counter

Γιώργος Ματαράγκας: "Την πρώτη μου σεξουαλική παρενόχληση την είχα από έναν ζαχαροπλάστη στα Εξάρχεια"

Γιώργος Ματαράγκας: "Την πρώτη μου σεξουαλική παρενόχληση την είχα από έναν ζαχαροπλάστη στα Εξάρχεια"
Γιώργος Ματαράγκας: "Την πρώτη μου σεξουαλική παρενόχληση την είχα από έναν ζαχαροπλάστη στα Εξάρχεια"

Ο Γιώργος Ματαράγκας είναι ο μακροβιότερος ηθοποιός της ελληνικής τηλεόρασης. Για 15 συνεχόμενα χρόνια «έμπαινε» καθημερινά στα σπίτια μας, ενώ παράλληλα έχει και μια αξιόλογη θεατρική πορεία. Το θέατρο είναι το σπίτι του και ο μονάκριβος γιος του η ζωή του. Ο Γιώργος Ματαράγκας μίλησε στο περιοδικό «Λοιπόν» για τα επαγγελματικά του, το κίνημα metoo, αλλά και για την απώλεια της μητέρας του, όταν εκείνος ήταν μόλις δεκαεπτά ετών.

Είστε ο μακροβιότερος ηθοποιός στις καθημερινές σειρές του Νίκου Φώσκολου. Παίζατε 15 συνεχόμενα έτη. Νιώθετε υπερήφανος που το καταφέρατε αυτό;

Νιώθω πάρα πολύ καλά, γιατί είναι κάτι μοναδικό. Όλοι οι συνάδελφοι θα παίξουν για ένα δύο χρόνια και σταματούν. Το να είσαι καθημερινά για 15 χρόνια μπροστά στην κάμερα και να σε βλέπει όλος ο κόσμος, είναι πολύ μεγάλη ιστορία. Δεν υπάρχει άλλος που να έχει κάνει αυτό που έκανα σε καμία σειρά. Το βλέπω και στον κόσμο αυτό. Μου συμπεριφέρονται λες και ήμουν χτες στην τηλεόραση. Είναι πολύ ωραίο αυτό και το χαίρομαι. Και παλαιότερα που γινόταν χαμός, πάλι το απολάμβανα. Πότε δεν γύρισα να πω σε κάποιον άσε με δεν έχω όρεξη ή χρόνο. Υπάρχουν συνάδελφοι που επειδή γίνονται φίρμες δεν μιλούν, αποφεύγουν κλπ. Αυτούς δεν θα τους αγαπήσει ο κόσμος όσο και να τους βλέπουν τηλεοπτικά.

Δεν καβαλήσατε ποτέ το καλάμι…

Ποτέ δεν καβάλησα το καλάμι. Πατούσα πάντα στη γη. Πάντα προσγειωμένος, με σεβασμό και ευγένεια. Αυτή είναι η λογική του καλλιτέχνη. Ακόμα και σε περιπτώσεις που ίσως να μην ήμουν τόσο καλά, πάντα μιλούσα στον κόσμο.

Μετά από τα τόσα χρόνια στη μικρή οθόνη, εξασφαλιστήκατε οικονομικά;

Είναι αλήθεια πως πήρα κάποια λεφτά τότε, αλλά όπως τα πήρα, τα έριξα στο θέατρο και καταστράφηκα από αυτό. Έπεσα σε δύσκολες και περίεργες εποχές και δυστυχώς ό,τι είχα βγάλει, πήγε στο θέατρο. Όταν κάνεις επιχειρήσεις, παίρνεις τα ρίσκα… Ωστόσο δεν το μετάνιωσα ποτέ. Δόξα τω Θεώ, δουλεύω και είμαι καλά!

Όταν έσβησαν τα φώτα και σταματήσατε τα καθημερινά γυρίσματα, ζοριστήκατε ψυχολογικά;

Όταν σταμάτησα τα καθημερινά γυρίσματα, ανακουφίστηκα. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο αυτό που έκανα τότε. Διάβαζα πάρα πολύ καθημερινά. Να φανταστείς ότι τελείωνα μια σκηνή κι αν μου έλεγε ο σκηνοθέτης να την ξανά κάνουμε, δεν μπορούσα, καθώς δεν θυμόμουν τα λόγια. Ήμουν τόσο κουρασμένος. Μπορεί σε μια μέρα να έλεγα τριάντα σελίδες.

Είχαμε την πρώτη απόφαση της δικαιοσύνης για τη δίκη του Λιγνάδη και είναι ένοχος για δύο βιασμούς. Πιστεύετε πως θα παραδειγματιστούν οι επόμενοι που θα σκεφτούν να κάνουν κάτι ανάλογο;

Όλο αυτό που έγινε με το metoo, ήταν πάρα πολύ καλό. Το ξεκίνησαν οι καλλιτέχνες, αυτοί βγήκαν πάλι μπροστά, παρόλο που σε άλλους χώρους συμβαίνουν τα ίδια και χειρότερα. Πιστεύω λοιπόν πως θα το σκεφτεί πάρα πολύ ο καθένας που θα περάσει από το μυαλό του να κάνει ανάλογες πράξεις. Ευτυχώς δεν είναι απλό πια. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση αυτό που έγινε με το metoo για όλη την κοινωνία, όχι μόνο για το θέατρο. Δεν θέλω μόνο να μιλάω για Λιγνάδη και Φιλιππίδη, αλλά για όλη την κοινωνία. Εγώ σε πληροφορώ ότι την πρώτη μου σεξουαλική παρενόχληση την είχα από έναν ζαχαροπλάστη στα Εξάρχεια. Συμβαίνει παντού, δυστυχώς!

Στην τρυφερή ηλικία των δεκαεπτά χάσατε τη μητέρα σας. Ξεπερνιέται ποτέ αυτή η απώλεια;

Όταν δεν έχεις τη μητέρα, δεν υπάρχει σπίτι. Δεν υπάρχει οικογένεια. Είναι τραγικό. Παύεις να είσαι παιδί. Δεν έχεις κάποιον να σε φροντίσει, να σου μαγειρέψει, να σου σιδερώσει… Δεν έχεις τη μητρική αγάπη. Δεν ξεπερνιέται, αλλά μαθαίνεις να ζεις με αυτό.

Έχετε έναν υπέροχο γιο. Ποια είναι η πιο δυνατή ανάμνηση που έχετε μέχρι σήμερα μαζί του;

Ο γιος μου είναι η ζωή μου όλη. Είναι ένα καταπληκτικό παιδί. Ασχολούμαι συνέχεια μαζί του. Μιλάμε ασταμάτητα. Είναι 18 ετών και αναμένουμε να δούμε πού έχει περάσει, καθώς έδωσε πανελλήνιες και πήγε πολύ καλά. Βέβαια το πιο σημαντικό, το πιο σπουδαίο, είναι ότι είναι καλό παιδί.

Δυσκολευτήκατε για να τον αποκτήσετε. Σας έχει δημιουργήσει μια παραπάνω ευαισθησία αυτό;

Δεν είμαι υπερπροστατευτικός με την κακή έννοια. Απλά ασχολήθηκα πάρα πολύ. Να του μεταδώσω ό,τι μπορώ. Να γίνει ένα καλό παιδί με αξίες. Πιστεύω πάντως και νωρίτερα να τον είχα κάνει, πάλι τα ίδια θα έκανα.

Ποιο είναι το βασικότερο μειονέκτημά σας;

Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς μειονέκτημα, αλλά προσπαθώ τα πάντα να τα περνάω με ηρεμία και χαλαρότητα ενώ κάποιες στιγμές θα έπρεπε να βάζω και τις φωνές.

Τι φοβάστε;

Θέλω να είμαι καλά για να είμαι κοντά στο παιδί μου, αλλά και γιατί θεωρώ ότι έχω πολλά να δώσω ακόμα. Μόνο η υγεία με νοιάζει. Ωστόσο δεν με αγχώνει, πιστεύω θα φτάσω μέχρι τα εκατό.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR