counter

Κοιτάξτε το στα μάτια! - Η οπτική επαφή με το μωρό μας, κρύβει αμέτρητα οφέλη για την ομαλή του ανάπτυξη!

Κοιτάξτε το στα μάτια! - Η οπτική επαφή με το μωρό μας, κρύβει αμέτρητα οφέλη για την ομαλή του ανάπτυξη!
Κοιτάξτε το στα μάτια! - Η οπτική επαφή με το μωρό μας, κρύβει αμέτρητα οφέλη για την ομαλή του ανάπτυξη!

Εκμεταλλευόμαστε τις λίγες ώρες μέσα στην ημέρα τις οποίες το μικρό μας δεν κοιμάται για να ενισχύσουμε την όραση και την παρατηρητικότητα του επιστρατεύοντας κάποιες απλές, αλλά σημαντικές, τεχνικές.

  • Διασταυρώνουμε το βλέμμα μας: Προσπαθούμε να κοιτάζουμε το μικρό μας όσο το δυνατό περισσότερο μέσα στα μάτια. Η αλήθεια είναι πως όταν πρωτοέρχεται στην αγκαλιά μας η όρασή του δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη. Σταδιακά όμως, το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει και κλείνοντας τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του, το μικρό μας είναι σε θέση να αρχίσει να επεξεργάζεται τα χαρακτηριστικά μας και να μας ξεχωρίζει ακόμα κι όταν βρισκόμαστε σε μεγαλύτερη απόσταση από εκείνο.
  • Του δίνουμε χρόνο: Χρόνο για να παρατηρήσει τόσο εμάς, όσο και τον χώρο που το περιβάλλει. Είναι σημαντικό κάποιες στιγμές μέσα στην ημέρα το μωρό μας να μην κάνει απολύτως τίποτα κι απλά να παρατηρεί. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία το βοηθά να χτίσει μνήμες οι οποίες αφορούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει και, φυσικά, εμάς!
  • «Κεντρίζουμε» την προσοχή του: Εκτός από το βλέμμα μας, επιστρατεύουμε και κάποια άλλα πραγματάκια για να κερδίσουμε την προσοχή του και να τονώσουμε την όραση και τη σκέψη του μικρού μας: Τον πρώτο μήνα, παίζουμε μαζί του δείχνοντάς του μαλακά παιχνιδάκια με έντονα χρώματα (κόκκινο, μπλε, ή με έντονες αντιθέσεις, π.χ. άσπρο-μαύρο). Στην αρχή, τα πηγαίνουμε κοντά του και σιγά-σιγά αρχίζουμε να τα απομακρύνουμε «προκαλώντας το» να τα αναζητήσει. Ένα μομπίλ πάνω από την κούνια του είναι ό,τι πρέπει μετά τους 2 μήνες, ενώ, γύρω στους τρείς μήνες ένα άθραυστο καθρεφτάκι θα δώσει στο μικρό μας την ευκαιρία να… γνωρίσει και να παρατηρήσει ακόμα και το δικό του πανέμορφο προσωπάκι!
  • Το παροτρύνουμε να μας μιμηθεί: Πώς; Πολύ απλά κάνοντας αστείες γκριμάτσες! Σύμφωνα με τους ειδικούς, πριν καλά-καλά κλείσει τον πρώτο μήνα της ζωής του, το μωρό μας είναι σε θέση να μας… βγάλει γλώσσα ακολουθώντας το δικό μας παράδειγμα. Μετά το πρώτο τρίμηνο, αρχίζει να μιμείται κι άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα κάποιες εκφράσεις μας, κι αργότερα κάποιες κοφτές κινήσεις μας. Μια επίσης πολύ καλή ιδέα, είναι να στηθούμε αγκαλίτσα μπροστά στον καθρέφτη και να κάνουμε αμέτρητες γκριμάτσες χαζεύοντας τα είδωλά μας!  

 

* Με τη συνεργασία της παιδιάτρου-αναπτυξιολόγου Κωνσταντίνας Γκόλτσιου

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR