counter

2 tips για ενέργεια στο φουλ!

2 tips για ενέργεια στο φουλ!
2 tips για ενέργεια στο φουλ!

2 tips για ενέργεια στο φουλ!

Το καθημερινό πρωινό ξύπνημα, ο ανήσυχος ύπνος ή η ανεπαρκής διάρκειά του, η δουλειά, το μεγάλωμα των παιδιών, το στρες «κλέβουν» την ενέργειά μας. Ακόμα και το Σαββατοκύριακο, που θα έπρεπε να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας, συνήθως στριμώχνουμε ό,τι δεν κάναμε μες στη βδομάδα. Τι κάνουμε λοιπόν; Μπορούμε μέσα από τη διατροφή μας να πάρουμε εκείνα τα συστατικά που θα μας χαρίσουν τόνωση και ευεξία; Η απάντηση είναι θετική, βασική προϋπόθεση, όμως, είναι να ξεκινήσουμε ακολουθώντας ακόμα δύο απλές (αλλά σημαντικές) συμβουλές...   

 

 

  • Τρώμε πάντα πρωινό 

Αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου, καθώς παρέχει ενέργεια και βασικά συστατικά που βοηθούν στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού προσφέρει όχι μόνο την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, αλλά 2-5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να καλύψουμε τα 2/3 των αναγκών μας στις περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου και του σιδήρου. Επιπλέον, άτομα που παίρνουν πρωινό εμφανίζουν σπανιότερα κατάθλιψη ή άγχος. Σκέφτονται γρηγορότερα και πιο καθαρά, αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία και έχουν λιγότερες πιθανότητες να παραπονεθούν για πρωινούς πόνους στην κοιλιά και ζαλάδα. 

  

  • Διατηρούμε σταθερή τη γλυκόζη μας! 

Η γλυκόζη είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου και προέρχεται από τη διάσπαση υδατανθράκων. Είναι σημαντικό να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδά της στο αίμα όλη τη μέρα  με τη συχνή και ισορροπημένη κατανάλωση τροφίμων με υδατάνθρακες ώστε να βελτιώσουμε την ικανότητα συγκέντρωσης, τη μνήμη και την απόδοσή μας. Υπάρχει στη ζάχαρη, το μέλι και όλα τα τρόφιμα που τα περιέχουν. Επίσης, καταναλώνοντας τρόφιμα που περιέχουν πιο σύνθετους υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, παξιμάδια, ρύζι, μακαρόνια, δημητριακά και τα προϊόντα τους προμηθεύουμε  έμμεσα τον οργανισμό μας με γλυκόζη.

  

 

 

Του Χάρη Γεωργάκη, Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, MSc, Προέδρου Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Επιστημονικού Συνεργάτη Εργαστηρίου Διατροφής & Κλινικής Διαιτολογίας Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.fromamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR