counter

Πεντανόστιμο ριζότο λαχανικών

Πεντανόστιμο ριζότο λαχανικών
Πεντανόστιμο ριζότο λαχανικών

  • Καθαρίστε τα λαχανικά, χοντροκόψτε τα και βάλτε τα σε ένα κατσαρολάκι µε ενάµισι λίτρο νερό (κρατήστε µισό κρεµµύδι για το ρύζι).

 

  • Τοποθετήστε σε µέτρια φωτιά και αφήστε µέχρι να βράσει, ρίξτε τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού, σκεπάστε µε το καπάκι και αποσύρετε από την εστία. Αφήστε για 20 λεπτά και σουρώστε σε µια κατσαρόλα. Βάλτε σε µέτρια φωτιά ίσα να βράζει.

  

  • Παράλληλα σε ένα µικρό κατσαρολάκι ή βαθύ τηγάνι ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε σε χαµηλή φωτιά το κρεµµύδι ψιλοκοµµένο µέχρι να µαλακώσει.

 

  • Ρίξτε το ρύζι και καβουρδίστε πολύ ελαφρά, προσθέστε αλάτι εξαρχής για να τραβήξει το ρύζι, διαφορετικά θα αλατιστεί µόνο ο χυλός.

  

  • Σβήστε µε το κρασί και όταν εξατµιστεί, ξεκινήστε να ρίχνετε ζωµό. Πολύ σηµαντική διαδικασία για σωστό αποτέλεσµα είναι να προσθέτετε κουταλιά κουταλιά τον ζωµό, κρατώντας µια σταθερή υγρασία (ούτε πολύ νερουλό, ούτε τελείως στεγνό).

 

  • Επίσης, ο ζωµός θα πρέπει να είναι σε θερµοκρασία βρασµού για να µη ρίχνει τη θερµοκρασία στο ριζότο. Τέλος, ανακατεύουµε συνεχώς και δυνατά για να βοηθήσουµε το ρύζι να απελευθερώσει το άµυλό του (µαγειρεύουµε σε µέτρια προς χαµηλή φωτιά). Πολύ σηµαντικά βήµατα για να πετύχουµε σωστό χύλωµα και ωραία υφή.

 

  • Από τη στιγµή που θα ξεκινήσει να βράζει το ρύζι θα χρειαστεί 20 µε 25 λεπτά – φροντίστε να µην το παραψήσετε. Τέλος, αποσύρετε από τη φωτιά, ρίξτε βούτυρο, τυρί και ξύσµα, ανακατέψτε και σκεπάστε µε το καπάκι για 2 λεπτά.

 

  • Ελέγξτε το αλάτι και σερβίρετε σε βαθιά πιάτα, γαρνίρετε µε φρεσκοτριµµένο πιπέρι. Ανάλογα µε το γούστο σας, κρατήστε σαν βάση αυτή τη διαδικασία και δηµιουργήστε µε ανάλογους ζωµούς και υλικά το δικό σας ριζότο, π.χ., µε ζωµό γαρίδας ένα ριζότο µε θαλασσινά ή µε ζωµό κοτόπουλο ένα ριζότο µε κοτόπουλο και λαχανικά.

  

 

Κόστος συνταγής: 5€  

 

Πηγή: Περιοδικό mytv

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR