counter

5 λόγοι που "σαν τη Χαλκιδική δεν έχει..."

5 λόγοι που "σαν τη Χαλκιδική δεν έχει..."
5 λόγοι που "σαν τη Χαλκιδική δεν έχει..."

Όχι δεν είναι ακόμη ένας τετριμμένος τίτλος. Ούτε εγω αισθάνομαι ότι γίνομαι γραφική. Ναι, αυτό είναι το μόνιμο καλοκαιρινό μότο εμάς των Θεσσαλονικιών και είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Και τώρα λοιπόν, που δεν αργεί να μπει και επίσημα το καλοκαιράκι, θα μοιραστώ μαζί σου τους 5 λόγους που αυτή η φράση έχει γίνει viral και που αν τους μάθεις, και δεν έχει τύχει να επισκεφτείς τη Χαλκιδική, θα σκεφτείς ότι πρέπει να το κανεις άμεσα.

1. Για τις παραλίες της

Οι περισσότεροι ίσως γνωρίζουν ή έχουν ακούσει για το πρώτο πόδι της χερσονήσου. Εγώ από την άλλη πλευρά ανήκω σ’αυτούς που αγαπούν το δεύτερο. Και όσοι την έχουν επισκεφτεί μάλλον θα συμφωνήσουν μαζί μου. Το δεύτερο πόδι της Σιθωνίας είναι το πιο παρθένο-ακόμη τουλάχιστον- κι αυτό το οποίο διαθέτει και τις ωραιότερες παραλίες. Καβουρότρυπες, Όρμος Παναγίας, Παραλία Καλογριάς, Βουρβουρού είναι μερικές από αυτές. Για να μη μιλήσω και για το νησάκι της Αμουλιανής, που αν σας βγάλει ο δρόμος σας, θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε ένα από τα πιο γραφικά νησάκια του Αιγαίου, ανέγγιχτο από το ανθρώπινο χέρι με μοναδικά γαλαζοπράσινα νερά που νιώθεις ότι βρίσκεσαι σίγουρα σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου. Εντάξει καλές παραλίες διαθέτει σίγουρα και το πρώτο πόδι, όπως το Σάνη, το Γλαρόκαβο και τα Αιγαιοπελαγίτικα, αλλά πως να το κάνουμε τώρα... εγω είμαι συναισθηματικά δεμένη με το δεύτερο. Όλες όμως έχουν ένα κοινό. Είναι λες και ο Θεός σου έχει ανάψει το θερμοσίφωνο. Τα νερά είναι τόσο ζεστά, από την αρχή του καλοκαιριού ακόμη, που η αλλαγή της θερμοκρασίας σου δίνει απλά μια ευχάριστη αίσθηση δροσιάς. Επίσης, τα μελτέμια είναι λέξη άγνωστη για τη Χαλκιδική. Κάθεσαι στην ξαπλώστρα σου, διαβάζεις άνετα την εφημερίδα σου χωρίς τον κίνδυνο να την παρασύρει ο αέρας και βάζεις τόνους αντιηλιακού χωρίς να φοβάσαι ότι από την αμμοβολή θα κανεις φυσικό scrub στην παραλία. Πιστέψτε με κορίτσια μου, βοηθάει και στο μαύρισμα.

2. Όλο αυτό το σύμπλεγμα παραλιών είναι σχεδόν δίπλα το ένα με το άλλο με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους ή το πολύ μια με μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο, που κάθε μέρα μπορείς να διαλέγεις και διαφορετικό προορισμό.

3. Είναι το μέρος των αντιθέσεων. Πως διαχωρίζεις ρε παιδί μου τα νησιά, σε πιο ήσυχα και πιο κοσμοπολίτικα; Ε, εδώ καμία σχέση. Υπάρχει πάντα το περιθώριο επιλογής. Θέλεις να βγαίνεις το βράδυ και να παρτάρεις; Θα πας στο πρώτο πόδι και κάθε μέρα θα το ξημερώνεις στην Καλλιθέα. Παρεμπιπτόντως, το πρώτο διαθέτει επίσης και παρά πολύ καλά εστιατόρια αν είσαι λάτρης του καλού φαγητού και δε θέλεις να κλαμπάρεις μέχρι το πρωί. Αν παλι θέλεις την απόλυτη ηρεμία, καλύτερα να πας στο δεύτερο πόδι, μετά τη Νικητή και να απολαύσεις την ησυχία των μη οργανωμένων παραλιών και να απαλλαγείς από την πολλή βαβούρα και την κοσμοσυρροή. Αν πάλι θέλεις να «μονάσεις», υπάρχει πάντα και η επιλογή του Αγίου Όρους στο τρίτο πόδι. Αν εισαι άντρας. Για εμάς βέβαια τις γυναίκες τα πράγματα είναι πιο... περιορισμένα σε αυτή την περίπτωση.

4. Γιατί εκτός από τις εναλλαγές της ηρεμίας με τους ξέφρενους ρυθμούς, υπάρχει και η εναλλαγή τοπίων. Η άμμος συναντά το πεύκο. Παραθαλάσσια γαλάζια τοπία μπλέκονται με το καταπράσινο χρώμα των δέντρων δημιουργώντας ένα εικαστικό σκηνικό.


5. Τέλος, γιατί εδώ θα βρεις μερικές από τις καλυτερες ταβέρνες και εστιατόρια της βόρειας Ελλάδας με το πιο φρέσκο ψάρι και τα πιο φρέσκα υλικά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στους Χρυσούς Σκούφους, η περιοχή της Χαλκιδικής ήταν ένας από τους πρωταγωνιστες της βραδιάς αποσπώντας αρκετά βραβεία. Δε θα μπορούσα βέβαια να μην αναφερθώ και στο Sani Gourmet, μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις γαστρονομίας στην Ελλάδα.

Για αυτούς τους 5 λόγους εγω αισθάνομαι τυχερή που έχω περάσει μερικά από τα πιο όμορφα και ξένοιαστα καλοκαίρια μου σ’αυτό το μαγικό μέρος.

Κι αν δε σας έχω πείσει ακόμη και γνωρίζοντας την ξενομανία που μας διακρίνει ως Έλληνες, θα σας πω ότι δεν είναι τυχαίο ότι η Telegraph έχει χαρακτηρίσει τη Χαλκιδική ως "το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Ελλάδας", σε αφιέρωμα που είχε κάνει και πρότεινε στους Βρετανούς να απαρνηθούν τα νησιά της χώρας μας, για αυτή τη γωνιά της γης!

Instagram: Anthi__Salagoudi
Facebook: Anthi Salagoudi
Twitter: @ASalagoudi

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR