counter

Μακαρόνια: Κάντε τα… υγιεινά!

Μακαρόνια: Κάντε τα… υγιεινά!
Μακαρόνια: Κάντε τα… υγιεινά!

Μακαρόνια: Κάντε τα… υγιεινά!

Τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας τα λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Ένα πιάτο εύκολο, γρήγορο και πολύ θρεπτικό, που αποτελεί παράλληλα και ένα πολύ καλό διατροφικό συνδυασμό. Πόσω μάλλον αν στη σάλτσα προσθέσουμε και λαχανικά. 

 

Γιατί να τα συνδυάσω;  

Τα ζυμαρικά αποτελούν μία εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, το θρεπτικό συστατικό που χαρίζει άμεση ενέργεια. Η σάλτσα ντομάτας, όταν περιέχει και επιπλέον λαχανικά, γίνεται μία πολύ καλή πηγή διαιτητικών (φυτικών) ινών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων και να αποτρέψουν την απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος. 

 

Η πιο αργή απορρόφηση των υδατανθράκων μάς βοηθάει επίσης να χορταίνουμε για περισσότερη ώρα. Μάλιστα το αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο αν τα ζυμαρικά είναι ολικής άλεσης, στα οποία οι υδατάνθρακες είναι βραδείας καύσης. 

 

Η σάλτσα ντομάτας αποτελεί μία σημαντική πηγή λυκοπενίου, μίας ισχυρής αντιοξειδωτικής ουσίας που ευθύνεται για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της ντομάτας και απορροφάται πολύ καλύτερα όταν υποστεί θερμική επεξεργασία. Η δε παρουσία λιπαρής ύλης -που στην περίπτωση της σάλτσας ντομάτας είναι το ελαιόλαδο- κάνει το λυκοπένιο ακόμα πιο απορροφήσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

 

Χρήσιμες συμβουλές: 

 

  • Εκτός από τα υπόλοιπα λαχανικά της επιλογής σας προσθέστε και μανιτάρια, τα οποία επίσης περιέχουν αρκετές ίνες και κάνουν και το πιάτο ακόμα πιο χορταστικό.

 

  • Όσο λιγότερο βράζονται τα ζυμαρικά (al dente) τόσο χαμηλότερος είναι και ο γλυκαιμικός τους δείκτης, δηλαδή το πόσο αυξάνεται η γλυκόζη (σάκχαρο) του αίματος μετά το γεύμα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι καταναλώνοντας περισσότερες τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ. 

 

  • Εάν είστε φαν του τριμμένου τυριού προσθέστε σχετικά άφοβα, καθώς οι ίνες μειώνουν την απορρόφηση τόσο του κορεσμένου λίπους όσο και της χοληστερόλης που περιέχει. Για πιο ελαφριές επιλογές επιλέγετε τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

  

 

Με τη συνεργασία του Στέφανου Περτσεμλίδη Διαιτολόγου-Διατροφολόγου s.pertsemlidis@gmail.com.  

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR