20 τυχεροί θα κερδίσουν μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση «ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ…ΣΑΛΟΝΙΚΗ» | fthis.gr

counter

20 τυχεροί θα κερδίσουν μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση «ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ…ΣΑΛΟΝΙΚΗ»

20 τυχεροί θα κερδίσουν μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση «ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ…ΣΑΛΟΝΙΚΗ»

20 τυχεροί θα κερδίσουν μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση «ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ…ΣΑΛΟΝΙΚΗ»
20 τυχεροί θα κερδίσουν μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση «ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ…ΣΑΛΟΝΙΚΗ»

Το Fthis.gr προσφέρει σε 20 τυχερούς μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση «ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ…ΣΑΛΟΝΙΚΗ».
Ο 1ος έως και ο 5ος νικητής θα κερδίσουν μια διπλή πρόσκληση για την Πέμπτη 16/12/2021 19:00
Ο 6ος έως και ο 10ος νικητής θα κερδίσουν μια διπλή πρόσκληση για την Παρασκευή  17/12/2021 19:00
Ο 11ος έως και ο 15ος νικητής θα κερδίσουν μια διπλή πρόσκληση για το Σάββατο  18/12/2021 20:00
Ο 16ος έως και ο 20ος νικητής θα κερδίσουν μια διπλή πρόσκληση για την Κυριακή 19/12/2021 19:00«ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ…ΣΑΛΟΝΙΚΗ»

της Μιμής Ντενίση
Μια παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Το πρώτο ελληνικό θεατρικό σίκουελ
Η συνέχεια της παράστασης «Σμύρνη μου αγαπημένη»
Η θεατρική παράσταση που έγραψε ιστορία

στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»
Μετά από μία μακρά περίοδο αποχής, λόγω της πανδημίας, το «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» ξανανοίγει τις πόρτες του στο κοινό με την τεράστια θεατρική επιτυχία «ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ... ΣΑΛΟΝΙΚΗ» της Μίμης Ντενίση.

Η πρώτη παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη», η οποία αποτέλεσε μία από τις εμβληματικότερες παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου και η οποία μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, αφήνει τους ήρωες του έργου σε μία βάρκα να ταξιδεύουν προς την Ελλάδα. Η θεατρική παράσταση «ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ… ΣΑΛΟΝΙΚΗ» παρουσιάζει τη συνέχεια της ζωής των πρωταγωνιστών, όταν φτάνουν στη Θεσσαλονίκη, η οποία γίνεται η νέα τους πατρίδα. Εκεί, προσπαθούν να επουλώσουν τα τραύματά τους και να χτίσουν ξανά τη ζωή τους. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων. Μια πολυπολιτισμική πόλη με ντόπιους, πρόσφυγες, Πόντιους και Εβραίους που ζουν αρμονικά, παρά τις διαφορές τους. Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας,  και πολλών νέων χαρακτήρων, την περίοδο από την καταστροφή μέχρι την αρχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, η Φιλιώ Μπαλτατζή και η οικογένειά της δεν ξεχνά ποτέ τη «Σμύρνη» της. Κρατά για πάντα στην καρδιά ως πολύτιμο φυλαχτό τις αναμνήσεις από τη μοναδική πόλη-σύμβολο του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή και οι αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας είναι πιο ζωντανές στην καρδιά και το μυαλό, όσο ποτέ. «Σα δε θέλεις να πεθάνεις, να θυμάσαι, μην ξεχνάς», αυτό είναι το μότο – οδηγός της Φιλιώς, αλλά και όλης της παράστασης και γίνεται ο φωτεινός φάρος που τους βοηθά να επιβιώσουν. Το 2022, λοιπόν, θα βρει ξανά τη Μιμή Ντενίση στη σκηνή, να ερμηνεύει την επιδραστική προσωπικότητα της Φιλιώς Μπαλτατζή, έναν ρόλο ζωής, ο οποίος συντάσσεται με την ταραγμένη πορεία της χώρας και περιγράφει με τον εναργέστερο τρόπο τα βάσανα και τις κακουχίες μέχρι την λύτρωση.

Λίγα λόγια για το έργο
Η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της φυγαδεύονται από τη φλεγόμενη «Σμύρνη» και, μετά από μεγάλες περιπέτειες, καταλήγουν στη Μακεδονία και από εκεί στη Θεσσαλονίκη. Η Φιλιώ, μαζί με την κόρη της Λευκοθέα (Μαρία Εγγλεζάκη) και τον γιο της Βασιλάκη (Λευτέρης Βασιλάκης), αλλά και τη Ζαχαρούλα (Κατερίνα Γερονικολού), την αγαπημένη της βοηθό, η οποία γίνεται γυναίκα του γιου της, προσπαθούν να βρουν έναν μακρινό συγγενή του πατέρα της και εγκαθίστανται σε ένα φτωχικό σπίτι στη συνοικία του Τσινάρ. Εκεί, γνωρίζονται με άλλους πρόσφυγες από τον Πόντο, όπως τον Πολύκαρπο (Γιάννης Τσιμιτσέλης) και τη μητέρα του (Νικολέττα Βλαβιανού), αλλά και ντόπιους όπως τον καλοκάγαθο μπακάλη Παντελή (Λευτέρης Ελευθερίου). Η Φιλιώ ξεκινάει στη δούλεψη της πανίσχυρης οικογένειας Εβραίων της πόλης, του Λεβί (Πρόδρομος Τοσουνίδης) και της συζύγου του κυρίας Λεβί (Κωνσταντίνα Μιχαήλ), ενώ γνωρίζεται με τον Χατζηπέτρου (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος), συνεταίρο του Λεβί, ο οποίος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Φιλιώ. Ξανασμίγει με τον μακρινό της θείο, τον Συμεών (Μιχάλης Μητρούσης) και τη γυναίκα του Μορφούλα (Νίκη Παλληκαράκη) και αναλαμβάνει να δημιουργεί τα φημισμένα γλυκά της στο καφενείο του.
Η ανέλιξη των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες. Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.

Παραγωγή:
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
«ΘΕΑΤΡΟΝ»

Πειραιώς 254, Ταύρος
Τ. 212 254 0300

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής

ΝΙΚΗΤΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Για την Πέμπτη 16/12/2021 19:00
ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑ ΟΥΡΑΝΙΑ-ΜΑΡΙΑ
ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΜΠΙΤΧΑΒΑ ΜΑΡΙΑ
ΖΙΩΓΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
PETRAKI KONSTANTINA

Για την Παρασκευή  17/12/2021 19:00
ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
ΒΓΕΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΔΡΟΣΙΝΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
ΣΤΡΑΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Για το Σάββατο  18/12/2021 20:00
ΣΑΡΡΗ ΕΛΕΝΗ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
ΚΟΛΙΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΝΤΟΒΟΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ

Για την Κυριακή 19/12/2021 19:00
ΤΣΕΛΙΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΓΚΕΤΣΙ ΑΡΓΥΡΩ
VARTHALITI MARY
ΣΟΛΑΝΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑ
ΠΑΝΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

MOST POPULAR