counter

Μαρία Κάλλας: Ηθοποιοί που έχουν υποδυθεί τη μεγάλη ντίβα της όπερας στο cinema και στο θέατρο

Μαρία Κάλλας: Ηθοποιοί που έχουν υποδυθεί τη μεγάλη ντίβα της όπερας στο cinema και στο θέατρο
Μαρία Κάλλας: Ηθοποιοί που έχουν υποδυθεί τη μεγάλη ντίβα της όπερας στο cinema και στο θέατρο

Η Μαρία Κάλλας ήταν κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος του 20ού αιώνα και μέχρι σήμερα πολλές ηθοποιοί την έχουν υποδυθεί τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στο θέατρο.

Η σπουδαία επαγγελματική της πορεία και η πολυτάραχη σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάση είναι συνήθως τα κεντρικά θέματα σε ταινίες και παραστάσεις.

Το FTHIS.GR συγκέντρωσε μερικές από τις ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τη μεγάλη ντίβα της όπερας.

Αυτές είναι οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τη Μαρία Καλλάς

Το θρυλικό θεατρικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally, “Master Class”, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1997-1998 στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη με την Κάτια Δανδουλάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μαρίας Κάλλας.

Η εν λόγω παράσταση ήταν σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και μετάφραση Μάριου Πλωρίτη.

Το “Master Class” είναι βασισμένο στο περίφημο σεμινάριο οπερατικής τέχνης όπου δίδαξε η Μαρία Κάλλας στη Μουσική Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, στις αρχές της δεκαετίας του '70.

Η Μαρία Ναυπλιώτου 20 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του “Master Class” στην Ελλάδα από την Κάτια Δανδουλάκη, ανέβηκε στη σκηνή και ενσάρκωσε τη Μαρία Κάλλας στο έργο του Terrence McNally.

Αυτή τη φορά τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η μετάφραση του έργου ήταν του ποιητή Στρατή Πασχάλη.

Να σημειωθεί, πως η Μαρία Ναυπλίώτου έπαιξε για τέσσερις σεζόν την εν λόγω παράσταση και την παρακολούθησαν σχεδόν 100.000  θεατές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κύπρο. Μάλιστα, η ηθοποιός βραβεύτηκε και για τον ρόλο της αυτό.

Η Μόνικα Μπελούτσι υποδύθηκε με επιτυχία τη θρυλική Ελληνίδα ντίβα της όπερας στην παράσταση “Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις”. Το εν λόγω έργο ταξίδεψε σε αρκετές χώρες του πλανήτη και παρουσιάστηκε και στην Ελλάδα το 2021.

Τότε, η Μόνικα Μπελούτσι ανέβηκε για τρία βράδια στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού.

Μάλιστα, το “Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις” πρόκειται να κυκλοφορήσει και σε μορφή ντοκιμαντέρ από το σκηνοθέτη Τομ Βολφ και Γιάννη Δημολίτσα. Η ταινία παρουσιάστηκε και στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου και έδωσε το “παρών” η Μόνικα Μπελούτσι.

  • Φανί Αρντάν

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός Φανί Αρντάν, υποδύθηκε τη Μαρία Κάλλας στην ταινία “Callas Forever -Κάλλας για πάντα”.

Πρόκειται για μια βιογραφική ταινία του 2002 σε σκηνοθεσία του Φράνκο Τζεφιρέλι. Ο Ιταλός σκηνοθέτης ήταν καλός φίλος της σοπράνο, ενώ την είχε σκηνοθετήσει στο παρελθόν στις όπερες “Τόσκα”, “Νόρμα”, αλλά και στην “Τραβιάτα”. Το σενάριο ο Φράνκο Τζεφιρέλι το συνέγραψε με τον Μάρτιν Σέρμαν.

Να σημειωθεί, πως η Φανί Αρντάν έχει δηλώσει πως είναι θαυμάστρια της Μαρίας Κάλλας και μάλιστα, είναι από τις γυναίκες που την έχουν ενσαρκώσει τις περισσότερες φορές.

  • Φέι Ντάναγουεϊ

Η Φέι Ντάναγουεϊ το 1997 έπαιξε κι’ αυτή για ένα χρόνο το βραβευμένο με Tony θεατρικό έργο του Terrence McNally, “Master Class”.

Η παράσταση έλαβε εξαιρετικές κριτικές και μάλιστα και περιόδευσε σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις.

Μάλιστα, η ίδια, προ μερικών ετών, έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε ένα δικό της “Master Class”, το οποίο όμως δεν έχει κυκλοφορήσει.

Να σημειωθεί, πως η πρώτη που ενσάρκωσε τη Μαρία Κάλλας στο εν λόγω έργο ήταν η Ζόι Κάλντγουελ. Η Αυστραλή ηθοποιός ήταν αυτή που με την ερμηνεία της κέρδισε βραβείο Tony. Τη διαδέχθηκαν η σταρ του μιούζικαλ Πάτι Λουπόν το 1996 και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ντίξι Κάρτερ το 1997.

  • Παζ Βέγκα

Τη Μαρία Κάλλας υποδύθηκε και η Παζ Βέγκα στην ταινία “Grace of Monico”. Η εν λόγω ταινία επικεντρώνεται σε μια περίοδο έξι μηνών το 1962, όταν ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό ήταν σε διαμάχη με τη Γαλλία και τον τότε Γάλλο Πρόεδρο Σαρλ Ντε Γκωλ. Σύμφωνα με το σενάριο η πριγκίπισσα Γκρέις προσπάθησε μέσα από τα παρασκήνια να αποτρέψει το πραξικόπημα. Εκείνη την εποχή, η Γκρέις Κέλι γνώρισε την Μαρία Κάλλας, η οποία είχε σχέση με τον Έλληνα εκατομμυριούχο Αριστοτέλη Ωνάση.

Τον ρόλο της Γκρέις Κέλι είχε ενσαρκώσει η Νικόλ Κίντμαν.

Αυτό το διάστημα πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τα γυρίσματα της ταινίας “Maria”, με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί, η οποία θα υποδυθεί κι’ αυτή τη Μαρία Κάλλας.

Η ταινία είναι του Χιλιανού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού Πάμπλο Λαρέν.

Είναι βασισμένη σε αληθινές μαρτυρίες και ξετυλίγει την πολυτάραχη, όμορφη και τραγική ιστορία της ζωής της κορυφαίας σοπράνο και εστιάζει στις τελευταίες ημέρες της στο Παρίσι την δεκαετία του 1970. Το σενάριο είναι του του Στίβεν Νάιτ και γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν και στην Ελλάδα.

Δείτε ΕΔΩ! Αντζελίνα Τζoλί: Το σημείωμα που άφησε στο ξενοδοχείο στον Πύργο Ηλείας όπου διέμεινε

  • Κατερίνα Παπουτσάκη

Στην Ελλάδα ακόμη μια ηθοποιός που υποδύθηκε τη Μαρία Κάλλας ήταν η Κατερίνα Παπουτσάκη.

Συγκεκριμένα, η ηθοποιός ενσάρκωσε τη σοπράνο στην παράσταση “Ωνάσης: Τα θέλω όλα” του Σταμάτη Φασουλή, που παρουσιάστηκε στο θέατρο Παλλάς.

*Πηγή φωτογραφιών: Instagram, NDP, AFP, Zumapress

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR