counter

Θα περάσεις το Σαββατοκύριακο στην παραλία; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα αντηλιακά!

Θα περάσεις το Σαββατοκύριακο στην παραλία; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα αντηλιακά!
Θα περάσεις το Σαββατοκύριακο στην παραλία; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα αντηλιακά!

Με τη συνεργασία της

Χριστίνας Σακελλαρίου, Χηµικού - κοσµετολόγου Cosmetia

Ο ήλιος έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό όπως τη βιοσύνθεση της Βιταμίνης D, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης στο αίμα, την αύξηση της μεταφοράς οξυγόνου, την ενεργοποίηση έκκρισης ορμονών και φυσικά την αντικαταθλιπτική δράση. Ο ήλιος μπορεί να είναι φίλος του ανθρώπινου οργανισμού, αρκεί η έκθεση σε αυτόν να συνοδεύεται από σωστή χρήση αντηλιακών.

Λίγα λόγια για την ακτινοβολία

Η ακτινοβολία UV αποτελείται από τη UVA (320-400nm), τη UVB (290-320nm) και τη UVC (200-290nm) ακτινοβολία. Η UVC απορροφάται από το όζον και δε φτάνει στη γη. Η UVB απορροφάται μερικώς από το όζον ενώ η UVA ακόμα λιγότερο.

Η ακτινοβολία UVB προκαλεί ηλιακό  έγκαυμα ενώ η παρατεταμένη έκθεση σε UVΑ ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η ακτινοβολία UVA εισχωρεί βαθύτερα στο δέρμα και ευθύνεται για τις φωτοτοξικές και φωτοαλλεργικές αντιδράσεις, για την πρόωρη γήρανση και για το κοκκίνισμα του δέρματος.  Και τα δύο είδη ακτινοβολίας προκαλούν ερύθυμα καθώς επίσης και βλάβες στο DNA που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

Κάθε πότε πρέπει να ανανεώνεις το αντηλιακό σου

Οι δείκτες SPF μας δείχνουν πόση ώρα μπορεί να μείνει κάποιος κάτω από τον ήλιο χωρίς να καεί από τη στιγμή που απλώνει το αντηλιακό του σε συνάρτηση με το φωτότυπο της επιδερμίδας του. Παράδειγμα: Αν έχεις δέρμα που αρχίζει να κοκκινίζει μετά από 5 λεπτά ηλιοθεραπείας και απλώσεις ένα αντηλιακό με δείκτη SPF20, τότε το δέρμα σου θα είναι προστατευμένο για 5x20=100 λεπτά. 

Να θυμάστε ότι το αντηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες για να διατηρεί την αποτελεσματικότητά του ακόμα και αν χρησιμοποιείς υψηλούς δείκτες προστασίας.

 Η φυσιολογική αντίδραση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία προκειμένου να προστατευτεί είναι η παραγωγή μελανίνης. Αυτός όμως ο αμυντικός μηχανισμός δεν είναι αρκετός για να προστατευτεί πλήρως η επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία. Για το λόγο αυτό η χρήση αντηλιακών με φίλτρα ευρέος φάσματος UVA/UVB είναι απαραίτητη. 

 Να θυμάστε να βάζετε αρκετή ποσότητα αντηλιακού, να το απλώνετε καλά και στα σημεία του σώματος που συχνά παραμελούμε όπως πατούσες, ανάμεσα στα δάχτυλα, το πίσω μέρος των αυτιών, να το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες και ειδικά μετά το μπάνιο ή το σκούπισμα. Αποφεύγετε τον ήλιο τις ζεστές μεσημεριανές ώρες (11:00-14:00) και την υπερβολική έκθεση. Μην εκθέτετε μικρά παιδιά στην ηλιακή ακτινοβολία. Χρησιμοποιείτε καπέλα, γυαλιά ηλίου και ελαφριά, ανοιχτόχρωμα, βαμβακερά ρούχα.

 

Τα νέα δεδομένα

Πλέον τα αντηλιακά νέας γενιάς είναι multi-tasking προϊόντα  δεν προστατεύουν απλώς αλλά περιποιούνται την επιδερμίδα σου.  Στις συνθέσεις τους περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα βιταμίνη Ε, εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού και κουκουτσιών σταφυλιού, αντιμετωπίζοντας τη γήρανση και τη φωτογήρανση. Επίσης καλό θα είναι να περιέχουν αντιφλογιστικούς παράγοντες όπως έλαιο χαμομηλιού και ενυδατικά συστατικά όπως πανθενόλη και αλόε βέρα. Οι υφές των αντηλιακών θα πρέπει να μην είναι πολύ βαριές και λιπαρές για να μπορούν να απλώνονται και να απορροφόνται εύκολα και φυσικά να είναι ευχάριστες για τον καταναλωτή.

Ακόμα υπάρχουν αντηλιακά που περιέχουν παράγοντες που με την έκθεση στον ήλιο ενεργοποιούν τη μελανίνη και προσφέρουν πιο γρήγορο μαύρισμα και από την άλλη υπάρχουν και συνθέσεις που αποικοδομούν τη μελανίνη για δέρματα με πανάδες.

Τι ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα αντηλιακά;

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε ένα stand με αντηλιακά πρόσεξε τα παρακάτω για να κάνεις τη σωστή αγορά:

 •            Δεν πρέπει να διατυπώνοται ισχυρισμοί που να  υπαινίσσονται 100 % προστασία από την ακτινοβολία UV, όπως «sunblock»ή  «απόλυτη προστασία». Επίσης δεν πρέπει  να υπάρχουν ισχυρισμοί που να δηλώνουν ότι δεν  χρειάζεται επανεπάλειψη του προϊόντος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ,όπως «πρόληψη που διαρκεί όλη την ημέρα».

•             Τα αντηλιακά  πρέπει να φέρουν προειδοποιήσεις που να δηλώνουν ότι δεν παρέχουν προστασία 100 % και να παρέχουν συμβουλές σχετικά με μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται πέρα από τη χρήση τους.  Για παράδειγμα «να αποφεύγετε τον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες» ή « να φοράτε κατάλληλο ρουχισμό, καπέλο και γυαλιά  ηλίου»

•             Τα αντηλιακά πρέπει να φέρουν οδηγίες χρήσης που να διασφαλίζουν την αλήθεια του ισχυρισμού που διατυπώνεται σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προϊόντος όπως  «Χρησιμοποιείτε αντηλιακό πριν από κάθε έκθεση στον ήλιο», και «Επαναλάβατε τη χρήση συχνά για να διατηρείτε την προστασία, ιδιαίτερα μετά από εφίδρωση, κολύμπι ή σκούπισμα».

•             Πρέπει επίσης να φέρουν οδηγίες χρήσης, ούτως ώστε να χρησιμοποιείται επαρκής ποσότητα στο δέρμα για να επιτυγχάνεται η αποδιδόμενη στο προϊόν αποτελεσματικότητα.

•             Οι ισχυρισμοί που αφορούν την αποτελεσματικότητα των αντηλιακών προϊόντων πρέπει να είναι απλοί, σαφείς και κατανοητοί και να βασίζονται σε τυποποιημένα, αναπαράξιμα κριτήρια.

photo: pinterest

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR