counter

Εσύ πόσο συχνά κάνεις sex;

Εσύ πόσο συχνά κάνεις sex;
Εσύ πόσο συχνά κάνεις sex;

Εσύ πόσο συχνά κάνεις sex;

Μήπως αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά με τη σεξουαλική σου ζωή, ακούγοντας τη φίλη σου να περηφανεύεται ότι εξασκεί το «σπορ» με τον καλό της πολύ συχνότερα απ’ ό,τι εσύ με το δικό σου; Σου έχουμε νέα: έρευνες και στατιστική αποδεικνύουν ότι τα φαινόμενα απατούν!

 

Aς ξεκινήσουμε διαλύοντας τους μύθους!

Η πεποίθηση ότι το σεξ είναι καθημερινή δραστηριότητα δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, αφού, όπως αποδεικνύει η έρευνα, δεν ισχύει για την πλειοψηφία των ζευγαριών. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων, τα περισσότερα ζευγάρια κάνουν σεξ 1-2 φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά, όπως νομίζουν πολλοί.

 

Τι δείχνουν τα νούμερα;


Σύμφωνα με μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που διεξήχθη στην Αμερική το 13% των ζευγαριών έχουν σεξουαλικές επαφές  λίγες φορές το χρόνο, το 45% λίγες φορές το μήνα, το 34% 2-3 φορές την εβδομάδα, το 7% περισσότερες από 4 φορές την εβδομάδα, ενώ 1% δεν είχε καθόλου σεξουαλικές επαφές σε διάστημα ενός έτους

 

Τι είναι φυσιολογικό;

Παρόλο που τα οφέλη από την ενεργή σεξουαλική ζωή είναι πολλά, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για τη συχνότητα και τον αριθμό των επαφών που θεωρούνται φυσιολογικές σε μια σχέση. Ρόλο μπορεί να παίζουν πολλοί παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής των δύο συντρόφων, καθώς ένα πιεστικό πρόγραμμα μπορεί να τους απομακρύνει. Επίσης, η ύπαρξη ή όχι παιδιών, καθώς αποτελεί παράγοντα που αλλάζει τα δεδομένα της σεξουαλικής ζωής. Ρόλο επίσης παίζει και η ηλικία, αφού σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι με την αύξηση της ηλικίας μειώνεται η συχνότητα των επαφών και αυξάνονται οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Επιπλέον, η διάρκεια της σχέσης επηρεάζει τη συχνότητα των επαφών. Συνήθως, καθώς αυξάνεται η διάρκεια της σχέσης, μειώνεται η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών. Τέλος, σημαντική παράμετρος είναι και η ποιότητα της σχέσης, που καθορίζεται, μεταξύ άλλων, και από την επικοινωνία και το συναισθηματικό δέσιμο  των δύο συντρόφων που μπορεί να επηρεάσει δραστικά και τη σεξουαλική ζωή.

    

Πότε υπάρχει πρόβλημα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία πόσο συχνές είναι οι σεξουαλικές επαφές  όσο και οι δύο σύντροφοι να αισθάνονται ικανοποιημένοι. Αν ο ένας εκ των δύο θεωρεί ότι οι συνευρέσεις τους είναι συχνές, αλλά ο άλλος δεν είναι ικανοποιημένος, υπάρχει πρόβλημα. Πρόσφατα, πάντως, δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία κατέγραψε κατά πόσο τα ζευγάρια που βρίσκονται σε σταθερή μακροχρόνια σχέση είναι ικανοποιημένα από τη συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών.

Η μελέτη έγινε σε δείγμα 4.290 αντρών και ισάριθμων γυναικών στην Αυστραλία με μέση ηλικία τα 40 έτη. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς μόνο το 46% των αντρών και το 58% των γυναικών δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών. Η συντριπτική πλειονότητα των αντρών που δεν ήταν ευτυχισμένοι με τη συχνότητα των επαφών τους θα ήθελε να κάνει σεξ συχνότερα. Από τις γυναίκες που δεν ήταν ικανοποιημένες, τα 2/3 ήθελαν σεξ συχνότερα και μόνο το 1/3 ήθελε λιγότερο συχνά.

Ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι πως εκείνοι που δήλωσαν δυσαρεστημένοι από τη συχνότητα των επαφών τους είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι δυσαρεστημένοι και από τη σχέση τους γενικότερα. Σε περίπτωση, λοιπόν, που υπάρχουν δυσαρέσκειες είναι σημαντικό να επικοινωνήσουν οι δύο σύντροφοι εγκαίρως και να μιλήσουν για τις πραγματικές τους ανάγκες, αντί να συμβιβαστούν ή να καταπιέσουν τις επιθυμίες τους.

 

Ποτέ μην αισθάνεσαι μειονεκτικά αν η φίλη σου περηφανεύεται για τη συχνότητα των σεξουαλικών της επαφών. Κάθε ζευγάρι έχει τους δικούς του ρυθμούς. Εξάλλου, είναι αδύνατον να ξέρεις τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από την πόρτα της κρεβατοκάμαρας των άλλων.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR