counter

Όλες οι απαντήσεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα!

Όλες οι απαντήσεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα!
Όλες οι απαντήσεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα!

Sex

Νοµίζεις ότι η χρήση προφυλακτικού αρκεί να σε προστατέψει από τη µετάδοση ΣΜΝ;
Μάλλον χρειάζεται να µάθεις περισσότερα.

Τα προφυλακτικά εξασφαλίζουν 100% προστασία από τα ΣΜΝ;


Αν χρησιµοποιούνται σωστά, µπορεί να µειώσουν δραστικά τον κίνδυνο µετάδοσης. Δυστυχώς όµως, επειδή κατά την ερωτική επαφή αφήνουν ακάλυπτα κάποια ανατοµικά µέρη, είναι δύσκολο να προσφέρουν πλήρη προστασία από ΣΜΝ όπως ο έρπης, τα οξυτενή κονδυλώµατα αλλά και το AIDS. Επίσης, υπάρχει πάντα µια µικρή πιθανότητα το προφυλακτικό να σπάσει κατά την επαφή, γεγονός που ακυρώνει τη χρήση του.

Κινδυνεύω από το στοµατικό έρωτα;


Ναι, ιδιαίτερα αν υπάρχει ανοιχτή πληγή στο στόµα ή αν ένας από τους δύο παρουσιάζει έξαρση επιχείλιου έρπητα ή έρπητα των γεννητικών οργάνων. Γι αυτό, όταν δεν έχουµε µόνιµο σύντροφο που να γνωρίζουµε ότι είναι υγιής, καλό είναι να αποφεύγουµε το στοµατικό έρωτα.

Το πρωκτικό σεξ αυξάνει τις πιθανότητες µετάδοσης;


Ναι, γιατί µπορεί να προκαλέσει τραυµατισµούς, όπως και το βίαιο σεξ. Γι αυτό πρέπει να χρησιµοποιείται πάντα προφυλακτικό, το οποίο µάλιστα πρέπει να αλλάζουµε αν πρόκειται να έρθουµε και σε κολπική και πρωκτική επαφή. Μην ξεχνάµε ότι το AIDS βρίσκει προσφορότερο τρόπο µετάδοσης µε το πρωκτικό σεξ.

Είµαι απολύτως ασφαλής αν έχω κάνει το εµβόλιο HPV; 


Όχι, γιατί το εµβόλιο εξασφαλίζει προστασία µόνο από κάποιους υπότυπους - ίσως τους πιο επιθετικούς- της οικογένειας των HPV (ιών των ανθρώπινων θηλωµάτων) αλλά όχι από όλους.

Μπορώ να κολλήσω περισσότερα από ένα ΣΜΝ συγχρόνως;


Ναι. Κι αυτό γιατί δεν είναι σπάνιο κάποιο άτοµο να εκδηλώνει ταυτόχρονα περισσότερα του ενός ΣΜΝ. Τα άτοµα που πάσχουν ήδη από κάποιο ΣΜΝ έχουν περισσότερες πιθανότητες να µολυνθούν µε τον ιό του AIDS σε σχέση µε τον υπόλοιπο πληθυσµό αν εκτεθούν στον ιό κατά τη σεξουαλική επαφή.

Πώς µπορούµε να είµαστε απολύτως προφυλαγµένοι;


?εν υπάρχει απόλυτος τρόπος αποφυγής των ΣΜΝ για τα σεξουαλικώς ενεργά άτοµα. Η µόνη σχεδόν απολύτως αποτελεσµατική µέθοδος προστασίας θα µπορούσε να είναι η αποκλειστική σχέση δύο συντρόφων που δεν έχουν µολυνθεί ή δεν παρουσιάζουν κάποια έξαρση ενός ΣΜΝ.

Πότε µπορούµε να πάψουµε να χρησιµοποιούµε προφυλακτικό µε τον σύντροφό µας;


Πρώτα πρέπει να παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστηµα, ίσως λίγων µηνών, κατά το οποίο θα παίρνονται προφυλάξεις, χωρίς κανείς από τους δύο να εκδηλώσει κάποιο ΣΜΝ. Παράλληλα µπορεί να γίνει κλινική εξέταση από δερµατολόγο - αφροδισιολόγο και γυναικολόγο αντίστοιχα. Οι ειδικοί αυτοί µπορεί να υποδείξουν και ένα σχετικό εργαστηριακό (από το αίµα) έλεγχο.

Τι κάνουµε αν ο µόνιµος σύντροφός µας έχει ΣΜΝ; 

Πρώτη φροντίδα είναι η σωστή θεραπεία του ΣΜΝ από τον ειδικό γιατρό, δηλαδή τον δερµατολόγο - αφροδισιολόγο και τον γυναικολόγο ανάλογα µε το φύλο του ασθενούς. Ο ειδικός θα δώσει και τις κατευθύνσεις για τον τρόπο και τη διάρκεια της προφύλαξης.

Διαβάστε περισσότερα στο formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR