counter

Σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης: Πονάς εκεί κάτω; Από τον γιατρό κ. Καραμανωλάκη

Σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης: Πονάς εκεί κάτω; Από τον γιατρό κ. Καραμανωλάκη

Είναι πολύ πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες (9:1) και αφορά το 20-25% των νεαρών γυναικών συνήθως κάτω των 35 ετών. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη δυσφορία ή πόνο στην ουροδόχο κύστη και τη γύρω περιοχή της πυέλου. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από περίπτωση σε περίπτωση, ακόμη και στο ίδιο άτομο. Μπορεί να είναι ήπια δυσφορία, πίεση, ευαισθησία, ή έντονος πόνος στην ουροδόχο κύστη και στην πυελική περιοχή συχνά μαζί με επιτακτική ούρηση και συχνουρία. Ο πόνος μπορεί να αλλάζει σε ένταση καθώς η κύστη γεμίζει με ούρα ή όπως αδειάζει. Τα συμπτώματα συχνά χειροτερεύουν κατά την έμμηνο ρύση. Πιθανόν, μάλιστα, να συνοδεύονται και από έντονο πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, με άσχημα αποτελέσματα για τη φυσιολογική ερωτική ζωή του ζευγαριού. Επειδή η κατάσταση αυτή διαφέρει τόσο πολύ στα συμπτώματα και στην έντασή τους, πιστεύεται ότι δεν είναι μία, αλλά πολλές ασθένειες. Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε τον όρο «σύνδρομο επώδυνης κύστης», ενώ παλιά χρησιμοποιούσαμε τον όρο «διάμεση κυστίτιδα». Ο όρος περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις του ουροποιητικού στις οποίες ο πόνος δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλες αιτίες, όπως λοίμωξη ή πέτρες. Τι φταίει;

Οι αιτίες είναι ακόμη άγνωστες. Παρόλο που μερικά από τα συμπτώματα του συνδρόμου επώδυνης ουροδόχου κύστης μοιάζουν μ’ αυτά της βακτηριακής μόλυνσης, οι εξετάσεις δεν βρίσκουν πάντα οργανισμούς στα ούρα των ασθενών. Επιπλέον, τα άτομα με το σύνδρομο δεν αποκρίνονται σε αντιβιοτική θεραπεία ή τα συμπτώματα επιστρέφουν αμέσως μετά το πέρας της αντιβιοτικοθεραπείας. Πιστεύετε ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι η εκδήλωση μιας γενικότερης κατάστασης που προκαλεί φλεγμονή σε διάφορα όργανα και μέρη του σώματος. Πολλές γυναίκες, μάλιστα, με το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να έχουν και άλλες παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ινομυαλγία.


Ο κ. Καραμανωλάκης

Πώς γίνεται η διάγνωση; Δεν υπάρχει οριστικό τεστ, οπότε πρέπει να αποκλειστούν άλλες παθήσεις πριν από τη διάγνωση του συνδρόμου επώδυνης ουροδόχου κύστης, δηλαδή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Η διάγνωση βασίζεται στην παρουσία του πόνου που σχετίζεται με την ουροδόχο κύστη και την επιτακτική ούρηση. Ένα ημερολόγιο ούρησης, καθώς και άλλα ερωτηματολόγια, είναι χρήσιμα για την ποσοτικοποίηση της σοβαρότητας του προβλήματος και τον αποκλεισμό άλλων ασθενειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα. Διαγνωστικές εξετάσεις που βοηθούν να αποκλειστούν άλλες ασθένειες είναι η κυτταρολογική και μικροσκοπική εξέταση ούρων, καλλιέργειες, κυστεοσκόπηση με βιοψία του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης και διάταση της ουροδόχου.

Υπάρχει θεραπεία;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει ακόμη βρεθεί μια θεραπεία για το σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης, ούτε μπορούμε να προβλέψουμε ποια θα ανταποκριθεί καλύτερα σε κάθε αγωγή. Τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν με μια αλλαγή στη διατροφή ή στις θεραπείες ή χωρίς εξήγηση, αλλά ενδέχεται να επιστρέψουν έπειτα από ημέρες, εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. Η αιτία παραμένει άγνωστη και οι τρέχουσες θεραπείες στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πολλές γυναίκες έχουν βοηθηθεί για μακρά χρονικά διαστήματα από μια θεραπεία ή έναν συνδυασμό θεραπειών. καθώς οι ερευνητές εστιάζουν σε διάφορα επίπεδα ώστε να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης, ο κατάλογος των πιθανών θεραπειών αλλάζει και γι’ αυτό οι ασθενείς χρειάζεται να συζητήσουν με τον γιατρό τις επιλογές τους. Συνήθως η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα από το στόμα, ενστάλαξη ουσιών στην ουροδόχο ή πιο επεμβατικές θεραπείες όπως η χρήση κρουστικών κυμάτων υπερήχου στο περίνεο –που θεωρείται μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία– και η TENS (φορητές συσκευές ηλεκτροδιέργεσης μυών). απαραίτητες είναι και η αλλαγή του lifestyle και η έναρξη τακτικής άσκησης μαζί με εκπαίδευση του περινέου- πυελικού εδάφους. Σε κάθε περίπτωση βασική για την επιτυχία είναι η εξατομικευμένη θεραπεία –κομμένη και ραμμένη στην ασθενή– έτσι ώστε να προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Με τη συνεργασία του

ΔΡΟΣ Δημητρίου Κ. Καραμανωλάκη

MD, FHUA, FEBU, PHD.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΟΥΡΟΛΟΓΟΥ – AΝΔΡΟΛΟΓΟΥ

www.avantgardeurology.com

MOST POPULAR
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΑΦΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ 2
15125 ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ: 210 2594100
FAX: 210 2594000

Για να διαφημιστείτε στο FTHIS.GR επικοινωνήστε με το εμπορικό τμήμα της εταιρίας μας:

Διεύθυνση Διαφήμισης:
e-mail: info@fthis.gr
Tηλ.: 210 2594100

Like us Follow us Find us
fthis.gr
Daphne