counter

Πόσο εύκολο είναι να είμαστε ενυδατωμένοι ενώ δουλεύουμε από το σπίτι;

Πόσο εύκολο είναι να είμαστε ενυδατωμένοι ενώ δουλεύουμε από το σπίτι;
Πόσο εύκολο είναι να είμαστε ενυδατωμένοι ενώ δουλεύουμε από το σπίτι;

Είναι γνωστό σε όλους μας πλέον πως η πανδημία του κορονοϊού  έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα μας, πράγμα που σημαίνει πως το να μένουμε και να δουλεύουμε από το σπίτι κάνει ιδιαίτερα δύσκολο το κομμάτι να διατηρήσουμε κάποιες από τις υγιεινές μας συνήθειες. Τέτοιες χαρακτηριστικές συνήθειες είναι να ακολουθούμε τον κανόνα των μικρών και συχνών γευμάτων, να καταναλώνουμε υγιεινά σνακ, να ενυδατωνόμαστε μέσα στην ημέρα, να ασκούμαστε συστηματικά, να κοιμόμαστε επαρκώς στις κατάλληλες ώρες κ.α. 

Όσον αφορά στην ενυδάτωση μας ειδικά αυτή τη περίοδο, είναι πολύ πιο δύσκολο να διατηρήσουμε αυτή τη συνήθεια μένοντας σπίτι. Αν εργάζεσαι εξ’ αποστάσεως, έχεις σκεφτεί πόσοι από εμάς αμελούμε συνεχώς να ενυδατωνόμαστε όσο παραμένουμε καθισμένοι μπροστά από τον υπολογιστή. Το να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, που ο οργανισμός μας συνεχίζει να έχει αυξημένες ανάγκες.

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας για την υγεία και συντελεί στη βέλτιστη απόδοση μας, στην καλύτερη συγκέντρωση, στην υγεία του δέρματος, κι ως ένα βαθμό συμβάλλει στον μεταβολισμό και στη διαχείριση βάρους. Το νερό βοηθά επίσης στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς, αποβάλλει με φυσικό τρόπο τις τοξίνες, ρυθμίζει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, της πίεσης του αίματος και της θερμοκρασίας του σώματος. 

Παραπάνω από το 65% του ανθρώπινου σώματος μας αποτελείται από νερό, οπότε η σωστή ενυδάτωση είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι τα κύτταρα μας λειτουργούν σωστά για να παραμένουμε σε εγρήγορση, να αισθανόμαστε ενεργητικοί κατά τη διάρκεια της μέρας και την ώρα της εργασίας μας.

Τι συμβαίνει όμως στο σώμα όταν η πρόσληψη υγρών και νερού δεν είναι επαρκής;

ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ! Η αφυδάτωση αναμφισβήτητα έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας, διότι είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τόσο τη διάθεση  όσο και την ενέργειά μας. Τα πιο κοινά συμπτώματα μιας ήπιας αφυδάτωσης της τάξης του 2-4% φαίνεται να είναι:

  • Δίψα 
  • Σκουρόχρωμα ούρα
  • Ανισορροπία των ηλεκτρολυτών
  • Αδικαιολόγητη κούραση
  • Πονοκέφαλος
  • Σύγχυση 
  • Συχνό αίσθημα ζάλης

Μια τέτοια ήπια αφυδάτωση στον οργανισμό μας, μπορεί να συμβεί σε όλους μας αν δεν έχουμε καταναλώσει νερό για αρκετή ώρα. Επίσης, η αφυδάτωση σχετίζεται και με την απώλεια υγρών από το σώμα μας. Πιο αναλυτικά μια απώλεια υγρών 2-3 % μπορεί παρουσιαστεί μετά από ήπια άσκηση ή ακόμα κι αν βρισκόμαστε σε περιβάλλον με μέτρια ως υψηλή θερμοκρασία. Σε προχωρημένο βαθμό αφυδάτωσης μπορεί να προκληθεί σοβαρή μυϊκή αδυναμία και μυϊκοί σπασμοί. Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων πάνω από το 70%  ανησυχούν για το αν μπορούν να διατηρήσουν τις υπάρχουσες υγιεινές συνήθειες στις νέες συνθήκες καθημερινότητας που βιώνουμε.

Πράγματι όσο εξακολουθούμε και δουλεύουμε από το σπίτι είναι λογικό ότι έχουν αλλάξει κάποιες συνήθειες μας τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε διατροφικό επίπεδο. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης που όλοι βιώνουμε επικρατεί μια μικρή σύγχυση μέσα μας, επηρεάζοντας λίγο πολύ το αίσθημα της ώρας, της πείνας και του πώς βιώνουμε το άγχος και το στρες. Αρκετοί είναι επίσης αυτοί που βρίσκονται για παραπάνω από 8 ώρες μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή και εκεί είναι που εντοπίζεται το πρόβλημα να διαχειριστούμε αυτή τη κατάσταση γιατί βρισκόμαστε συνεχώς στο ίδιο περιβάλλον, ξεχνώντας τις υγιεινές συνήθειες.

Πώς θα παραμείνουμε ενυδατωμένοι όσο δουλεύουμε;

  1. Τοποθέτησε ένα μπουκάλι ή ένα ποτήρι νερό δίπλα στο γραφείο σου.
  2. Βεβαιώσου ότι έχεις καταναλώσει τουλάχιστον 10-12 ποτήρια υγρών μέσα στην ημέρα, εκ των οποίων τα 8-10 να είναι νερό.
  3. Προτίμησε φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και νάτριο, ιδιαίτερα αν είσαι αθλητής ή κάνεις έντονη άσκηση.

Διαβάστε περισσότερα στο Thriveglobal.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR