counter

Μπλε πανσέληνος: Πόσες μέρες μετά μας επηρεάζει;

Μπλε πανσέληνος: Πόσες μέρες μετά μας επηρεάζει;
Μπλε πανσέληνος: Πόσες μέρες μετά μας επηρεάζει;

Απόψε θα δούμε όλοι μας την Μπλε πανσέληνο του Αυγούστου, για την οποία ήδη σου έχουμε μιλήσει. Το συγκεκριμένο φαινόμενο, είναι εξαιρετικά σπάνιο και η επόμενη φορά που θα επαναληφθεί θα είναι σε 2 ή 3 χρόνια. Ωστόσο, πέρα από το εντυπωσιακό του θέματος, η πανσέληνος έχει και κάποια αρνηρικά και μάλιστα οι ειδικοί αναφέρουν ότι μας επηρεάζει και πριν αλλά και μετά. 

Πανσέληνος Αυγούστου: Πόσες μέρες μας επηρεάζει το μπλε φεγγάρι και σε ποιους τομείς; 

Είναι πιθανό ότι η σελήνη θα μπορούσε να επηρεάσει τον ύπνο, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πριν από τον τεχνητό φωτισμό, η πανσέληνος ήταν μια κύρια πηγή νυχτερινού φωτός. Μια μελέτη του 2021 αναφέρει ότι για μεγάλο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, οι άνθρωποι ήταν πιο δραστήριοι τη νύχτα κατά τη διάρκεια της πανσελήνου και μπορεί να είχαν συγχρονίσει τις δραστηριότητές τους και τα επίπεδα ενέργειας τους με τις φάσεις της σελήνης.

Διαβάστε επίσης: Μπλε πανσέληνος: Τα 3 πράγματα που πρέπει να κάνεις με την υπερπανσέληνο του Αυγούστου

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι περισσότερο φως (του φεγγαριού) σήμαινε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται ή να συμμετέχουν σε άλλες δραστηριότητες αργότερα το βράδυ. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το ίδιο το σεληνόφως μπορεί να κρατά τους ανθρώπους ξύπνιους για περισσότερο.

Η μελέτη που αναδημοσιεύει το Medicalnewstoday.com διερεύνησε τις επιπτώσεις του σεληνιακού κύκλου σε ανθρώπους που ζουν σε αγροτικά περιβάλλοντα χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, σε κοινότητες ιθαγενών και σε αστικά περιβάλλοντα. Χρησιμοποιώντας συσκευές παρακολούθησης ύπνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος άρχισε αργότερα και δεν διαρκούσε τόσο πολύ τις νύχτες πριν από την πανσέληνο.

Αυτό το φαινόμενο πιθανότατα συμβαίνει επειδή η πανσέληνος είναι η πιο φωτεινή φάση της σελήνης, αντανακλώντας περισσότερο φως από τον ήλιο στη Γη. Αν και αυτό το φως είναι πιο αδύναμο από το άμεσο ηλιακό φως, η έκθεση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ξύπνιοι τη νύχτα. Πολλοί επίσης αναφέρουν ότι η πανσέληνος επηρεάζει τη διάθεσή τους, αλλά η υπάρχουσα έρευνα δεν υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό.

Μια ανάλυση του 2021 αναφέρει ότι, σε μια προηγούμενη μελέτη σε περισσότερες από 300 γυναίκες, υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της πανσελήνου και της έναρξης της εμμήνου ρύσεως. Ωστόσο, αυτή η συσχέτιση υπήρχε μόνο όταν οι ερευνητές επέλεξαν για διάρκεια κύκλου 29,5 ημερών.

Διαβάστε επίσης: Μπλε πανσέληνος: Τα 3 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις με την υπερπανσέληνο του Αυγούστου

Για να αξιολογήσουν τη σύνδεση μεταξύ της σελήνης και του κύκλου των γυναικών οι συγγραφείς της ανάλυσης εξέτασαν τους κύκλους 22 ατόμων που διατήρησαν αρχεία των περιόδων τους για έως και 32 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι συγχρονίζονται κατά διαστήματα είτε με τη φωταύγεια είτε με τη βαρυτική έλξη της σελήνης. Ο συγχρονισμός ήταν ισχυρότερος όταν το φεγγάρι ήταν πιο κοντά στη Γη. Ωστόσο, η μελέτη δεν απέδειξε ότι το φεγγάρι είναι η άμεση αιτία αυτού.

Οι φάσεις της Σελήνης μπορεί να έχουν επίδραση στον τοκετό. Μια μελέτη του 2021 ενός μεγάλου συνόλου δεδομένων που περιελάμβανε 38,7 εκατομμύρια γεννήσεις στη Γαλλία βρήκε μικρές αλλά σημαντικές παραλλαγές στα πρότυπα γέννησης που σχετίζονται με τις φάσεις της σελήνης. Οι γεννήσεις αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, σύμφωνα με τις λαϊκές πεποιθήσεις. Μερικές άλλες μελέτες έχουν βρει μια πιθανή σχέση μεταξύ της πανσελήνου, της υγείας και της συμπεριφοράς.

Για παράδειγμα, μια μελέτη από το 2018 διαπίστωσε αύξηση στις μεταφορές έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τροχαία ατυχήματα κατά τη διάρκεια της πανσελήνου. Η μελέτη περιελάμβανε 1.764 νύχτες ελέγχου, 62 νύχτες με πανσέληνο και 842.554 μεταφορές έκτακτης ανάγκης.

Αυτό δεν αποδεικνύει ότι το φεγγάρι προκάλεσε τα ατυχήματα. Επειδή υπάρχει περισσότερο φως κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, είναι πιθανό να οδηγούν περισσότεροι άνθρωποι, αυξάνοντας την πιθανότητα συγκρούσεων. Το φως του φεγγαριού θα μπορούσε επίσης να αποσπά την προσοχή ορισμένων οδηγών.

Μια μελέτη του 2016 εξέτασε προηγούμενη έρευνα για το έγκλημα και τις φάσεις του φεγγαριού και στη συνέχεια διαχώρισε το έγκλημα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι φάσεις του φεγγαριού δεν επηρέασαν το έγκλημα σε εσωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, τα ποσοστά εγκληματικότητας σε εξωτερικούς χώρους αυξήθηκαν με το φως του φεγγαριού και ήταν υψηλότερα κατά τη διάρκεια της πανσελήνου. Και πάλι, περισσότερο φως κατά τη διάρκεια της πανσελήνου μπορεί να εξηγήσει τη διαφορά.

Photo Credits: ISTOCK

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR