counter

“Δεν έχω όρεξη για σεξ και ούτε που με νοιάζει!”

“Δεν έχω όρεξη για σεξ και ούτε που με νοιάζει!”
“Δεν έχω όρεξη για σεξ και ούτε που με νοιάζει!”

Δεν έχω όρεξη για σεξ και ούτε που με νοιάζει!

Σύμφωνα με έρευνες 30-40% του γυναικείου πληθυσμού αντιμετωπίζει έλλειψη της ερωτικής επιθυμίας σε κάποια φάση της ζωής του.

 

Όταν μιλάμε για χαμηλή σεξουαλική επιθυμία αναφερόμαστε σε απόντα  η μειωμένα αισθήματα σεξουαλικού ενδιαφέροντος, ανυπαρξία σεξουαλικών σκέψεων και ερωτικών φαντασιώσεων και γενικότερη έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ. Συχνά μάλιστα οι γυναίκες πιστεύουν ότι το σεξ δεν είναι πλέον σημαντικό γι αυτές και μπορούν να ζήσουν και χωρίς αυτό. Ωστόσο όσες αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα,  συνήθως ζητάνε  τη βοήθεια ενός ειδικού είτε για να ικανοποιήσουν το σύντροφο τους είτε επειδή φοβούνται μην τον χάσουν.

 

Κάντε το τεστ

Για να διαπιστώσουν αν υποφέρουν από έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, οι Barry και Emily McCarthy ζητούν από τις αναγνώστριες του βιβλίου τους  Rekindling desire να απαντήσουν  ‘αλήθεια η ψέμα’ στα παρακατω ερωτήματα. Δοκιμάστε το κι εσείς.

 

  • Το σεξ μοιάζει περισσότερο με δουλειά παρά με παιγνίδι.
  • Τα αγγίγματα οδηγούν πάντα σε συνουσία.
  • Τα αγγίγματα λαμβάνουν μέρος μόνο στην κρεβατοκάμαρα.
  • Δεν ανυπομονείς πια να κάνεις σεξ.
  • Το σεξ δε σου δίνει πια την αίσθηση ότι συνδέεσαι συναισθηματικά με τον σύντροφο σου.
  • Δεν κάνεις  πια ερωτικές σκέψεις ούτε έχεις σεξουαλικές φαντασιώσεις.
  • Το σεξ γίνεται πάντα μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα.
  • Ο σύντροφος σου υποκινεί πάντα το σεξ ενώ εσύ αισθάνεσαι πίεση.
  • Αναπολείς με νοσταλγία το σεξ που είχες παλιά.
  • Το σεξ έχει καταντήσει ρουτίνα και πλέον γίνεται μηχανικά.
  • Κάνετε σεξ το πολύ μια με δυο φορές το μήνα ενώ βρίσκεστε σε σταθερή σχέση και δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας που σας απαγορεύουν μια πιο συχνή σεξουαλική συνεύρεση.

Αν απαντήσατε αλήθεια σε πέντε από τις παραπάνω προτάσεις τότε είναι πιθανόν ότι σας απασχολεί το πρόβλημα της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας.

 

Τι μπορεί να φταίει;

 

  • Βιολογικά και ψυχολογικά αίτια. Ασθένειες (διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, κατάθλιψη κ.α.) καθώς και η διαδικασία της γήρανσης πολλές φορές μειώνουν την ανταπόκριση των γυναικών στα σεξουαλικά ερεθίσματα. Επίσης πολλά φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η κατάθλιψη, το άγχος κι η υπέρταση επηρεάζουν συχνά τη γυναίκεια σεξουαλική επιθυμία.

  • Ανεπαρκής σωματική διέγερση πριν το σεξ. Τα προκαταρκτικά είναι ένα σημαντικό στάδιο του ερωτικού παιγνιδιού και της διέγερσης. Κι αυτό γιατί πέρα από το σωματικό ερεθισμό δίνει την ευκαιρία στο ζευγάρι να νιώσει κοντά συναισθηματικά εφόσον δεν περιορίζεται σε μηχανικά αγγίγματα.

  • Προβλήματα στη σχέση. Συναισθήματα όπως θύμος, ντροπή, ενοχές αλλά και το άγχος και οι αρνητικές  σκέψεις συντελούν αρνητικά στον ερεθισμό και τη σεξουαλική απόλαυση. 

  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση και αρνητική αυτοεικόνα. Είναι απαραίτητο να αγαπάμε τον εαυτό μας προκειμένου να του ‘επιτρέψουμε’ την απόλαυση που επιφέρει το σεξ. Επίσης είναι πολύ δύσκολο να αφήσουμε τον σύντροφο μας να μας πλησιάσει τόσο αν πιστεύουμε ότι  έτσι εκθέτουμε όλες τις αδυναμίες μας.

 

Μάθετε ότι: Κάποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν ενδοψυχικές συγκρούσεις όταν γίνονται μητέρες και αρχίζουν να  βλέπουν το νέο τους ρόλο μη συμβατό με το ρόλο τους ως σεξουαλικής συντρόφου.

 

Η λύση στην πράξη

 

Επικοινωνία. Η χαμηλή ερωτική επιθυμία μιας γυναίκας αφόρα το ζευγάρι όχι μονό την ιδία. Μιλήστε για το πρόβλημα σας και προσπαθήστε να βρείτε λύσεις από κοινού. Αν έχετε μια καλή και ασφαλή σχέση δε πρέπει να φοβάστε μήπως ο σύντροφος σας σας επικρίνει η μήπως θεωρήσει τον εαυτό του υπεύθυνο. Aν θεωρείτε ότι η επιθυμία σας επηρεάζεται από προβλήματα στη δυναμική της σχέσης σας πρέπει να επικεντρωθείτε αρχικά στη βελτίωση της συναισθηματικής της πλευράς.

 

Αφιερώστε κάποια βράδια με το σύντροφο σας για αισθησιακό μασάζ χωρίς όμως να ολοκληρώσετε την επαφή σας, Σκοπός δεν είναι να κάνετε σεξ αλλά να γνωρίσετε καλύτερα ο ένας το σώμα του άλλου και να καταλάβετε τι σας αρέσει και τι όχι. Η κοινή αποδοχή ότι η συγκεκριμένη άσκηση δε θα οδηγήσει σε σεξουαλική επαφή θα μειώσει το άγχος σας να νιώσετε ερεθισμό κι επιθυμία. Επαναλάβετε την άσκηση ώσπου να νιώσετε άνετα και από κοινού έτοιμοι να προχωρήσετε σε μια ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.

 

Προσπαθήστε να συνδεθείτε συναισθηματικά κι ερωτικά κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών. Δείξτε ευρηματικότητα και περιέργεια, αφιερώστε χρόνο και μοιραστείτε με το σύντροφο σας τις φαντασιώσεις σας η τα συναισθήματα σας γι’ αυτόν.

 

Δεν είναι απαραίτητο να νιώθετε επιθυμία και διέγερση εξαρχής. H διέγερση και η διάθεση μπορούν να αναπτυχτούν στη διάρκεια των αρχικών χαδιών κι αγγιγμάτων εφόσον αφοσιωθείτε σε αυτά και συντονιστείτε με το σώμα σας. Το σεξ είναι κάποιες φόρες σαν το γυμναστήριο. Στην αρχή βαριόμαστε να πάμε, αλλά μετά από την ολοκλήρωση της άσκησης αισθανόμαστε ικανοποιημένοι κι αναζωογονημένοι!

 

Αρνητικές σκέψεις που προβλέπουν μια “καταστροφική” συνεχεία της συνεύρεσης δρουν ανασταλτικά στην επιθυμία. Επικεντρωθείτε στο ‘ΤΩΡΑ’ και μη δίνετε σημασία σε σκέψεις που δεν αφορούν την παρούσα στιγμή και σας αποσπούν την προσοχή.

 

Βιώστε τον “ενθουσιασμό” της αναμονής του σεξ! Ο ενθουσιασμός κι η ανυπομονησία μπορούν να αυξηθούν όταν το ζευγάρι προγραμματίσει κάποια σεξουαλικά ραντεβού που στοχεύουν στο να χρησιμοποιήσει την ερωτική του φαντασία με στόχο την ηδονή. Το σεξ δεν είναι ανάγκη να γίνεται πάντα το βραδύ στο κρεβάτι με τα φώτα κλειστά. Δεν είναι πάντα απαραίτητο η ηδονή να συνδέεται με συνουσία.

 

Επιτρέψτε  στον εαυτό σας να νιώσει ηδονή. Στόχος πρέπει να είναι η ευχαρίστηση κι όχι η επίδοση σας. Η σεξουαλική ηδονή είναι δικαίωμα όλων των γυναικών ακόμη κι αν αυτό το μήνυμα δεν επικοινωνείτε με σαφήνεια στις « ανδροκρατούμενες» κοινωνίες.

 

Είναι σημαντικό για ένα ζευγάρι να είναι σεξουαλικά ενεργό αφού πέρα από τη σωματική ικανοποίηση το σεξ συντελεί στην ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού και σύμφωνα με έρευνες δρα θετικά στην ψυχολογική μας υγεία κι ισορροπία. 

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR