counter

Πάντα σε φόρμα με «σύμμαχο» την ελληνική κουζίνα!

Πάντα σε φόρμα με «σύμμαχο» την ελληνική κουζίνα!
Πάντα σε φόρμα με «σύμμαχο» την ελληνική κουζίνα!

Πάντα σε φόρμα με «σύμμαχο» την ελληνική κουζίνα!

Η ελληνική κουζίνα –µε πρωταγωνίστρια την κρητική– είναι η πλέον χαρακτηριστική εκπρόσωπος της µεσογειακής διατροφής και αποδεδειγµένα αποτελεί ένα από τα πιο υγιή πρότυπα διατροφής. Πολυετείς επιδηµιολογικές µελέτες καταδεικνύουν ότι η παραδοσιακή ελληνική διατροφή συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας και τη µακροζωία. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι κάτοικοι της Κρήτης έχουν τα πιο χαµηλά, αναλογικά και σε παγκόσµια κλίµακα, ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήµατα και καρκίνους.

 

 

Μια ματιά στα υλικά της… 

Τα µη επεξεργασµένα δηµητριακά, η µεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων, η συστηµατική κατανάλωση οσπρίων και ψαριών αλλά, πάνω από όλα, η χρήση ελαιολάδου ως βασικής πηγής λίπους ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, ελαττώνουν την «κακή» χοληστερόλη, µειώνουν τον κίνδυνο εµφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσηµάτων, καθώς και διαβήτη και παχυσαρκίας. Επιπλέον το ελαιόλαδο περιέχει µεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, που προφυλάσσουν τόσο από το σχηµατισµό αθηρωµατικής πλάκας όσο και από διάφορες µορφές καρκίνου, καθώς δεσµεύουν τις ελεύθερες τοξικές ρίζες. Ενδιαφέρον είναι και ότι η σύνθεση των λιπαρών οξέων του ελαιολάδου είναι παρόµοια µε εκείνη του λίπους του µητρικού γάλακτος!

 

 

Επιστροφή στις ρίζες! 

Δυστυχώς, η παραδοσιακή αυτή δίαιτα έχει αλλοιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, µε τους Έλληνες να καταλαµβάνουν µια αρνητική πρωτιά στη θνησιµότητα από καρδιαγγειακά ξεχνώντας τις διατροφικές τους καταβολές. Μήπως, τελικά, το μυστικό για μια πιο αδύνατη σιλουέτα και μια πιο υγιεινή ζωή κρύβεται στην… επιστροφή στις ρίζες και κατ’ επέκταση στην ελληνική κουζίνα; 

 

 

Μάθετε ότι… 

 

  • Ένας µέσος άνθρωπος δεν χρειάζεται περισσότερες από δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ηµερησίως για να καλύψει τις ανάγκες του σε µονοακόρεστα λιπαρά, ποσότητα που υπερβαίνει κατά πολύ τη συνηθισµένη κατανάλωση.

 

  • Έρευνα αµερικανών επιστηµόνων κατέταξε την ελληνική διατροφή πρώτη ανάµεσα στις δέκα πιο υγιεινές του κόσµου.

 

Με τη συνεργασία της Ιωάννας Κατσαρόλη, Κλινικής Διαιτολόγου - Διατροφολόγου, M.SC., Επιστημονικής συνεργάτιδας του mednutrition.gr.

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR