Το κέικ μήλου ξεχωρίζει για τα αντιοξειδωτικά του όπως η λουτεΐνη και η βιταμίνη Ε ενώ περιέχει και ω-3 λιπαρά οξέα (χάρη στα καρύδια), βιταμίνη D και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
Τι μας δίνει
Το κέικ μήλου σε αυτή τη light έκδοση του, δεν υστερεί καθόλου σε γεύση ενώ είναι αξιοσημείωτη η υψηλή του θρεπτική αξία, το ποσοστό αντιοξειδωτικών του και η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Και όλα αυτά με λίγα λιπαρά και χαμηλές θερμίδες.
Η θρεπτική πληρότητα αυτής της γευστικής πρότασης ολοκληρώνεται από τις βιταμίνες της ομάδας Β που βρίσκονται στο αλεύρι ολικής αλέσεως, οι οποίες βελτιώνουν την μεταβολική και νευρική λειτουργία. Το βασικό συστατικό της συνταγής, το μήλο, είναι ένα φρούτο με σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης C, καλίου και φλαβονοειδών ουσιών.
Επιπλέον περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη μείωση της LDL (κακή) χοληστερόλης ενώ η διαλυτή φυτική ίνα πηκτίνη μειώνει την ηπατική παραγωγή της LDL (κακή χοληστερόλη). Επιπλέον, η πηκτίνη, μία από τις διαλυτές φυτικές ίνες, έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τον όγκο και την περιεκτικότητα των κοπράνων σε νερό, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας.
Ο συνδυασμός βιταμίνης C και φλαβονοειδών (quercetin), δημιουργούν μία ισχυρή αντιοξειδωτική ασπίδα κατά των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας από διάφορες μορφές καρκίνου, έμφραγμα μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια.
Όλα τα παραπάνω, καθιστούν τη συνταγή αυτή κατάλληλη για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, να μειώσουν την χοληστερόλη ή να ‘εκμεταλλευτούν’ το γλυκό για μία δυνατή πρόσληψη αντιοξειδωτικών.
Υλικά για 12 μερίδες:
- 120γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 3 μήλα
- 4 αυγά
- 150γρ. μαλακή μαργαρίνη
- 2 βανίλιες
- 1-2 κ.γ. κανέλλα
- 150γρ. καρύδια
Ετοιμασία:
- Χτυπάμε καλά τη μαργαρίνη στο μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, τα αυγά και τη βανίλια.
- Όταν το μίγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τελευταία τα μήλα κομμένα σε κυβάκια.
- Τοποθετούμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε το κέικ στους 180οC για 45 λεπτά.
Θερμίδες: 227
Με την συνεργασία της Αναστασίας Δ. Κόκκαλη Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D. Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Μέλος British Dietetic Association Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Διάβασε περισσότερα στο www.formamag.gr.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)