counter

Συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο από τη Γωγώ Δελογιάννη

Συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο από τη Γωγώ Δελογιάννη
Συνταγή για χαλβά σιμιγδαλένιο από τη Γωγώ Δελογιάννη

Η Γωγώ Δελογιάννη μας παρουσιάζει σήμερα ένα παραδοσιακό και πολύ νόστιμο γλυκό, τον χαλβά σιμιγδαλένιο.

" Ο κατεξοχήν σπιτικός χαλβάς, ο σιμιγδαλένιος, είναι ο πιο εύκολος και ο πιο γρήγορος. Οι παραλλαγές του είναι πολυάριθμες και γι’ αυτό εγώ δίνω μια απλή εκδοχή χαλβά, αρωματισμένου με κανέλα και λεμόνι, για να έχετε μια βάση να προσθέσετε τους ξηρούς καρπούς που αγαπάτε. Φάτε τον, κεράστε τον, η απόλαυση είναι για όλους.

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος - Υλικά

Για το σιρόπι:

1 lt νερό 
600 γρ. ζάχαρη 
150 γρ. μέλι 
1 λεμόνι χυμό και ξύσμα 
1 ξύλο κανέλας

Για τον χαλβά:

500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 
180 ml ηλιέλαιο 
200 γρ. διάφορους ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος - Εκτέλεση

Αρχικά, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να πάρουν την πρώτη βράση και μετά από αυτήν, αφήνουμε να βράσουν για ακόμη 3’. 

Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το ηλιέλαιο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το σιμιγδάλι για 4’-5’ αν θέλουμε τον χαλβά ανοιχτόχρωμο (ξανθό), ή για 8’-9’ αν θέλουμε να μας βγει πιο σκούρος.

Έχουμε στον νου μας, πως 1′ πριν τελειώσουμε το σοτάρισμα, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τα σοτάρουμε όλα μαζί. 

“Σβήνουμε” τον χαλβά με το ζεστό σιρόπι. Δηλαδή, προσθέτουμε το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά και ανακατεύουμε συνεχόμενα πάνω σε μέτρια φωτιά. Δεν το χύνουμε όλο μαζί, γιατί και το αποτέλεσμά μας δε θα είναι καλό, αλλά και γιατί το σιρόπι που καίει, δε θέλουμε να μας πιτσιλίσει.

Μόλις ο χαλβάς απορροφήσει όλο το σιρόπι, είναι έτοιμος για σερβίρισμα. Είτε σε ένα μεγάλο μπολ, για να σερβίρει ο καθένας όσο θέλει, είτε σε μικρά ατομικά.

Ιδανικά τον αφήνουμε να κρυώσει πριν τον φάμε"

Από τη Γωγώ Δελογιάννη

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR