X
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης στο Fthis.gr. Επιλέγοντας «Συμφωνώ», αποδέχεστε να λαμβάνετε όλα τα cookies . Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies

Νηστεία και υγεία!

Νηστεία και υγεία!

Η σαρακοστή αποτελεί μία περίοδο νηστείας κατά την οποία πολλοί αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Στόχος της αποχής από συγκεκριμένες λιχουδιές είναι (για θρησκευτικούς λόγους) η στέρηση του οργανισμού από τις λιχουδιές και συνεπώς η πνευματική και σωματική δοκιμασία των ατόμων. Σε κάθε περίπτωση όμως η περίοδος της σαρακοστής αποτελεί την ιδανική περίοδο να αποτοξινωθούμε προστατεύοντας την καρδιά μας.

 

Θετικές επιδράσεις νηστείας:

 

  • Είναι γεγονός ότι η αποχή από την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων επιφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στον οργανισμό μας.

 

  • Επιτυγχάνεται μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων (κακών) λιπαρών και χοληστερόλης, που συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και διαφόρων μορφών καρκίνου.

 

  • Η μείωση κατανάλωσης ζωικού λίπους αποφέρει και μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων και προσφέρεται για απώλεια βάρους.

 

  • Επιστροφή στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής, η οποία αποτελεί προστατευτικό παράγοντα κατά της ανάπτυξης πολλών χρόνιων νοσημάτων και παθήσεων .

 

Αυξάνεται η κατανάλωση φυτικών ινών. Η μέση κατανάλωση φυτικών ινών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18γρ. την ημέρα με συνιστώμενη ποσότητα τα 25-30γραμ. την ημέρα. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων η κατανάλωση φυτικών ινών φτάνει τα 30-42 γραμ. την ημέρα στις περιόδους νηστείας. έτσι, μειώνεται το σωματικό λίπος και βελτιώνατι η λειτουργία του εντέρου λόγω αυξημένης κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου) θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με καροτίνες (β-καροτίνη, λυκοπένιο), βιοφλαβονοειδή (κουερσιτίνη και λουτεϊνη) και βιταμίνες που είναι γνωστά πλέον για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

 

Έχει αρνητικά η νηστεία;


Η αποχή από την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και τυριού μειώνει την πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας μπορεί να επηρεάσει την υγεία. Προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε πρωτεϊνη από πηγές διαφορετικές από εκείνες του κρέατος. Επιλογές όπως οι ακόλουθες που συνδυάζονται με αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. ρύζι, δημητριακά) εξασφαλίζουν στον οργανισμό πρωτεϊνες εφάμιλης αξίας με αυτή των ζωικών τροφίμων:

 

  • Σόγια, τοφού

 

  • Φασόλια, φακιές, αρακάς

 

  • Ξηροί καρποί, φιστίκια, φιστικοβούτυρο

 

  • Αυγά, ανάλογα με την κατηγορία φυτοφαγικής δίαιτας

 

Επιπρόσθετα, η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου, είναι ένα διατροφικό μειονέκτημα κατά τη νηστεία του κρέατος. Όσον αφορά την μειωμένη πρόσληψη σιδήρου κατά την περίοδο της νηστείας, υπάρχουν τρόποι να εξισορροπηθεί. Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο σίδηρος παρουσία βιταμίνης C απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό τρεις φορές καλύτερα. Συνεπώς, η προσθήκη ενός φυσικού χυμού πορτοκάλι στο μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα κρίνεται απαραίτητη.

 

Ιδιαίτερα σε άτομα με προβλήματα αναιμίας και χαμηλών επιπέδων αποθηκών σιδήρου, η αποχή από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ενδείκνυται.

 


Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Απίσχνανσις - Λόγω διατροφής, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.gr

Κάντε like στο FthisGR στο Facebook και στείλτε τις δικές σας απορίες- ερωτήσεις. 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)