counter

Πώς να…

Πώς να…
Πώς να…

Πώς να…

Μερικές φορές το μυαλό όλων μας “κολλάει” σε σκέψεις που μας προκαλούν φόβο και άγχος και που μας φαίνεται αδύνατο να ελέγξουμε. Μπορούμε να τις σταματήσουμε;

 

Αναλύστε  το…

Καταρχήν μόλις η ενοχλητική σκέψη κάνει την εμφάνισή της σκεφτείτε με επιχειρήματα για ποιο λόγο επανέρχεται διαρκώς στο μυαλό σας, σκεφτείτε δηλαδή αν υπάρχει αντικειμενικός λόγος που σας απασχολεί. Αν π.χ. σκέφτεστε ότι θα χάσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο είναι επειδή όντως κινδυνεύει από κάτι ή το σκέφτεστε από υπερβολικό ενδιαφέρον; Εντοπίστε εν ολίγοις  το είδος της σκέψης: είναι ένα άγχος, μια αγωνία, ένας στόχος που συνεχώς αναβάλλετε; Αφού γίνει αυτό μπορείτε να  προχωρήσετε στην αναζήτηση λύσης.

 

Σκεφτείτε λογικά…

 

Αν μια κακή σκέψη αφορά κάτι που δεν είναι στο χέρι σας να συμβεί ή όχι (π.χ. φόβος για τη σωματική σας υγεία) πρέπει να προσπαθήσετε να υποβαθμίσετε τη σημασία της. Για να το καταφέρετε πείτε στον εαυτό σας ότι είναι κάτι  το οποίο δεν μπορείτε να ελέγξετε και γι' αυτό καλό είναι να το βάλετε  στην άκρη. Ή σκεφτείτε: Αν όντως γίνει κάτι θα αξιολογήσω τότε πως θα το αντιμετωπίσω. Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε σε πρόσωπα ή στιγμές που αγαπάτε ή να ασχοληθείτε με πράγματα που σας χαλαρώνουν π.χ. ένα χόμπι, γυμναστική κ.ά.  

 

Αν επιμένει…

Κάποιες φορές οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να καταντήσουν επίμονες και βασανιστικές σε βαθμό να μην μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε πλέον για ιδεοληπτικό ψυχαναγκασμό (ιδεοληψία) και θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν ψυχολόγο καθώς (ανάλογα με την περίπτωση) απαιτείται ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και φαρμακευτική αγωγή. Αν λοιπόν οι ιδέες αυτές σας βασανίζουν με μεγάλη συχνότητα και ένταση και για πάνω από ένα μήνα και αν νιώθετε ότι η ατομική προσπάθεια δεν αρκεί στραφείτε σε έναν ειδικό που μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR