counter

Ταλαιπωρείσαι από κυτταρίτιδα; Δες ποιες είναι οι σημαντικότερες μη χειρουργικές μέθοδοι καταπολέμησής της!

Ταλαιπωρείσαι από κυτταρίτιδα; Δες ποιες είναι οι σημαντικότερες μη χειρουργικές μέθοδοι καταπολέμησής της!
Ταλαιπωρείσαι από κυτταρίτιδα; Δες ποιες είναι οι σημαντικότερες μη χειρουργικές μέθοδοι καταπολέμησής της!

Η κυτταρίτιδα ή «τοπική λιποδυστροφία» όπως ονομάζεται επιστημονικά, είναι το αποτέλεσμα της ανομοιόμορφης κατανομής του λίπους που συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και της υπερπλασίας (αύξηση του αριθμού) ή υπερτροφίας (αύξηση του όγκου) των λιποκυττάρων, σε συνδυασμό με τη μη φυσιολογική λειτουργία της αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας.

Η κυτταρίτιδα ταλαιπωρεί περίπου το 90% του γυναικείου πληθυσμού παγκοσμίως, χτυπώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών, ανεξάρτητα αν έχουν λίγα ή παραπανίσια κιλά. Σαφώς, η συσσώρευση τοπικού λίπους ευνοεί την εμφάνισή της ή επιδεινώνει την κατάστασή της με τις λευκές γυναίκες λόγω δέρματος να είναι πιο επιρρεπείς. Βαθμιαία με την πάροδο του χρόνου η κυτταρίτιδα τείνει να γίνεται όλο και πιο έντονη στα σημεία του σώματος που έχει εκδηλωθεί, τα οποία είναι συνήθως  οι μηροί, οι γλουτοί, η κοιλιά, τα μπράτσα και οι γάμπες. Παρόλο που δεν αποτελεί κίνδυνους για την υγεία μας, δεν παύει να είναι ένα σημαντικό αισθητικό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία πολλών γυναικών.

Τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση κυτταρίτιδας, αποδίδονται στην καθιστική ζωή, τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, την ακατάλληλη διατροφή,  σε διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος ή σε ορμονικές διαταραχές, σε κληρονομικότητα, στο κάπνισμα, στη συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και αναψυκτικών, στη παχυσαρκία, την κακή διατροφή, το κάπνισμα. Επίσης η κυτταρίτιδα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια, όπως η κακή λειτουργία του ήπατος ή η ύπαρξη ενδοκρινολογικών διαταραχών.

Η κυτταρίτιδα χωρίζεται σε 3 στάδια και αν δεν αντιμετωπιστεί επιδεινώνεται και ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα στον οργανισμό, όπως επιβράδυνση του μεταβολισμού, της κυκλοφορίας της λέμφου και του αίματος και σε σπανιότερες περιπτώσεις επιπλοκές στον θυρεοειδή, τα νεφρά και το συκώτι. 
 Η κυτταρίτιδα Α σταδίου, γνωστή και ως «χαλαρή κυτταρίτιδα»: Το δέρμα φαίνεται λείο, αλλά όταν το πιέσετε εμφανίζονται μικρές λακκούβες.            Η κυτταρίτιδα Β σταδίου, θεωρείται μέτριου βαθμού, εμφανής μόνο σε όρθια στάση, ονομάζεται και «οιδηματώδη»

Η κυτταρίτιδα Γ σταδίου, μεγάλου βαθμού, εμφανής τόσο σε όρθια όσο και σε ξαπλωτή στάση, που ονομάζεται «συμπαγής»

Η κυτταρίτιδα είναι ένα φαινόμενο πολυσύνθετο και η αντιμετώπισή της απαιτεί συνεχή και συστηματική προσπάθεια, αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής μας, καθώς και επιμονή και υπομονή. Η λύση δεν είναι μία αλλά πολλές, ανάλογα με τα αίτια της κυτταρίτιδας, τον τύπο και το στάδιο της εξέλιξής της. Η αισθητική ιατρική και δερματολογία έχουν να επιδείξουν διάφορες θεραπείες που δρουν αποτελεσματικά στην καταπολέμησή της.

Οι σημαντικότερες μη χειρουργικές μέθοδοι καταπολέμησης της κυτταρίτιδας:

Acoustic Wave TreatmentTM

Η «Acoustic Wave Treatment (ΑWTTM)« είναι µία νέα, εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας που χαρακτηρίζεται από εφαρμογή ακουστικών – ωστικών κυμάτων στις προς θεραπεία περιοχές του σώματος. Αυτή η καινοτόμος θεραπεία επιλέγεται από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό γυναικών είτε προληπτικά για την µη εμφάνιση κυτταρίτιδας σε περιπτώσεις προδιάθεσης, είτε για να αντιστραφούν ή και να εξαλειφτούν τα οπτικά σημάδια αυτής.                                                                             

Σήμερα η «Acoustic Wave Treatment» είναι µία αποτελεσματική μέθοδος ενάντια στην κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος που εφαρμόζεται σε περισσότερα από 600 κέντρα θεραπείας παγκοσμίως.                                                                             

Κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν στην Ελβετία και στις Η.Π.Α. παρουσίασαν βελτίωση 110% στην ελαστικότητα του δέρματος, σύσφιξη του συνδετικού ιστού, μείωση αποθεμάτων λίπους, αναζωογονημένο και απαλό δέρμα, μείωση πόντων περιφέρειας στις προσβεβλημένες περιοχές – «Λέπτυνση»                                                            

Η «Acoustic Wave Treatment» θα πρέπει να συνοδεύεται από 30 λεπτά σωματικής άσκηση την ημέρα, από δίαιτα µε χαμηλά λιπαρά και ο ασθενής θα πρέπει να πίνει 2 με 3 λίτρα νερό κάθε μέρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ταχύτατη απομάκρυνση των προϊόντων του καταβολισμού.

Cavitation + Multipolar RF: Αποτελεί την πιο νέα και πρωτοποριακή θεραπεία κυτταρίτιδας και λιπογλυπτικής σώματος στην αισθητική ιατρική, πραγματοποιείται και προκαλεί άμεση απώλεια πόντων, από τη πρώτη συνεδρία. Εφαρμόζεται σε μηρούς, γλουτούς, χέρια, μέση και κοιλιά.

Το Cavitation είναι μία νέα επαναστατική τεχνολογία, που μέσω ήχου χαμηλής συχνότητας (40 kHz) δημιουργεί μικροσκοπικές φυσαλίδες υποπίεσης μέσα στο λιπώδη ιστό και γύρω από τα λιποκύτταρα, τα οποία καθώς καταρρέουν, καταστρέφουν την κυτταρική μεμβράνη και άρα την δομή των λιποκυττάρων. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται cavitation effect («σπηλαίωση»). Είναι μια μέθοδος ανώδυνη, απόλυτα ασφαλής, χωρίς επιπλοκές. Κάθε συνεδρία διαρκεί από 20 ως 45 λεπτά και είναι μια ολοκληρωμένη θεραπεία κατά του τοπικού πάχους, της κυτταρίτιδας και της χαλάρωσης. Τα πρώτα αποτελέσματα τα βλέπουμε από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες και είναι άμεσα ορατά σε πόντους, γι’ αυτό δίκαια έχει ονομαστεί “αναίμακτη λιποαναρρόφηση”! Η συχνότητα των συνεδριών είναι 1 με 2 φορές την εβδομάδα και ο τελικός αριθμός εξαρτάται από την ανταπόκριση του σώματος στην κάθε συνεδρία. Συνήθως απαιτούνται 8 με 12 συνεδρίες.

Το Multipolar RF συνδυάζει τα αποτελέσματα της μονοπολικής και διπολικής τεχνολογίας, διαπερνά τα στρώματα του δέρματος εισχωρώντας σε βάθος, για να θερμάνει επιλεκτικά τον ιστό του δέρματος και τον εξωκυττάριο χώρο, όπου είναι ενσωματωμένες οι ίνες κολλαγόνου. Η επιλεκτική θέρμανση προκαλεί άμεση σύσπαση των ινών κολλαγόνου. Ταυτόχρονα, αυξάνει το μεταβολισμό των ινοβλαστών, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Η συρρίκνωση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης καθώς και η αναγέννηση τους, αναπλάθουν ολικά τη δομή του δέρματος, συσφίγγουν και ανανεώνουν τους ιστούς.

Με τη νέα τεχνολογία Cavitation-RF, η σπηλαίωση ενισχύεται με τη δράση των ραδιοσυχνοτήτων RF, που ενεργοποιούν διαθερμικά βαθιά τους ιστούς του σώματος, διαπερνούν το υπόδερμα και αυξάνουν τον μεταβολισμό και την καταστροφή του λιπώδους ιστού, εξαλείφοντας ακόμη και την πιο επίμονη μορφή κυτταρίτιδας. 

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 
Πρόκειται για έγχυση ουσιών, με πολύ λεπτές βελόνες, κάτω από το δέρμα, στην περιοχή της κυτταρίτιδας. Οι εγχύσεις γίνονται σε πολλά σημεία. Οι ουσίες είναι συνήθως ενεργοποιητές του μεταβολισμού, λυποδιαλύτες και καφεΐνη. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται ανά εβδομάδα ή ανά 15 ημέρες. Δεν έχει μόνιμα αποτελέσματα, αλλά χρειάζεται κάποια συντήρηση για να διατηρηθεί στο πέρασμα του χρόνου.

LPG-ENDERMOLOGIE 
Η μέθοδος  "L.P.G. ENDERMOLOGIE", είναι η τελευταία λέξη της κοσμητικής ιατρικής για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, τη βελτίωση του δέρματος, την τοπική σύσφιξη και τη μείωση πόντων. Περίπου 85.000 άνθρωποι καθημερινά δέχονται τη θεραπεία "L.P.G. ENDERMOLOGIE" απολαμβάνοντας ένα βαθύ μηχανικό μασάζ και ταυτόχρονα λύνοντας προβλήματα αισθητικά & υγείας.

Η θεραπεία αυτή αποσκοπεί στην αύξηση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, καθώς και στην αναδιάταξη των ινών αυτών. Ως αποτέλεσμα της θεραπείας έχουμε τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, την τόνωση του δερματοεπιδερμικού συνδέσμου και την αύξηση της συνεκτικότητας των ιστών.

Πρόκειται για μία θεραπεία που ξεκίνησε για σκοπούς αποκατάστασης σε αθλητικές κακώσεις και εφαρμόστηκε σε πολλά άλλα πεδία. Σήμερα αποτελεί την πλέον καταξιωμένη μέθοδο στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Το σύστημα θεραπείας " L.P.G. ENDERMOLOGIE", είναι αναγνωρισμένο σε όλο τον κόσμο ως μια από τις καλύτερες μη χειρουργικές και μη επεμβατικές θεραπείες, ικανή να ελευθερώσει το παγιδευμένο λίπος. Πρόσφατες έρευνες από τα πανεπιστήμια UCLA και VANDERBILT STUDIES των Η.Π.Α. αποδεικνύουν:

+ Αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας κατά 400%

+ Αύξηση της λεμφικής κυκλοφορίας κατά 200%

+ Αύξηση της φλεβικής κυκλοφορίας

Ο χρόνος της κάθε συνεδρίας είναι από 30 έως 45 λεπτά.  Δίνει ένα καλό αποτέλεσμα στην πλειονότητα των ατόμων που το κάνουν.

Λεμφικό μασάζ: Θεωρείται ευεργετικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση της λέμφου από τις τοξίνες και τις άχρηστες ουσίες. Το μασάζ αυτό όταν γίνεται σωστά (γι’ αυτό και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο επαγγελματία) αυξάνει τη μικροκυκλοφορία, τονώνει το μυϊκό σύστημα και ευνοεί την αποβολή του λίπους. Για μεγάλη βελτίωση, χρειάζονται περισσότερες από 12 συνεδρίες, οι οποίες διαρκούν συνήθως μισή ώρα. 

Θερμοθεραπεία

Η θερμοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους. Στοχεύει στην αύξηση του μεταβολισμού με την άνοδο της θερμοκρασίας. Οι θερμοθεραπείες εφαρμόζονται ολικά ή τοπικά, ανάλογα με το πού εντοπίζεται το πρόβλημα. Πρόκειται για μια τεχνική που χαλαρώνει το πνεύμα λόγω της ζεστής θερμοκρασίας, συσφίγγει το δέρμα και επιφέρει μείωση πόντων.

Κρυολιπόλυση

Η κρυολιπόλυση είναι μια νέα αποτελεσματική, ανώδυνη, μη χειρουργική θεραπεία εξάλειψης της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους, είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς δεν τραυματίζει ούτε το δέρμα, ούτε τα νεύρα αλλά ούτε και τα αγγεία!

Η νέα αυτή  θεραπεία, είναι βασισμένη στην επιστημονική διαπίστωση ότι τα λιποκύτταρα ,που αντιστέκονται στην άσκηση και τη δίαιτα, είναι περισσότερο ευάλωτα στην έκθεση σε χαμηλή θερμοκρασία, σε σύγκριση με άλλα κύτταρα του δέρματος.

Ο γιατρός εφαρμόζει την κεφαλή της συσκευής κρυολιπόλυσης στην προβληματική περιοχή και την ψύχει επί 45'-60’ περίπου. Η θερμοκρασία στα λιποκύτταρα φτάνει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-8, -10οC), έτσι τα κύτταρα αυτά οδηγούνται στην κρυσταλλοποίηση και στην συνέχεια την απόπτωση (καταστροφή). Το αποτέλεσμα είναι ορατό λίγες μέρες μετά τη θεραπεία!

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία των μελετών η κρυολιπόλυση μειώνει το υποδόριο λίπος περίπου κατά 25% σε 1.

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατες μελέτες διαφόρων επιστημονικών ομάδων στο κόσμο, ο συνδυασμός θεραπειών κρυολιπόλυσης και ακουστικών-κρουστικών κυμάτων(Acoustic Wave Treatment), γνωστή και ως  Ice-Shock Lipolysis, δρουν συνεργικά  και επιτυγχάνουν διπλάσια απώλεια λίπους στο μισό χρονικό διάστημα. Ο συνδυασμός τους αποτελεί μια νέα, εξαιρετική, πολλά υποσχόμενη, μη επεμβατική διαδικασία για τη μείωση του όγκου του υποδόριου λίπους και της κυτταρίτιδας όλων των τύπων και σταδίων, σε περιοχές που κανονικά θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με λιποαναρρόφηση.


H κα. Παπαϊωάννου Κωνσταντίνα

* Από την κα. Παπαϊωάννου Κωνσταντίνα Ιατρός Δερματολόγος, εξειδικευμένη στην ιατρική αισθητική, Phd laser specialist.

www.medilaserclinic.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR