counter

Ζέτα Δούκα στο FTHIS.GR: Ο "Μαγικός Καθρέπτης" και ο νέος ρόλος της ζωής της

Ζέτα Δούκα στο FTHIS.GR: Ο "Μαγικός Καθρέπτης" και ο νέος ρόλος της ζωής της
Ζέτα Δούκα στο FTHIS.GR: Ο "Μαγικός Καθρέπτης" και ο νέος ρόλος της ζωής της

Από τη Γιώτα Δημητριάδη

Στον "Μαγικό Καθρέφτη", μεταξύ άλλων, τη βλέπουμε και ως Ωραία Ελένη, έναν ρόλο που ερμήνευσε και πέρσι στις "Τρωάδες", ενώ στην "Οδύσσεια" ήταν η Θεά "Αθηνά". Κάθε σκηνοθέτης την οραματίζεται για Θεά του στη σκηνή ή στην οθόνη. Η  ίδια, όμως, δεν επαφίεται πότε στην εξωτερική της εικόνα, ψάχνει και ψάχνεται.

Σήμερα, στην καλύτερή της φάση, προετοιμάζεται για τον ουσιαστικότερο ρόλο της ζωής της, αυτόν που δεν θα αποχωριστεί ποτέ ό,τι και να γίνει.

 Η Ζέτα μιλά για το μωρό της και λάμπει! Δείχνει την καρτερικότητα άλλων εποχών και περιμένει να μάθει, αν κυοφορεί κοριτσάκι ή αγοράκι, την ώρα του τοκετού. Τη ρωτάω αν την επηρεάζουν αυτά που της λένε για το φύλο του μωρού. "Το διασκεδάζω", μου λέει "Έχει πολλή πλάκα! Δεν ήξερα ότι θα μου κάνει κέφι τόσο πολύ!Δεν έχω περιέργεια, πάντως, αλήθεια σου λέω."

Θα ξεκινήσω με μια εικόνα. Εσένα στη σκηνή πάνω σε μια όμορφη κούνια, με λουλουδάκια στα χερούλια της, να κυοφορείς ένα μωρό και να σκέφτεσαι αν θα το κρατήσεις ή όχι... Δεν είναι εικόνα της φαντασίας μου, είναι από την παράσταση "Γράμμα σ' ένα παιδί", ένας μονόλογος που ανέβηκε σε πολλά θέατρα. Τότε, από όσο θυμάμαι, ούτε καν σκεφτόσουν να ζήσεις το σενάριο αυτό στη ζωή σου.... Μάλλον προς τη μεριά της Φαλάτσι έκλεινες τότε, που ήταν γυναίκα καριέρας...

Η Οριάνα Φαλάτσι δεν ήταν μόνο μια γυναίκα καριέρας, αλλά και μια γυναίκα που της έτυχε η εγκυμοσύνη, δεν είχε και κανέναν να τη στηρίξει. Μάλιστα, μια εγκυμοσύνη δύσκολη και βίωνε μεγάλη εσωτερική  σύγκρουση.

Σ΄εσένα όμως δεν έτυχε! Πέτυχε! Τι άλλαξε και ήρθε το σωστό timing; Δεν ξέρω να σου απαντήσω αυτήν την ερώτηση. Δεν μπορείς να καταλάβεις, ποτέ, πότε έρχεται η στιγμή που κουμπώνουν τα πράγματα. "Τύχη είναι η στιγμή που η καλή προετοιμασία συναντά την καλή ευκαιρία", όπως έλεγε και ο Roy D. Chapin. Τον τελευταίο χρόνο έκανα πιο έντονες σκέψεις περί μητρότητας, γιατί  μεγαλώνω. Όταν πατάς τα σαράντα, μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς: "Θα την αποχαιρετήσω την ιδέα της μητρότητας ή θα το δω πιο ζεστά; Μην το αποφασίσω σε πέντε χρόνια και πρέπει να επιστρατεύσω όλες τις μεθόδους της επιστήμης και αν τα καταφέρω;" Επομένως, είχε γίνει μια εσωτερική διαδικασία, που αφορούσε περισσότερο στο να αντιμετωπίσω τους προσωπικούς μου φόβους και την ευθύνη του να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί. Το δεύτερο κομμάτι, που ήρθε και κούμπωσε, είναι πως είμαι σε μια φάση ζωής, που μπορώ να το υποστηρίξω αυτό. Έκανα όλες τις εξετάσεις γονιμότητας, που έδειξαν πως μπορούσα να γίνω μητέρα και, φυσικά, ήρθε στη ζωή μου ένας άνθρωπος, τον οποίο φαντάστηκα καλό πατέρα και είχα μια καλή σχέση.

 Είπες από την αρχή της σχέσης σας ότι ο Μιχάλης θα είναι ο πατέρας του παιδιού σου; Δεν το είπα. Στην πορεία, όμως, κατάλαβα ότι, αν θέλω και είμαι καλά, έχω δίπλα μου έναν άνθρωπο που μπορώ να τον φανταστώ καλό πατέρα. Γιατί ό,τι διεργασίες και να είχα κάνει εγώ μέσα μου, αν δεν είχα δίπλα μου έναν άνθρωπο που μπορούσα να φανταστώ καλό πατέρα, δεν θα το έκανα. Δεν θα πήγαινα, δηλαδή, σε κάποια τράπεζα σπέρματος να βρω τον δότη που θα πραγματοποιούσε την επιθυμία μου.

 Τι χαρακτήρα έχει λοιπόν ο Μιχάλης και κέρδισε την εμπιστοσύνη σου; Είναι ένας πάρα πολύ αληθινός άνθρωπος. Είναι ένας άνδρας, και τονίζω το άνδρας, γιατί οι άνδρες, όσο και να πιστεύουν ότι είναι πιο ασφαλείς και σε μεγαλύτερη επαφή με το συναίσθημά τους, το φοβούνται περισσότερο. Δηλαδή, οι γυναίκες, ίσως επειδή σκεφτόμαστε και αναλύουμε τα πράγματα περισσότερο, ερχόμαστε σε μεγαλύτερη επαφή με το συναίσθημά μας, οι άνδρες είναι πιο κρατημένοι. Ο Μιχάλης δεν το έχει αυτό, είναι ένας άνδρας σε μεγάλη επαφή με το συναίσθημά του και, από την αρχή, δεν φοβόταν να μου δείξει τι ένιωθε.

 Το γυναικείο μυαλό τρέχει. Όταν, λοιπόν, πάει στις μελλοντικές εικόνες του παιδιού, σε ποιες στέκεται; Ποιες σε συγκινούν; Έχω περάσει όλη την εγκυμοσύνη πολύ χαλαρά και ψύχραιμα. Οι περισσότερες σκέψεις μου, για να είμαι ειλικρινής, έχουν να κάνουν με το πώς θα είμαι εγώ ως μάνα και αυτό δουλεύω. Δουλεύω τον εαυτό μου στον ρόλο της μάνας. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο για έναν άνθρωπο σαν και εμένα, που δεν μπαίνει σε φραγμούς, κάνει αυτό που θέλει, δεν μπαίνει σε καλούπια και όρια εύκολα. Είναι δύσκολο, λοιπόν, να πω ότι από εδώ και πέρα :"Αυτός θα είναι ο πρωτεύων ρόλος της ζωής σου!" Σκέφτομαι, όμως, πράγματα που θα κάνουμε μαζί, χωρίς ο ένας να καταπιέζει τον άλλον. Αν σκεφτώ κάτι που θα αφορά μόνο εκείνο και να με συγκινεί είναι ένα: Να το δω ερωτευμένο!

 Οι μανάδες μας λένε: "Όταν θα γίνεις μάνα, θα με καταλάβεις". Έχει αρχίσει να σου συμβαίνει; Τώρα που γίνομαι μητέρα, αυτό το οποίο κατανοώ και μπορώ να σου πω είναι ότι μια γυναίκα που γίνεται μητέρα πρέπει να 'χει βρει πέντε πράγματα  για τον εαυτό της. Δεν σου λέω όλα! Δεν σου λέω καν παραπάνω, αλλά πέντε πράγματα βασικά για το "Τι είμαι;", "Πού είμαι;","Πού πάω;","Τι θέλω" ,"Που στοχεύω",πρέπει να τα γνωρίζει. Γιατί, όταν έρθει ένας νέος άνθρωπος, που όσο και να βγαίνει από τα σπλάχνα, όσο και να τον έχεις φτιάξει εσύ είναι μια νέα οντότητα. Αν δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου, πώς θα κάνεις μια νέα τόσο σημαντική σχέση; Άρα, λοιπόν, αυτό που έχω κατανοήσει για τη μητέρα μου είναι πως και η ίδια, πριν μ' αποκτήσει, στον βαθμό που ήταν εφικτό πριν από τόσα χρόνια,  όφειλε να γνωρίζει κάποια πράγματα για τον εαυτό της.

 Φοβάσαι μήπως κάνεις και εσύ λάθη; Βεβαίως, αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι μου φόβοι! Αυτό που λέγαμε και πριν, προσπαθώ να προετοιμαστώ όσο καλύτερα γίνεται γι' αυτόν τον ρόλο.

 Με την Πηνελόπη Αναστασοπούλου, που είναι επίσης σε ενδιαφέρουσα, σας είδαμε μαζί σε φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Ανταλλάσσετε εμπειρίες; Είναι πολύ αγαπημένο μου πλάσμα η Πηνελόπη. Το έμαθα εκ των υστέρων ότι είναι έγκυος. Όταν επέστρεψα από την Ιταλία, εγώ ήμουν πέντε μηνών εκείνη έξι. Είχε έρθει να κάνει γυρίσματα και για την εκπομπή "Ζω καλύτερα". 

Φαντάζομαι η εκπομπή αφορούσε σε νεογέννητα. Ναι, πώς αλλάζουμε πάνα. Μάθαμε πώς πλένουμε το μωράκι. Είναι διαφορετικός ο τρόπος αν είναι αγόρι και διαφορετικός αν είναι κορίτσι.

Εσύ έμαθες και τους δύο. Ναι! Ήταν ένα πολύ τρυφερό γύρισμα, είχαμε και ένα μωράκι και μοιραστήκαμε και στιγμές μελλουσών μαμάδων.

Επομένως η εκπομπή συνεχίζεται... Ναι, και ο καινούριος κύκλος είναι πολύ καλύτερος, τόσο από άποψη θεματικής όσο και από άποψη τρόπου παρουσίασης, αλλά και εικόνας. Έχει αλλάξει και ο σκηνοθέτης μας είναι ο Πιέρρος Ανδρακάκος, που τον γνωρίζω και έχουμε συνεργαστεί σε πολλές δουλειές. Έχει και πολλά θέματα για την εμβρυακή ζωή, τη σχέση γονιού -παιδιού...

Δεν χρειάζεται και να ψάχνεις αλλού πληροφορίες.... Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο που με βρήκανε, αλλά έχω μάθει τόσα πολλά πράγματα από την εκπομπή, που είναι σαν να ξεφυλλίζω εγκυκλοπαίδεια.

Πάμε τώρα στον "Μαγικό Καθρέφτη", όπου το βασικό team των δημιουργών είναι ίδιο με τη "Νήσο". Σ' αρέσει να συνεργάζεσαι με άτομα που νιώθεις οικειότητα; Στη δουλειά μας γνωρίζεις τους πάντες, είτε έχεις συνεργαστεί είτε όχι. Για όλους μας υπάρχει ένα μίνι βιογραφικό, που δεν έχει να κάνει με τις δουλειές που έχει κάνει, αλλά με το τι άνθρωπος είναι, πόσο καλός συνεργάτης είναι, πόσο θα σου βγάλει τη δουλειά γρήγορα και αποτελεσματικά και αν θα περάσεις καλά μαζί του. Σ' αυτά τα πλαίσια υπάρχουν και άνθρωποι που έχω αποφύγει, αλλά αυτοί ήταν ελάχιστοι.

Έχεις συνεργαστεί και με πολύ δύσκολους ανθρώπους όμως... Ναι, κάτι μου έμαθαν και αυτοί!

Ο "Μαγικός Καθρέφτης" έχει μια σπουδαία πρωτιά. Είναι η πρώτη ελληνική τρισδιάστατη ταινία. Πώς προέκυψε; Να πούμε ότι είναι μεγάλη ιστορία, που έγινε αυτή η ταινία τέτοιους καιρούς στην Ελλάδα. Αξίζουν παράσημα, όχι απλώς εύσημα, και στον παραγωγό και στον διευθυντή φωτογραφίας, τον Γιάννη Ιακωβίδη και τον Γιώργο Αργυροηλιόπουλο αντίστοιχα. Γιατί ο μεν επένδυσε σε τόσο δύσκολες καταστάσεις και ο άλλος εφηύρε την πατέντα να βγει μια τρισδιάστατη ταινία. Υπάρχει ένα βίντεο making off στο διαδίκτυο, που αξίζει να δείτε. Όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές κάναμε αυτό που κάνουμε συνήθως όταν στήνουμε μια ταινία. Δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό, γιατί, από την αρχή, πιστέψαμε σ' αυτήν τη δουλειά.

Στην ταινία ο Κλεάνθης την "πατάει", γιατί αυτό που νόμιζε ότι θα του λύσει τα προβλήματα, δεν του τα έλυσε τελικά. Πότε σου συνέβη αυτό τελευταία φορά; Στην ταινία το Τζίνι  βάζει  τον κεντρικό ήρωα, τον Κλεάνθη, σε περιπέτειες, για να του δείξει ότι αυτά που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι αυτά που γεμίζουν την ψυχή και το μυαλό μας. Μέσα από αυτή τη σκοπιά, αυτό που μπορώ να σκεφτώ είναι πως, ίσως αφελώς, επέλεξα να κάνω κάποια πράγματα, που το ένστικτο ήταν αντίθετο και δεν το άκουσα. Αναφέρομαι σ' ένα, δύο πράγματα στο επαγγελματικό κομμάτι.

 Αν είχες τις τρεις ευχές που είχε ο ήρωας στον "Μαγικό Καθρέφτη", ποιες θα ήταν αυτές; Πολύ τετριμμένο αυτό που θα σου πω, αλλά πολύ πραγματικό, έχει να κάνει με τη θέση μου στον κόσμο. Αυτόν τον κόσμο, τον οποίο θα ήθελα να δω να περνάει με περισσότερη αγάπη, με περισσότερη ειρήνη και με περισσότερη αυτογνωσία τη ζωή του. Αυτά τα πράγματα θεωρώ ότι λείπουν και χάνονται ολοένα και περισσότερο.

Ο "Μαγικός Καθρέφτης" παίζεται ήδη στους κινηματογράφους όλης της χώρας.Είναι η πρώτη 3D ελληνική ταινία.Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν η Έλενα Σολωμού και ο Κωστής Παπαδόπουλος, τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Χρήστος Δήμας ενώ η παραγωγή είναι του Γιάννη Ιακωβίδη. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Μάκης Παπαδημητρίου,  Ζέτα Δούκα,  Ελένη Κοκκίδου, Κώστας Κόκλας, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Ήμελλος, Τάκης Παπαματθαίου, Αθηνά Οικονομάκου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Ασπασία Κοκώση, Δέσποινα Παπαγιάννη, Νίκος Πουρσανίδης, Σόλων Τσούνης, Σταύρος Σβίγγος, Αθηνά Αλεξοπούλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR