counter

Μαίρη Χρονοπούλου: Τι συμβαίνει με την κινητή περιουσία της ηθοποιού

Μαίρη Χρονοπούλου: Τι συμβαίνει με την κινητή περιουσία της ηθοποιού
Μαίρη Χρονοπούλου: Τι συμβαίνει με την κινητή περιουσία της ηθοποιού

Η Μαίρη Χρονοπούλου έφυγε από τη ζωή στις 6 Οκτωβρίου, αφήνοντας την περιουσία της στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Εκτός, όμως, από την ακίνητη περιουσία της, ασάφεια επικρατεί για την κινητή περιουσία της όσον αφορά τους αποδέκτες της -αφού δεν υπάρχουν εγγύτεροι συγγενείς, παρά μόνο μακρινά ξαδέρφια και στενοί της φίλοι-, οι οποίοι, σύμφωνα με τον νόμο, δεν δικαιούνται να την κληρονομήσουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιάννη Αρμουτίδη για την Espresso, η Μαίρη Χρονοπούλου, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχει αφήσει επίσημα έγγραφα ή διαθήκη -η πιθανότητα ύπαρξης τέτοιας ακούγεται απλά ως πιθανότητα-, τα οποία να επισημοποιούν την παραχώρηση της κινητής της περιουσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με απόσπασμα βίντεο το οποίο μεταδόθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, η Μαίρη Χρονοπούλου φέρεται ότι συναινεί στο να χρησιμοποιηθούν τα αντικείμενα του σπιτιού της από το «Χαμόγελο του Παιδιού»!

Διαβάστε επίσης: Mαίρη Xρονοπούλου: Η καριέρα, οι γάμοι και το τραγικό ατύχημα με το κερί

Με την προϋπόθεση όμως, σύμφωνα με δηλώσεις του νομικού συμβούλου της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών και δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Δημήτρη Χατζημιχάλη, ότι θα μετατραπεί το σπίτι όπου διέμενε σε μουσείο. Γεγονός το οποίο, σύμφωνα πάντα με δηλώσεις του δικηγόρου, είχε γίνει δημόσια αποδεκτό από τον πρόεδρο του εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού Κώστα Γιαννόπουλο.

Ωστόσο, μετά τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου δεν ακολούθησε καμία επίσημη δήλωση ή δέσμευση για κάτι τέτοιο από τον Κώστα Γιαννόπουλο. Κατόπιν όλων αυτών, εγείρεται θέμα διεκδίκησης των αντικειμένων που εμπεριέχονται σε αυτό, τα οποία είναι πολύ υψηλής αξίας – καλλιτεχνικής, συναισθηματικής, αλλά και εμπορικής. Ποιοι διεκδικούν τα αντικείμενα αυτά και τι ορίζει ο νόμος σε μια τέτοια περίπτωση, που δεν υπάρχουν εγγύτεροι συγγενείς και κληρονόμοι;

Τα πράγματα φαίνεται πως περιπλέκονται και το τοπίο εμφανίζεται θολό. Για τον λόγο αυτόν, ο δικηγόρος Δημήτρης Χατζημιχάλης συνέταξε αίτημα, που υπέβαλε στο Ειρηνοδικείο, ζητώντας τη σφράγιση του σπιτιού όπου διέμενε η Μαίρη Χρονοπούλου, προκειμένου να καταμετρηθούν ένα προς ένα τα αντικείμενα που εμπεριέχονται σε αυτό, με εμφανή την ανησυχία να μην αφαιρεθούν ή κλαπούν, λόγω της απομονωμένης περιοχής στην οποία βρίσκεται η πολυτελής κατοικία.

Το μόνο που μένει είναι να γίνει αποδεκτή από το Ειρηνοδικείο και στη συνέχεια από το αστυνομικό τμήμα η παρουσία δικαστικού αντιπρόσωπου και συμβολαιογράφου για να προχωρήσουν το σφράγισμα και η καταγραφή των αντικειμένων.

Σε περίπτωση όμως που ο Κώστας Γιαννόπουλος δεν επιθυμεί να μετατραπεί το σπίτι της αείμνηστης ηθοποιού σε μουσείο, τότε πρέπει να προβλεφθεί η διαδικασία αποθήκευσης των πολύτιμων αυτών αντικειμένων, προκειμένου μεταγενέστερα να ιδρυθεί -σε διαφορετικό σημείο από το σπίτι της- μουσείο, το οποίο θα επιτρέπει στους θαυμαστές της να τη θυμούνται για πάντα.

Η δημιουργία μουσείου…

Στην «Espresso» μίλησε αποκλειστικά ο φίλος της Μαίρης Χρονοπούλου και νομικός σύμβουλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Δημήτρης Χατζημιχάλης.

«Κατέθεσα σήμερα, 24/10/2023, αιτήσεις προς το ειρηνοδικείο Κρωπίας και το Α.Τ. Παιανίας, προκειμένου να διαταχθεί αυτεπαγγέλτως η σφράγιση της οικίας της αείμνηστης Μαίρης Χρονοπούλου, ώστε να διασφαλιστούν τα κινητά πράγματα, αντικείμενα, έγγραφα κ.λπ. που υπάρχουν σε αυτή, και δη προσωπικά της αντικείμενα που έχουν μεγάλη εκ διαθέσεως αξία, όσο και ένα πλήθος κινητών πραγμάτων και αντικειμένων ιδιαίτερης πολιτιστικής και συναισθηματικής αξίας, όπως εικόνες, πίνακες, αντίκες, βιβλία κ.λπ., ώστε να γίνει λεπτομερής απογραφή τους.

Σύμφωνα με τα σχετικά συμβόλαια που είχε υπογράψει η Μαίρη Χρονοπούλου, τα ακίνητά της εδόθησαν ως δωρεά στο Χαμόγελο του Παιδιού, τα δε κινητά που βρίσκονται στην οικία της δεν είχαν περιληφθεί στη δωρεά αυτή, καθώς η αείμνηστη Μαίρη Χρονοπούλου είχε εκφράσει την πρόθεση, η οποία βεβαίως ουδέποτε υλοποιήθηκε τυπικώς, να παραχωρήσει στο Χαμόγελο του Παιδιού τα κινητά της πράγματα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μουσείο εις μνήμην της.

Τη δήλωση, μάλιστα, αυτή περί δημιουργίας σχετικού μουσείου για τη Μαίρη Χρονοπούλου την είχε κάνει κατ’ επανάληψη και ο ίδιος ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος είχε “γυρίσει” και σχετικό βίντεο το οποίο έχει παρουσιαστεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς, πλην όμως από τον χρόνο του θανάτου της και μέχρι σήμερα -και παρότι όλοι θα θέλαμε η επιθυμία αυτή της Μαίρης Χρονοπούλου να γίνει σεβαστή και να υλοποιηθεί σύντομα- διαπιστώνουμε ότι ο κ. Γιαννόπουλος δεν έχει προβεί ακόμα σε εκ νέου δήλωση-δέσμευσή του για τη δημιουργία του μουσείου αυτού, όπως θα ήταν αναμενόμενο να πράξει λόγω και του μεγάλου ενδιαφέροντος του Τύπου και της κοινής γνώμης για την πολυαγαπημένη ηθοποιό, που ήταν ένας τόσο ταλαντούχος άνθρωπος και μια τόσο λαμπερή προσωπικότητα».

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR