counter

Τσικνοπέμπτη στις Σέρρες!

Τσικνοπέμπτη στις Σέρρες!
Τσικνοπέμπτη στις Σέρρες!

Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης εδώ στις Σέρρες ήταν μια διαφορετική εμπειρία φέτος. Κι αυτό γιατί εδώ, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, κλείνουν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης και όλος ο κόσμος βγαίνει έξω από το απόγευμα και μετά. Στην κεντρική πλατεία στήνονται μαγαζάκια που πωλούν λουκουμάδες, μαλλί της γριάς, γλειφιτζούρια, μπαλόνια και ότι άλλο τραβάει το μάτι των παιδιών και όχι μόνο.

Παλαιότερα έξω από κάθε μαγαζί στηνόταν και το λεγόμενο μαγκάλι, μια ψησταριά δηλαδή και γύρω γύρω οι παρέες έψηναν κάθε είδος κρέατος. Τώρα πια τα μαγκάλια έχουν περιοριστεί αλλά οι ταβέρνες και τα σουβλατζίδικα είναι γεμάτα κόσμο. Όσο για τα καφέ και τα μπαρ δεν το συζητώ… το να βρεις τραπέζι είναι σαν να κερδίζεις το λόττο. Μουσική δυνατή σε όλα τα μαγαζιά αλλά και ηχεία στους κεντρικούς δρόμους με μια ατμόσφαιρα τόσο γιορτινή που σε κάνει να ξεχνάς έστω και για λίγο όλες σου τις έγνοιες.

Έτσι κι εμείς ξεκινήσαμε με τα πόδια από το σπίτι, στο καρότσι η Αλεξανδρούλα μας και σε λιγότερο από δέκα λεπτά βρισκόμασταν στο κέντρο της πόλης. Οι δρόμοι γεμάτοι καρναβάλια, σερπαντίνες και κονφετί για χαρτοπόλεμο. Στον ουρανό βεγγαλικά άστραφταν διαρκώς. Οι πιτσιρικάδες σε κάθε γωνιά έσκαγαν δυναμιτάκια.( το μόνο ίσως αρνητικό για τα μωράκια τα οποία φοβούνται από τους δυνατούς ήχους…). Εγώ πάντως με του που έπιασε τη μικρή το παράπονο και με τις ματάρες της βουρκωμένες να  μου λέει μανούλα μου φοβάμαι… της έβαλα την κουκούλα της (2 για την ακρίβεια) και από εκείνη την ώρα ο ενθουσιασμός και το χαμόγελο ήταν ζωγραφισμένα στο πρόσωπό της.

Κάπου εκεί στο γυρισμό θυμήθηκα πως όταν ήμουν εγώ παιδί συνηθίζαμε τέτοια μέρα στην πόλη μου να ντυνόμαστε καρναβάλια, να πηγαίνουμε στα σπίτια και να προσπαθεί ο σπιτονοικοκύρης να μαντέψει ποιοι είμαστε. Και μετά μας κέρναγε γλυκά και ποτά. Τώρα πια αυτό το έθιμο έχει κοπεί και μάλλον σαν ανέκδοτο μου φαίνεται να χτυπήσει κάποιος την  πόρτα μας μασκαρεμένος και να του ανοίξουμε. Η εγκληματικότητα μας έχει γεμίσει φόβο με αποτέλεσμα και δικαιολογημένα ασφαλώς να εγκαταλείπουμε όμορφα έθιμα.

Έτσι πέρασε μια διαφορετική και ξεχωριστή Τσικνοπέμπτη με εικόνες νέες και εμπειρίες διαφορετικές. Εύχομαι σε όλους σας να περάσετε υπέροχα αυτές τις μέρες και να νιώσετε και πάλι παιδιά.

Και του χρόνου με υγεία!!!

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR