έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από όχημα. Άλλοι δυο άνθρωποι υπέστησαν καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια των ταραχών. Το έβδομο από τα επισήμως επιβεβαιωμένα θύματα είναι ένας πολίτης που πέθανε από τις αναθυμιάσεις σε ένα γραφείο του κυβερνητικού κόμματος των Περιφερειών στο οποίο έγινε έφοδος διαδηλωτών οι οποίοι το πυρπόλησαν. 

Τουλάχιστον έξι από τους νεκρούς αστυνομικούς πέθαναν από τραύματα που προήλθαν από πυροβολισμούς.

Οι αρχές στο Κίεβο έκλεισαν το μετρό της πόλης, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο να δηλώνει ότι η κίνηση αυτή έγινε για να εμποδιστούν οι διαδηλωτές να προσεγγίσουν το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η κίνηση των πολιτών στο Κίεβο θα πρέπει να περιορίζεται έως τα  μεσάνυχτα, ενώ κλήθηκαν οι επιχειρήσεις να μην ανοίξουν την Τετάρτη, για λόγους ασφαλείας.

Νέα επίθεση της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ξεκίνησαν μια νέα επίθεση απώθησης των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα (0200 GMT) λαμβάνοντας θέση γύρω από το μνημείο στη μέση της πλατείας, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η νέα επιχείρηση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων ξεκίνησε με τη ρίψη δεκάδων δακρυγόνων και αναισθητικών κροτίδων που δημιούργησαν αποπνικτικές συνθήκες στην ήδη πολύ βαριά ατμόσφαιρα στο κέντρο του Κιέβου. Δεν έγινε γνωστό αν οι αντικαθεστωτικοί αντιστάθηκαν σθεναρά και αν υπήρξαν θύματα οι τραυματίες, καθώς στην αμέσως προηγούμενη αστυνομική επίθεση, όπως μετέδωσαν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί τέσσερα άτομα.

Νωρίτερα άλλος δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ενημέρωσε ότι διαδηλωτές κατέσχεσαν όπλα στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας όταν εισέβαλαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Τρίτη προς την Τετάρτη σε μια στρατιωτική μονάδα. Μετά τις συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις και τη ρίψη μολότοφ περίπου 5.000 διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε στρατιωτικά κτίρια, και κατόπιν κινήθηκαν προς τις αποθήκες πυρομαχικών όπου κατέσχεσαν άγνωστο αριθμό οπλισμού.

Τις πρώτες του δηλώσεις μετά το ξέσπασμα των αιματηρών ταραχών στο Κίεβο έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε μια προφανή προσπάθεια εκτόνωσης της εξαιρετικά δραματικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, η οποία είναι στα πρόθυρα της εμφύλιας σύρραξης. Ο ουκρανός πρόεδρος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου, ανέφερε σε διάγγελμά του προς το έθνος ότι ακόμα δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

 Κλίτσκο: «Κατέρρευσαν» οι συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε η μεταμεσονύχτια συνάντηση του εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σε μια πολιτική προσπάθεια να σταματήσει η αιματοχυσία στο Κίεβο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, "υποχρεώθηκε" να εγκαταλείψει τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, χωρίς να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για το πώς θα σταματήσει η φονική βία στο Κίεβο


«Δυστυχώς, δεν έχω φέρει τίποτα καλό από τις συνομιλίες» δήλωσε στην ιστοσελίδα Ukrainska Pravda ο εκ των επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Βιτάλι Κλίτσκο ο ουκρανός πρόεδρος αρνείται να σταματήσει την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου και απαιτεί να εγκαταλείψουν οι αντικαθεστωτικοί την πλατεία της Ανεξαρτησίας. «Ο πρόεδρος είπε ότι η μόνη λύση είναι να εκκενωθεί το Μαϊντάν και όλοι να πάνε στα σπίτια τους,» ανέφερε επίσης ο ίδιος, τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Hromadske. 

Δεν έγινε όμως σαφές αν παρά την αποχώρηση του Κλίτσκο από το προεδρικό μέγαρο συνεχίζονταν οι συνομιλίες μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των δύο άλλων ηγετών της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις.

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR