counter

Τελικά το σεξ γίνεται καλύτερο με τον χρόνο;

Τελικά το σεξ γίνεται καλύτερο με τον χρόνο;
Τελικά το σεξ γίνεται καλύτερο με τον χρόνο;

Τελικά το σεξ γίνεται καλύτερο με τον χρόνο;

Ενώ μέχρι πρόσφατα τα κοινωνικά στερεότυπα ενίσχυαν την άποψη ότι το σεξ είναι μια απόλαυση για τις νεότερες γυναίκες, σήμερα φαίνεται ότι οι γυναίκες άνω των 40  κερδίζουν έδαφος ως πρότυπα σεξουαλικής έκφρασης.

 

Σίγουρα ο χρόνος επιφέρει αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, κι άρα και στην ερωτική. Κι όμως πλέον, σε αντίθεση με παλιότερα, γυναίκες  που διανύουν την  πέμπτη δεκαετία της ζωής τους απόλυτα ερωτεύσιμες και με ικανοποιητική σεξουαλική ζωή προβάλλονται συνεχώς μέσα  από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ταυτόχρονα πληθαίνουν τα παραδείγματα γυναικών που συνάπτουν σχέσεις με αρκετά νεότερους άνδρες  (cougars) αφού συνήθως αυτοί  μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ερωτικές τους ανάγκες. Τελικά το σεξ γίνεται όντως καλύτερο για μια γυναίκα όσο ωριμάζει ή πρόκειται για μία ακόμα παροδική τάση;

Μία γυναίκα μπορεί να απολαύσει το σεξ ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία εφόσον αντιμετωπίσει κι αποδεχτεί τις αλλαγές που επιφέρει ο χρόνος στη σεξουαλική της ζωή και στο σώμα της. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν πιο ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα από τους άνδρες άνω των 60!

 

Ο μύθος της εμμηνόπαυσης…

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το πως αλλάζει η σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας με την πάροδο των χρονών κι ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.   Βέβαια όντως  οι ορμονικές αλλαγές που συνδέονται με την εμμηνόπαυση επιφέρουν αλλαγές τόσο στην ερωτική διάθεση της γυναίκας όσο και στην ανταπόκριση του σώματός της κατά τη διάρκεια του σεξ αφού τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν κολπική ξηρότητα και λέπτυνση του κολπικού ιστού ενώ η μειωμένη τεστοστερόνη επηρεάζει την επιθυμία. Ωστόσο αυτές οι αλλαγές αφενός δεν επηρεάζουν  όλες τις γυναίκες αφετέρου είναι αντιμετωπίσιμες.

 

Η ικανοποίηση της γυναίκας εξαρτάται και από την επιθυμία κι επίδοση του συντρόφου της. Κι ενώ οι άντρες παρουσιάζονται  «ακμαίοι»  και σε προχωρημένη ηλικία, στην πραγματικότητα  η μείωση της τεστοστερόνης επηρεάζει σταδιακά και τη δική τους επιθυμία και στυτική λειτουργία μετά τα 40.

 

Ψυχολογικές αλλαγές…

Οι ορμονικές αλλαγές επιβραδύνουν το μεταβολισμό της γυναίκας και αυτό συχνά οδηγεί σε αύξηση του βάρους της. Όμως η αύξηση βάρους, οι συχνές εφιδρώσεις κι οι εξάψεις δρουν αρνητικά στη αυτοεικόνα πολλών γυναικών οι οποίες αρχίζουν να αισθάνονται μη ελκυστικές. Επίσης η έλλειψη της εμμήνου ρύσης βιώνεται ως απώλεια της νιότης και της γονιμότητας από αρκετές γυναίκες κι οδηγεί σε     χαμηλή αυτοεκτίμηση και συχνά σε κατάθλιψη.

 

Οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν και τον ψυχικό κόσμο των γυναικών και γι’ αυτό μπορεί να δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο να καταλάβουν και να αποδεχτούν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους. Επίσης η έντονη βίωση των συναισθημάτων τους σε ορισμένες περιπτώσεις επιφέρει σύγκρουση με τον σύντροφο τους κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική και σεξουαλική απομάκρυνση.

 

Αδυναμία προσαρμογής…  

Όπως είδαμε οι ορμονικές αλλαγές επιφέρουν και σωματικές αλλαγές που επηρεάζουν τη σεξουαλική μας ζωή. Η εμμονή στις παλιές σεξουαλικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσει σε ένα όχι τόσο ικανοποιητικό σεξ με αποτέλεσμα το ζευγάρι να σταματήσει να επιδιώκει τη συνεύρεση από φόβο απογοήτευσης η και αμηχανία.

 

Με τον χρόνο, τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα χρειάζονται περισσότερη ώρα για να φτάσουν στη διέγερση  κι ο άνδρας μπορεί να μην επιτυγχάνει τη στύση που είχε στο παρελθόν λόγω στυτικής δυσλειτουργίας που συνήθως οφείλεται σε μειωμένη ροη αίματος στην περιοχή της πυέλου λόγω ασθενείας (πχ διαβήτης, καρδιαγγειακά κ.λπ.). Αυτό δεν καθίστα το σεξ αδύνατο, ωστόσο επιβάλει στο ζευγάρι να αναθεωρήσει τις παλιές του σεξουαλικές προσδοκίες και συνήθειες.

 

Αντιμετωπίστε τις αλλαγές:

 

  • Η ξηρότητα του κόλπου που συχνά κάνει το σεξ επώδυνο για μια γυναίκα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με κολπικά λιπαντικά.  Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει κολπικές αλοιφές οι οποίες περιλαμβάνουν οιστρογόνα και ενισχύουν τα τοιχώματα του κόλπου.

 

  • Η κατανόηση και αποδοχή των αλλαγών που επιφέρει ο χρόνος προαπαιτούν διάθεση για συζήτηση και δυνατότητα ευελιξίας. Πολλά ζευγάρια βιώνουν τις παραπάνω αλλαγές σαν κάτι οριστικό κι αμετάκλητο που σηματοδοτεί την παρακμή της σεξουαλικής τους ζωής. Τα ζευγάρια που αδυνατούν να συζητήσουν το πρόβλημά τους μπορεί να περάσουν κρίση ειδικά αν ο ένας από τους δυο αισθάνεται λιγότερο επηρεασμένος από αυτές τις αλλαγές και βιώσει τη σεξουαλική απομάκρυνση  ως ένδειξη ότι ο σύντροφος του δεν τον ποθεί. Επίσης σε αυτή τη φάση των σχέσεων συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της απιστίας καθώς κάποιοι ψάχνουν νέα ερεθίσματα που θα τους τονώσουν την αυτοπεποίθηση και θα τους κάνουν να νιώσουν σεξουαλικά ακμαίοι.

 

  • Μιλήστε για το πως ανταποκρίνεται πλέον το σώμα σας στα σεξουαλικα ερεθίσματα. Αν παρατηρείτε κάποιο πρόβλημα μην απογοητεύεστε. Αυτά λύνονται όταν αντιμετωπίζονται μέσα στο ζευγάρι και δεν παραμένουν μυστικό που βαραίνει τον ένα από τους δυο.

 

  • Δείτε αυτή την περίοδο των αλλαγών σαν μια ευκαιρία για να ανανεώσετε τους τρόπους της σεξουαλικής σας έκφρασης. Το ότι τα παιδιά σας είτε περνούν πολλές ώρες έξω από το σπίτι είτε δεν μένουν πια μαζί σας σας δίνει ελευθερία και το χρόνο που χρειάζεται η σεξουαλική σας σχέση για να ευδοκιμήσει. Πολλά ζευγάρια, από συνήθεια, χρησιμοποιούν ένα στερεοτυπικό τρόπο συνεύρεσης που καταντάει ρουτίνα. Δοκιμάστε λοιπόν καινούρια πράγματα! Ο εγκέφαλος σας έχει τεράστια δύναμη και μπορεί να κινητοποιήσει το σώμα σας όπως δεν το περιμένετε! Μιλήστε για τις φαντασιώσεις σας και γιατί όχι; τολμήστε να τις κάνετε πραγματικότητα στα πλαίσια του δυνατού.

 

  • Η σωστή διατροφή και η άσκηση μας βοηθάνε να διατηρήσουμε καλή ψυχολογική και σωματική υγεία που είναι σημαντική προϋπόθεση για μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Επίσης η καλή φυσική κατάσταση τονώνει την αυτοπεποίθηση μας κι ενισχύει την αυτοεκτίμηση μας, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ποθητοί.

 

  • Αν η εμμηνόπαυση η κάποια ασθένεια σας δημιουργεί έντονα συναισθήματα κι αρνητικές σκέψεις που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε με τη βοήθεια του συντρόφου σας, απευθυνθείτε στο γιατρό σας ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα σας καθοδηγήσει στον κατάλληλο ειδικό.

 

Μην ξεχνάτε ότι  αυτή τη φάση της ζωής σας:

 

  • Μπορείτε να αφιερώσετε πιο πολύ χρόνο στη σχέση σας αφού τα παιδιά σας μεγαλώνουν και αποκτούν αυτονομία.

 

  • Η σχέση σας είναι πιθανότατα πιο δυνατή κι ουσιαστική άρα μπορείτε να συζητήσετε τα προβλήματα που σας απασχολούν.

 

  • Ξέρετε τι θέλετε.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR