counter

Ο Γιάννης Μούτσος στο FTHIS.GR: Η απόφαση του να βρίσκεται στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη και η πιο δύσκολη στιγμή του στην δημοσιογραφία

Ο Γιάννης Μούτσος στο FTHIS.GR: Η απόφαση του να βρίσκεται στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη και η πιο δύσκολη στιγμή του στην δημοσιογραφία
Ο Γιάννης Μούτσος στο FTHIS.GR: Η απόφαση του να βρίσκεται στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη και η πιο δύσκολη στιγμή του στην δημοσιογραφία

Τον Γιάννη Μούτσο την φετινή χρονιά τον παρακολουθούμε μέσα από την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη «Ελένη», όπου παρουσιάζει την ενημερωτική ατζέντα της ημέρας.

Ο Γιάννης Μούτσος το καλοκαίρι βρισκόταν στο τιμόνι του Δελτίου Ειδήσεων του Mega, ενώ ήταν ο δημοσιογράφος που κατάφερε να πάρει συνέντευξη από τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν.

Πριν από λίγες ημέρες, η Ελένη Μενεγάκη μαζί με όλη την ομάδα της (πλην του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου που βρισκόταν στο Φεστιβάλ Βενετίας) υποδέχθηκε στον Βοτανικό Κήπο Χαϊδαρίου δημοσιογράφους και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τη νέα της εκπομπή στο Mega.

Φυσικά το FTHIS.GR ήταν εκεί και συνομίλησε με τον Γιάννη Μούτσο, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση του να συμμετέχει φέτος στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, αλλά και στην πιο δύσκολη στιγμή του στον χώρο της δημοσιογραφίας.

Θέλω να σας πάω λίγο πιο πίσω, γιατί επιλέξατε την ενημέρωση, ήταν πάντα η πρώτη σας επιλογή;

Από όταν θυμάμαι ναι, από πολύ παλιά.

Γιατί επιλέξατε την ψυχαγωγία φέτος;

Δε νομίζω ότι έχω απαρνηθεί την ενημέρωση γιατί ουσιαστικά ο δικός μου ρόλος είναι η ενημέρωση μέσα στην εκπομπή της Ελένης.

Οπότε δεν θα δούμε κάτι διαφορετικό από εσάς;

Δεν θα με δείτε με γραβάτα και κοστούμι να σας κάνω το δελτίο ειδήσεων αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Θα σας ενημερώνω εγώ, για το τι θέλει να ακούσει ένας άνθρωπος όταν ανοίγει την τηλεόραση του. Θέλει να μάθει τι συμβαίνει στον κόσμο, όχι μόνο στον μικρόκοσμο στην Ελλάδα, αλλά τι συμβαίνει στον κόσμο γενικότερα. Αυτό λοιπόν θα καλύπτω εγώ, αλλά θα υπάρξουν κάποια θέματα τα οποία θα είναι πρωτογενή και θα προέρχονται σίγουρα από ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάτι πολύ ιδιαίτερο να πουν. Γιατί το λέω αυτό, την εβδομάδα που μας πέρασε είχα πάρει μια συνέντευξη από τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ακούστηκε, Ευρωπαικά ουσιαστικά αν εξαιρέσεις την Αγγλία, καθώς και μια 24χρονη κοπέλα, η οποία βγήκε μπροστά πρόταξε το ανάστημα της και είναι η γυναίκα σύμβολο μέχρι στιγμής στο Αφγανιστάν και στο Ταλιμπάν. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αλλά είναι πράγματα τα οποία όσο μακριά και αν είναι, διψάς να μάθεις τι γίνεται στην άλλη πλευρά του κόσμου. Δεν είναι κάτι που σε επηρεάζει άμεσα, θα μας επηρεάσει γιατί θα έρθουν εδώ, αύριο μεθαύριο κάποιες ροές προσφύγων και μεταναστών αλλά δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο. Είναι μια τραγωδία, είναι μια κατάσταση συγκλονιστική. Εκεί πάμε πίσω και θα υποστούμε τις συνέπειες αυτού και οικονομικές και κοινωνικές. Το ίδιο συνέβη στην Συρία όταν το 2010 έκανα εκπομπές δικές μου και τα συζητούσαμε αυτά κάποιοι κλείνανε τα αυτιά, τα ζήσαμε με τους πρόσφυγες, τα ζούμε σήμερα σας βάρυνα όμως πολύ.

Όταν σας έγινε η πρόταση για την εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη ξαφνιαστήκατε, είχατε ενδοιασμούς ή δεύτερες σκέψεις λόγω του ότι είστε στην ενημέρωση;

Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα μου γίνει μια πρόταση όχι από γενικά εκπομπές εκτός ενημέρωσης, πολύ περισσότερο από την Ελένη. Επειδή ήταν και είναι η Ελένη αυτή που είναι, θεωρώ ότι είναι ένα κεφάλαιο στην τηλεόραση και ακριβώς επειδή είναι μια εξαιρετική επαγγελματίας, γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει και για αυτό ακριβώς το σκέφτηκα και εγώ και λέω γιατί όχι; Είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα που μπορείς να το δώσεις και μάλιστα σε ένα κόσμο, ο οποίος θέλει να ακούσει την ενημέρωση δεν είναι κάτι ξεχωριστό. Άρα γιατί όχι.

Όταν γνωρίσατε την Ελένη είδατε κάτι διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε στην τηλεόραση;

Η Ελένη εκπέμπει μια λάμψη τόσο τηλεοπτικά, όσο και από κοντά και σε κερδίζει. Νομίζω ότι ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι για τον λόγο που επιλέγω να είμαι στην εκπομπή αυτή είναι η Ελένη. Είναι η Ελένη που ξέρετε και ξέρουμε, όλοι μας τόσα χρόνια και με ένα δυνατό comeback, το οποίο βέβαια θα είναι όχι μόνο το comeback της Ελένης, αλλά θα είναι το comeback του Mega. Το Mega φέτος και από εδώ και πέρα νομίζω ότι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πάντα. Έχουμε πολλά να δούμε, αυτά είναι αρμόδιοι καλύτερα να σας τα πουν οι άνθρωποι που διαχειρίζονται το πρόγραμμα, αλλά τα προγράμματα τα ψυχαγωγικά, οι καινούργιες σειρές, η μυθοπλασία που έρχεται στο Mega θα θυμίσει παλιές καλές εποχές που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Το Mega όπως το ξέραμε, ελπίζουμε να γίνει σύντομα αυτό.

Παράλληλα θα σας βλέπουμε και στα δελτία ειδήσεων;

Μπορώ να πω ότι παραμένω στην ενημέρωση, τώρα τι μορφή θα έχει αυτό δεν μπορώ να το πω ακόμη γιατί και εγώ ακόμη δεν ξέρω. Το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει ένα ρεπορτάζ το οποίο καλύπτω και ελπίζω να έχουμε την δυνατότητα να λέμε και άλλα πολλά ενδιαφέροντα και μέσα από την εκπομπή, με αποκλειστικότητες το τονίζω αυτό γιατί έρχονται και άλλα πράγματα, συντονιστείτε, οπότε η ενημέρωση είναι εδώ, η Ελένη είναι εδώ και τα έχει όλα. Και Lifestyle και αποκλειστικότητες και χαμόγελα και ιδιαίτερα θέματα, όσα θέλει να ακούσει κάποιος στην τηλεόραση.

Έχετε άγχος που θα ενσωματωθείτε σε μια τέτοια εκπομπή, για το πως θα βγαίνετε προς το κοινό, πως θα είναι η εικόνα σας;

Δε νομίζω ότι αποτελεί τόσο άγχος, γιατί είναι μια εκπομπή στην οποία, ο καθένας μας ξέρει εκ των προτέρων τι κάνει. Και επειδή οι άνθρωποι που παίζουν σημαντικό ρόλο, είναι και άνθρωποι που είναι από πίσω και αναφέρομαι στην Ελένη Γελαλή στην αρχισυντάκτρια η οποία γνωρίζει και αυτή πολύ καλά την δουλειά της, όταν ο καθένας ξέρει ποιο είναι το δικό του το χωράφι μένει εκεί και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με τα παιδιά, δεν έχω συνεργαστεί ποτέ μαζί τους, ούτε με τον Δημήτρη, ούτε με τον Σάββα, ούτε με την Ελιάνα, πολύ περισσότερο με την Ελένη αλλά και τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο που τον εκτιμάω από το παρελθόν βλέποντας μια εικόνα ενός ποιοτικού ανθρώπου, νομίζω ότι ο καθένας έχει να προσφέρει το δικό του κομμάτι.

Μιλήσατε στο δελτίο για ένα τόσο σοβαρό θέμα που γίνεται στο Αφγανιστάν και συνομιλήσατε με μία γυναίκα που αυτή την στιγμή όπως είπατε κινδυνεύει. Αυτό δεν ήταν δύσκολο για εσάς να διαχειριστείτε ένα τόσο λεπτό ζήτημα και συναισθηματικά;

Εκείνη την στιγμή υποχρεωτικά πρέπει να διατηρήσεις τόσο τον επαγγελματισμό σου, αλλά δεν παύεις να είσαι και άνθρωπος και το ανθρώπινο κομμάτι όταν γίνεται τόσο έντονο δεν μπορεί να μην σε ακουμπήσει. Είναι δεδομένο αυτό το πράγμα, ότι νιώθεις τον πόνο του άλλου, νιώθεις ενδεχομένως την οργή του, η κοπέλα αυτή έφυγε μακριά από τους γονείς της και δεν ξέρει καν αν θα έχει την ευκαιρία να τους δει, πόσο μάλλον ζωντανούς.

Είναι από τα δυσκολότερα γεγονότα που έχετε βιώσει στην δημοσιογραφία;

Το να μιλήσεις με έναν άνθρωπο, ο οποίος εκπροσωπεί μια ομάδα με εκατοντάδες χιλιάδες ενόπλους, οι οποίοι δεν ξέρεις ο καθένας τι κουβαλάει στο μυαλό του, πως έχει ερμηνεύσει πράγματα που του έχουν πει, βλέπεις στην προκειμένη περίπτωση το κοράνι και τις διδαχές αυτωνών, σίγουρα δεν είναι ότι πιο εύκολο. Δεδομένου ότι την επόμενη στιγμή δεν ξέρεις που θα βρεθείς και με ποιον θα βρεθείς, θα μου πεις μα είναι χιλιάδες μίλια μακριά αλλά μην είστε απόλυτα σίγουροι.

Βρεθήκατε το καλοκαίρι στο τιμόνι του δελτίου ειδήσεων, εσείς είστε άνθρωπος που θα κοιτάξει τα νούμερα τηλεθέασης; Kαι αναφέρομαι και στην εκπομπή της Ελένης.

Καταρχάς να πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έκανα δελτίο ειδήσεων, στο παρελθόν είχα το κεντρικό δελτίο του One και αμέσως μετά είχα το κεντρικό στο Σαββατοκύριακο του Mega. Η περίοδος αυτή που έκανα το δελτίο ειδήσεων ήταν μια περίοδος στο καλοκαίρι μέσα με πολλά γεγονότα, και μαζί με την ομάδα γιατί η τηλεόραση είναι ομαδική δουλειά καταφέραμε και ήμασταν σε ένα πολύ καλό επίπεδο τηλεθέασης αλλά αυτό μεταφράζεται στον κόσμο δηλαδή τα νούμερα που βλέπεις σημαίνει ότι κάποιος κόσμος σε εμπιστεύεται, υπό αυτή λοιπόν την έννοια θα κοιτάξω τα νούμερα. Γιατί οι τηλεθεατές σου τελικά είναι οι άνθρωποι για τους οποίους κάνεις αυτό που κάνεις, δεν το κάνω εγώ ούτε ο συγγενής μου. Είναι για να το δουν οι άνθρωποι που έχουν έλεγχο στο χέρι τους και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν κανάλι και να κλείσουν την τηλεόραση.

MOST POPULAR