X
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης στο Fthis.gr. Επιλέγοντας «Συμφωνώ», αποδέχεστε να λαμβάνετε όλα τα cookies . Διαβάστε την πολιτική μας για τα cookies

Δίαιτα: Φρούτα και λαχανικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Δίαιτα: Φρούτα και λαχανικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα φρούτα και τα λαχανικά μας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες, οι οποίες ωφελούν την υγεία, αλλά και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Ας τα γνωρίσουμε καλύτερα.

Φράουλες

Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστό πως τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, η βιταμίνη Α, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο και το νάτριο. Επίσης, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, που ενισχύουν το πεπτικό σύστημα και θα σε βοηθήσουν να νιώσεις κορεσμό γρηγορότερα με την κατανάλωση μόνο μερικών φραουλών, οι οποίες παρά τη γλυκιά τους γεύση περιέχουν λιγότερες θερμίδες από ό,τι ένα κομμάτι γλυκό. Επιπρόσθετα, είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες, ένα αντιοξειδωτικό αντιφλεγμονώδες, οι οποίες έχει βρεθεί πως μπορούν να μειώσουν
τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου
και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια αποτελούν τον βασιλιά
των λαχανικών της άνοιξης. Έχουν χαμηλά λιπαρά και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην απώλεια βάρους όταν καταναλώνονται σε επαρκή ποσότητα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Επιπρόσθετα, αποτελούν μία πολύ καλή πηγή βιταμινών, όπως η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη C, η βιταμίνη A, αλλά και ανόργανων στοιχείων, όπως το κάλιο, το νάτριο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος, θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην προαγωγή μιας καλής υγείας. Ακόμα αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, αλλά και λόγω του ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό, όπως για παράδειγμα τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.

Αγκινάρες

Επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες όπως αναφέρθηκε και παραπάνω βοηθούν στην απώλεια βάρους, αλλά και στην ανάπτυξη των ευεργετικών εντερικών βακτηρίων. Ακόμη αποτελούν μία πολύ καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, καλίου, νατρίου, βιταμίνης Α, Β6 και C, ενώ βοηθούν στην πέψη του λίπους και δρουν και ως φυσικό διουρητικό βοηθώντας έτσι στην εξάλειψη της κατακράτησης υγρών.

Ραπανάκια

Ένα λαχανικό με αρκετά έντονη γεύση, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Το κόκκινο χρώμα του το οφείλει στις ανθοκυανίνες, οι οποίες φαίνεται πως βοηθούν στην καύση του λίπους, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, στη μείωση
της χοληστερόλης και στη μείωση
της φλεγμονής.

Σέσκουλα

Το σέσκουλο είναι ένα λαχανικό που μπορεί να το παρομοιάσει κανείς με κόκκινο μαρούλι, το οποίο και αυτό είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως η ανθοκυανίνη, οι βιταμίνες C, Κ, Β1, Β2, Β6, το κάλιο (καλό για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση) και ο σίδηρος, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει το σπανάκι όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά. Επιπρόσθετα, είναι και αυτό πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθούν στο αδυνάτισμα διότι θα σε κάνει να νιώθεις χορτάτη και πλήρης για αρκετή ώρα μετά την κατανάλωσή του.

Σμέουρα

Τα σμέουρα ανήκουν στην κατηγορία των μούρων και μπορούμε να τα βρούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης. Αυτό το μικρό φρούτο είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά και πλούσιο σε φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα, η ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που περιέχει ενισχύουν την πέψη και το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το σμέουρο είναι η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φυλλικό οξύ, το μαγγάνιο, το οποίο βοηθά στην ενίσχυση των οστών, ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγνήσιο. Το γεγονός ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες σημαίνει πως αποτελούν πολύ καλή επιλογή για δίαιτα διότι οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον κορεσμό λόγω του ότι χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό. Επιπρόσθετα, τα σμέουρα είναι τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που σημαίνει πως αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος με βραδύ ρυθμό. Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και στο φλαβονοειδές ανθοκυανίνη, τα οποία όπως αναφέρθηκε δρουν ενάντια σε ορισμένες ασθένειες.

Αρακάς

Μπορεί να τον βρίσκουμε όλο τον χρόνο κατεψυγμένο, όμως κατά τη διάρκεια της άνοιξης μπορούμε να βρούμε φρέσκο αρακά. Όπως και τα περισσότερα λαχανικά είναι χαμηλός σε λιπαρά και πλούσιος σε φυτικές ίνες, τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Επίσης, περιέχει και βιταμίνες Α και Κ, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για υγιή όραση και τα οστά. Ακόμα, είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο, καροτενοειδή και πολυφαινόλες. Περιέχει και αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τέλος, αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης.

Κουκιά

Τα κουκιά μπορεί να μην αρέσουν σε όλους, όμως είναι ένα τρόφιμο το οποίο έχει υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα αφού θα σε κάνουν να νιώθεις πλήρης και χορτάτη για αρκετή ώρα μετά την κατανάλωσή τους, μειώνοντας έτσι τα τσιμπολογήματα. Η πρωτεΐνη είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση των μυών. Όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η θειαμίνη, οι βιταμίνες Β6 και Κ, το σελήνιο και το μαγνήσιο.

Προσοχή! Όσοι έχουν έλλειψη του ενζύμου G6PD δεν θα πρέπει να καταναλώσουν κουκιά.

Κεράσια

Τα κεράσια είναι από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά, λόγω της χρωστικής ανθοκυανίνης που περιέχουν στην οποία οφείλεται και το υπέροχο χρώμα τους. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενω΄περιέχουν μαγνήσιο, σίδηρο και κάλιο. Βοηθούν στην αϋπνία και στην πέψη λόγω των πεπτικών ουσιών που εκκρίνονται όταν τα τρώμε, είναι αποτοξινωτικά για το συκώτι και τα νεφρά, επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων λόγω της μελατονίνης που περιέχουν, έχουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα κεράσια είναι, επίσης, ένας πολύ καλός σύμμαχος σε όσους ακολουθούν ένα υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής λόγω των χαμηλών τους θερμίδων, αλλά και της γλυκιάς τους γεύσης, η οποία ικανοποιεί τον ουρανίσκο όταν υπάρχει η επιθυμία για κάτι γλυκό.

Με τη συνεργασία της Αναΐς Ρενούφ, Διαιτολόγου - Διατροφολόγου,

Μέλους της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Πηγή: Περιοδικό Forma

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)