counter

Η ιστορία της Ελένης Φουρέιρα στους New York Times: Πώς το κορίτσι από το Φιέρι της Αλβανίας, έγινε φαβορί της Eurovision!

Η ιστορία της Ελένης Φουρέιρα στους New York Times: Πώς το κορίτσι από το Φιέρι της Αλβανίας, έγινε φαβορί της Eurovision!
Η ιστορία της Ελένης Φουρέιρα στους New York Times: Πώς το κορίτσι από το Φιέρι της Αλβανίας, έγινε φαβορί της Eurovision!

«Gliter, δυνατά φωτά και το όνειρο για μια ενωμένη Ευρώπη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που εμφανίστηκε στην ηλεκτρονική έκδοση  της αμερικανικής εφημερίδας New York Times και φυσικά δε θα μπορούσε να πραγματευτεί τίποτε άλλο πέρα από τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, όπου φέτος διεξάγεται στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας!

Αυτό που έχει ωστόσο προκαλέσει μεγάλη έκπληξη, αλλά ταυτόχρονα μας έχει γεμίσει με περηφάνεια είναι ότι στο εν λόγω άρθρο έχει γίνει ιδιαίτερη μνεία τόσο στη συμμετοχή της Κύπρου, όσο και στην Ελένη Φουρέιρα!

Αφενός μεν, η εκρηκτική της παρουσία πάνω στην σκηνή, και αφετέρου δε, η βιωματική της ιστορία ήταν αυτά που συγκίνησαν, εξέπληξαν και ώθησαν τον δημοσιογράφο William Lee Adams να κάνει μια ιδιαίτερη αναφορά στην Ελένη Φουρέιρα, μια τραγουδίστρια που έφυγε από την Αλβανία με την οικογένειά της για την Ελλάδα την περίοδο της αλβανικής εξέγερσης.

Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, για να σημάνει το σημείο "μηδέν" στο οποίο βρίσκεται η Γηραιά Ήπειρος τα τελευταία χρόνια και βρίσκει τα σημάδια αυτής της δύσκολης περιόδου και στον μουσικό διαγωνισμό. "Για λίγες ώρες, η Eurovision κάνει τα σύνορα να εξαφανίζονται, ακόμη και αν οι φανατικοί κουνούν σημαιάκια της χώρας τους μπροστά στην οθόνη" τονίζει  το κείμενο που αναφέρεται στην συμμετοχή της Ρωσίας, την Γιουλίγια Σαμοϊλοβα, η οποία αν και βρισκόταν σε αναπηρικό καροτσάκι συμμετείχε στο διαγωνισμό! Η καλλιτέχνης είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει τη χώρα της στην περσινή Eurovision, όμως η συμμετοχή της αποκλείστηκε από τη διοργανώτρια Ουκρανία!

Ύστερα από μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν αλλά και στα μεγάλα ονόματα που έχουν περάσει κατά καιρούς από αυτόν τον μουσικό διαγωνισμό, ο αρθρογράφος των New York Times, αναφέρθηκε, λοιπόν, και στη δική μας Ελένη Φουρέιρα! «Η συμμετοχή της Κύπρου φέτος και η Ελένη Φουρέιρα , θα τραγουδήσει το Fuego, ένα χορευτικό κομμάτι το οποίο υπογράφει ένας Ελληνο- Σουηδός συνθέτης, ο Άλεξ Παναγή! «Γεννημένη στο Φιέρ της Αλβανίας, η κα Ελένη Φουρέιρα 31 ετών, διέφυγε με την οικογένειά της στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα της (αναφερόμενος στην αλβανική εξέγερση, γνωστή και ως ανάδυση των "πυραμίδων")» σχολιάζει, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει -όπως υποθέτουμε- το τι έχει συμβεί στην Ελλάδα με την επίμαχη φωτογραφία της με τον εκπρόσωπο της Αλβανίας!

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Ελένη Φουρέιρα, η οποία άφησε τη χώρα της για να βρει καταφύγιο αλλά και πεδίο λαμπρής δόξης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα! Ο Ερμάλ Μετά άφησε και εκείνος την πόλη Φιέρ της Αλβανίας για να αναζητήσει με την οικογένειά του μια καλύτερη τύχη στην Ιταλία, όταν ήταν μόλις 13 ετών! Σήμερα, σύμφωνα με το άρθρο, είναι μεγάλος σταρ στη γειτονική χώρα και διαγωνίζεται με την Ιταλία στη σκηνή της Λισαβόνας. Το τραγούδι του είναι γραμμένο ενάντια στην τρομοκρατία και σε αυτό θα δούμε να παρελαύνουν λέξεις γραμμένες σε περισσότερες από 10 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.

Με τίτλο Non Mi Avete Fatto Niente, δηλαδή "Δεν μου κάνατε τίποτα" ο Ερμάλ Μέτα θα βρεθεί στη σκηνή μαζί με τον Φαμπρίτσιο Μόρο το Σάββατο στον μεγάλο τελικό!

Η Ελένη Φουρέιρα

Λίγο πριν τον Ημιτελικό της Τρίτης, ο δημοσιογράφος συνάντησε την Ελένη Φουρέιρα και φυσικά εκείνη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την εν λόγω δημοσίευση του.

«Ευχαριστώ που μοιράζεσαι την ιστορία μου» σχολίασε η τραγουδίστρια όταν συνάντησε τον δημοσιογράφο στο Blue Carpet του διαγωνισμού που διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Λισαβόνα. Ο Williams Lee Adams τη ρώτησε πως αισθάνεται που οι Αλβανοί ομοεθνείς της από όλο τον κόσμο συνασπίζονται πίσω της. «Τι σημαίνει αυτό για εσένα;» τη ρώτησε χαρακτηριστικά.

«Είναι όμορφο, είναι επίσης όμορφο που μεγάλωσα στην Ελλάδα και που βρίσκομαι εδώ εκπροσωπώντας την Κύπρο» απάντησε η Ελένη Φουρέιρα.

Δείτε παρακάτω τη σχετική αναφορά από τους New York Times! 

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR