counter

Πρίγκιπας Φίλιππος: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του και ο γάμος του με την Βασίλισσα Ελισάβετ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του και ο γάμος του με την Βασίλισσα Ελισάβετ
Πρίγκιπας Φίλιππος: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του και ο γάμος του με την Βασίλισσα Ελισάβετ

Στα 99 του χρόνια έφυγε από την ζωή ο Πρίγκιπας Φίλιππος Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Την δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, μέσα από μία ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram.

Ποιος είναι όμως ο άνδρας που κατάφερε να μείνει δίπλα στην πιο διάσημη γυναίκα του κόσμου για πάνω από 70 χρόνια;

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του- Ο πατέρας του και η σύνδεση του με την Ελλάδα

Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας της Ελλάδας, ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ. Η οικογένεια του έφυγε εξόριστη από την Ελλάδα και μετακόμισε στην Γαλλία. Έπειτα οι 4 αδερφές του πρίγκιπα μεταφέρθηκαν στην Γερμανία και εκεί παντρεύτηκαν Γερμανούς ευγενείς.

Ο Φίλιππος πέρασε αρκετό καιρό φιλοξενούμενος από συγγενείς μέχρι που τον ανέλαβε ο αδελφός της μητέρας του Λόρδος Μάουντμπάτεν, ο οποίος πήρε τη θέση του πατέρα του και τον έφερε στην Αγγλία όπου φοίτησε στο κολλέγιο Γκόρντονστουν.

Μετά την αποφοίτησή του το 1939, ο πρίγκιπας Φίλιππος κατατάχθηκε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, συνέχισε να υπηρετεί στις Βρετανικές δυνάμεις. Μάλιστα πήρε μέρος και στην μάχη της Κρήτης.

 

 

Η γνωριμία του με την Ελισάβετ και η σχέση ζωής

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1934 στο γάμο της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και του δούκα του Κεντ. Η βασίλισσα ήταν 13 ετών και ερωτεύτηκε αμέσως τον δούκα, έτσι άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές. Τελικά, το καλοκαίρι του 1946, ο Φίλιππος ζήτησε και πήρε την άδεια από το βασιλιά Γεώργιο προκειμένου να παντρευτεί την κόρη του. Ο βασιλιάς ενέκρινε το αίτημα υπό τον όρο ότι οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση έπρεπε να καθυστερήσει μέχρι τα εικοστά γενέθλια της Ελισάβετ.

Μία ημέρα πριν από το γάμο ο βασιλιάς Γεώργιος έδωσε στον Φίλιππο τον τίτλο προσφώνησης Βασιλική Υψηλότητα και την ημέρα του γάμου, στις 20 Νοεμβρίου 1947, τον ονόμασε Δούκα του Εδιμβούργου, Κόμη του Μέριονεθ και Βαρώνο Γκρίνουιτς.

Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, με την τελετή να μεταδίδεται τηλεοπτικά από το BBC σε πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Στο γάμο δεν προσκλήθηκαν συγγενείς του Φιλίππου από τη Γερμανία, όπως οι τρεις εν ζωή αδελφές του, καθώς ήταν ακόμη νωπές οι μνήμες από τον πόλεμο.

Το ζευγάρι έλαβε 2.500 δώρα από όλο τον κόσμο και δέχτηκε 10 χιλιάδες συγχαρητήρια τηλεγραφήματα. Μετά το γάμο, το βασιλικό ζεύγος εγκαταστάθηκε στο Κλάρενς Χάουζ.

 

 

Η οικογένεια, τα παιδιά του και τα δισέγγονα.

Με την βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου απέκτησαν τέσσερα παιδιά:

  • Τον πρίγκιπα Κάρολο στις 14 Νοεμβρίου 1948.
  • Την πριγκίπισσα Άννα στις 15 Αυγούστου 1950.
  • Τον πρίγκιπα Ανδρέα στις 19 Φεβρουαρίου 1960.
  • Τον πρίγκιπα Εδουάρδο στις 10 Μαρτίου 1964.

Μάλιστα το βασιλικό ζευγάρι έχει γνωρίσει 8 εγγόνια και 9 δισέγγονα.

 

 

Τα προβλήματα υγείας

Τον Απρίλιο του 2008, εισήχθη στο Νοσοκομείο Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ´ για τη θεραπεία λοίμωξης των πνευμόνων με γρήγορη ανάρρωση. Κατά την παραμονή του στη βασιλική κατοικία στο Σάντρινγκχαμ στις 23 Δεκεμβρίου 2011, ο δούκας ένιωσε πόνους στο στήθος και μεταφέρθηκε στην καρδιοθωρακική μονάδα του Νοσοκομείου Πάπγουορθ του Κέιμπριτζσερ, όπου υποβλήθηκε σε επιτυχή στεφανιαία αγγειοπλαστική και ενσωμάτωση στεφανιαίας ενδοπρόθεσης. Στις 4 Ιουνίου 2012, εισήχθη στο Νοσοκομείο Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ´με ουρολοίμωξη. Τον Ιούνιο του 2013 εισήχθη στην Κλινική του Λονδίνου για μια διερευνητική χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, περνώντας 11 ημέρες στο νοσοκομείο. Στις 17 Φεβρουαρίου ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, μπήκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση καρδιάς.

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR