counter

Τρέξιμο στον διάδρομο ή έξω;

Τρέξιμο στον διάδρομο ή έξω;
Τρέξιμο στον διάδρομο ή έξω;

Τρέξιμο στον διάδρομο ή έξω;

Το τρέξιμο, είναι από τις πιο ευχάριστες και αποτελεσματικές μορφές αερόβιας άσκησης, όπου κι αν γίνεται. Κάποιες παράμετροι όμως κάνουν το τρέξιμο έξω πιο αποτελεσματικό απ’ ότι στον διάδρομο.

 

Η αντίσταση του αέρα, οι εναλλαγές της επιφάνειας αλλά και της κλίσης της στο τρέξιμο έξω, μας δημιουργούν επιπλέον επιβάρυνση στην προσπάθεια και ως αποτέλεσμα καίμε μέχρι και 5% περισσότερες θερμίδες απ’ ότι θα καίγαμε τρέχοντας στον διάδρομο.

 

Και ο διάδρομος, όμως, έχει τα θετικά του… Η σταθερή κλίση του ιμάντα, το ομοιόμορφο επίπεδο και η απορρόφηση των κραδασμών, προσφέρουν μείωση των πιθανοτήτων τραυματισμού κατά 50% περίπου. Αν θέλουμε να συνδυάσουμε όλα τα οφέλη στον διάδρομο, θα πρέπει  να ανεβάσουμε την κλίση του κατά 1% και να τρέξουμε έως και 1 ½ φορά την απόσταση που θα τρέχαμε έξω.

 

Να θυμάστε πάντα πως ποτέ δεν τρέχουμε με μεγαλύτερη κλίση από 3%., εκτός κι αν πρόκειται για κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα προετοιμασίας με την επίβλεψη ειδικού προπονητή. «Η δική μου πρόταση…», σημειώνει ο personal trainer Λίνος Χαραλάμπους, «…θα ήταν να εκμεταλλεύεστε τις μέρες με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες για να τρέχετε έξω και να αφήνετε το τρέξιμο στον διάδρομο για όλες τις υπόλοιπες, καθώς η άσκηση χρειάζεται και ανεβασμένη ψυχολογία και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις εναλλαγές του τοπίου στη φύση».

 

 

Με τη συνεργασία του Λίνου Χαραλάμπους, Personal Trainer & Sports Coach (M.SC.), Ιδιοκτήτης του PerFit.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR