counter

Μπορεί να συμβάλλει αρνητικά το κάπνισμα στην ερωτική ζωή;

Μπορεί να συμβάλλει αρνητικά το κάπνισμα στην ερωτική ζωή;
Μπορεί να συμβάλλει αρνητικά το κάπνισμα στην ερωτική ζωή;

Σεξουαλική λειτουργία:  Παράγοντας… αποτυχίας!

Σύμφωνα με μελέτες το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας στον άντρα, στο διπλάσιο.  Η επίπτωση φαίνεται μικρότερη στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών. Είναι όμως;

 

Στυτική δυσλειτουργία στον άντρα

Για να επιτευχθεί στύση, απαιτείται αύξηση της ροής του αίματος στο πέος, μέσω των αγγείων. Το κάπνισμα όμως παράγει δηλητηριώδεις ουσίες, που καταστρέφουν την ελαστικότητα των αγγείων, με αποτέλεσμα η ροή του αίματος στο πέος να εμποδίζεται. Επιπλέον, προκαλεί βλάβη στα σηραγγώδη σώματα του πέους αλλά και αύξηση της παραγωγής των ελευθέρων ριζών, με συνέπεια να μην προκαλείται ικανοποιητική στύση.

 

Σύμφωνα με μελέτες:

 

  • Το 30% περίπου των ανδρών που έχουν πρόβλημα στύσης είναι καπνιστές, με περισσότερους από τους μισούς (20%) να καπνίζουν πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα (Tobacco Control, 2006).

 

  • Η συσχέτιση μεταξύ καπνίσματος και προβλήματος στύσης έχει να κάνει με τον αριθμό ημερήσιας κατανάλωσης τσιγάρων. Όσο περισσότερο καπνίζει κανείς τόσο εντονότερο είναι το πρόβλημα.  Αύξηση του κινδύνου, παρατηρείται και στους παθητικούς καπνιστές σε σημαντικά μικρότερο όμως βαθμό (European Urology, 2007).

 

  • Αυτοί που έχουν κόψει το κάπνισμα έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα στύσης με αυτούς που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Άρα, προφανώς με την διακοπή του καπνίσματος ο οργανισμός μπορεί σταδιακά να επανακάμψει και τα αγγεία να ξαναβρούν την ικανότητά τους να μεταφέρουν όσο αίμα απαιτείται για να πραγματοποιηθεί μια καλή στύση (American Journal of Epidemiology, 2005) . 

 

Αντικείμενο έρευνας οι…  γυναίκες

 

Πολλές μελέτες, καταγράφουν μια πιθανή σχέση, όμως ακόμα δεν μπορούν να αποδείξουν την συσχέτιση των σεξουαλικών διαταραχών με το κάπνισμα, στις γυναίκες. Η ικανοποίηση και η σεξουαλική επιθυμία τους, αποτελούν αντικείμενο έρευνας αφού φαίνεται ότι  επηρεάζονται και από τις ορμονικές αλλαγές που βιώνουν, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν είτε θετικά είτε αρνητικά.

 

Σύγκριση αντρών και γυναικών

 

Όταν η γυναίκα βρίσκεται σε κατάσταση διέγερσης , τα αγγεία του κόλπου πλημμυρίζουν με αίμα, με αποτέλεσμα ο κόλπος να υγραίνεται. Στον  άντρα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αγγείων που μεταφέρουν το αίμα στο πέος, με αποτέλεσμα αν υποστούν βλάβη, να προκαλούνται προβλήματα στύσης.  Στη γυναίκα, ακόμα και αν κάποια αγγεία υποστούν ζημιά, είναι τόσα πολλά που πάντα θα υπάρχουν κάποια να βοηθούν στην ύγρανση του κόλπου. Ωστόσο, επειδή η αύξηση του καπνίσματος στις  γυναίκες παρατηρείται κυρίως τα τελευταία  χρόνια και οι μελέτες για την διερεύνηση της σεξουαλικής λειτουργίας τους είναι ακόμη σε αρχικά στάδια, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για την επίπτωσή του. 

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR