counter

Τρόμος και χάος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Τρόμος και χάος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης
Τρόμος και χάος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Κωνσταντινούπολη

Τουλάχιστον 36 νεκροί και και περισσότεροι από 140 τραυματίεςείναι ο τραγικός απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο αεροδρόμιο Ατατουρκ της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό  Μπιναλί Γιλντιρίμ, νεκροί είναι και τρεις δράστες που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

«Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως είναι πιθανό να υπάρχουν ξένοι υπήκοοι ανάμεσα στα θύματα.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται αξιωματούχος, ανάμεσα στους 36 νεκρούς είναι ένας Ουκρανός κι ένας Ιρανός υπήκοος.

“Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγούμενα είχε ανοίξει πυρ, με το όπλο του,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τρεις καμικάζι εκ των οποίων ο ένας ενεργοποίησε τα εκρηκτικά που έφερε έξω από το τέρμιναλ του αεροδρομίου, στις 21.50.

Οι άλλοι δύο, εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση, προσπάθησαν να μπουν στο τέρμιναλ, στην είσοδο του οποίου βρίσκονται μηχανήματα ελέγχου ακτίνων Χ. Εκεί, αφού πρώτα άνοιξαν πυρ,  πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους. 

Ένας από αυτούς μάλιστα περνώντας από το μηχάνημα ακτίνων Χ φώναξε «σε λίγο θα σκάσει βόμβα». 

Πολλοί από τους επιβάτες άρχισαν να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων.

Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC News επικαλούμενος αυτόπτη μάρτυρα ένας αστυνομικός πάλεψε με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο ρίχνοντάς τον στο έδαφος, προτού εκείνος πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό του.

Επιβάτες κι επισκέπτες έτρεξαν και κρύφτηκαν σε κατάστημα για να σωθούν.

Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος». Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε ότι υπάρχουν μεν ενδείξεις για το ποια οργάνωση βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ωστόσο πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά της.

Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζονται τραυματίες να κείτονται στο έδαφος εκτός κι εντός του αεροδρομίου. 

Ο Λευκός Oίκος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει "με τον πιό έντονο δυνατό τρόπο" την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, και στην οποία δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους της Τουρκίας.

Η επίθεση στο αεροδρόμιο, το τρίτο σε διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη, ήταν η πιο αιματηρή από τις τέσσερις συνολικά επιθέσεις που σημειώθηκαν φέτος στη γειτονική χώρα.

Η πρώτη έγινε στις 12 Ιανουαρίου στην πλατεία της Αγίας Σοφίας με 11 νεκρούς. Η δεύτερη στις 19 Μαρτίου στην οδό του Πέρα (Ταξίμ) με 5 νεκρούς. Στις 7 Ιουνίου έγινε η τρίτη επίθεση κοντά στην Κλειστή Αγορά  και 12 νεκρούς.

Η Cumhuriyet κάνοντας έναν απολογισμό σημειώνει ότι 18 αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις έλαβαν χώρα στην Τουρκία τα τελευταία 5 χρόνια, αρχής γενομένης από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Άγκυρα την 20η Σεπτεμβρίου 2011. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και 800 έχουν τραυματιστεί από αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες. 

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αναφέρει ότι η χθεσινή  τρομοκρατική επίθεση έλαβε χώρα τη στιγμή που η Τουρκία ετοιμάζεται για συμφωνίες ειρήνης με Ισραήλ και Ρωσία παίρνοντας πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή, υπονοώντας ότι σε κάποιους μπορεί να μην άρεσε αυτό...  

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται ότι αυτή η τρομοκρατική επίθεση αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά τον σκοτεινό πρόσωπο των τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχοποιούν αθώους πολίτες. Είναι σαφές ότι στόχος αυτής της επίθεσης δεν είναι η επίτευξη ενός σκοπού. Η επίθεση, με το αίμα και τον πόνο αθώων πολιτών, συνιστά προϊόν προπαγάνδας κατά της χώρας μας. Αναμένουμε ότι η παγκόσμια κοινότητα, ιδίως οι δυτικές χώρες, θα επιδείξουν μια αποφασιστική στάση κατά αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων, μέσω των διοικήσεών τους, των Κοινοβουλίων, των ΜΜΕ, των οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών .
Η Τουρκία, παρά το αντίτιμο που έχει πληρώσει, με τον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, έχει δυνάμεις που θα κρατήσουν μέχρι τελικής πτώσεως. Ο καθένας να είναι σίγουρος ότι για τις τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν έχει η διαφορά η Κωνσταντινούπολη από το Λονδίνο, η Άγκυρα από το Βερολίνο, η Σμύρνη από το Σικάγο, η Αττάλεια από τη Ρώμη. Αν όλα τα κράτη, όλη η ανθρωπότητα δίναμε από κοινού αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, θα πραγματοποιηθούν μία μία όλες οι πιθανότητες που φοβόμαστε και δε θέλουμε καν να σκεφτόμαστε.  

«Οργή και απόλυτη καταδίκη για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», ανέφερε το ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο Twitter.Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αναφορές για κανέναν Έλληνα ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης.

Ανακοίνωση με την οποία  καταδικάζει «τη στυγνή δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη» εξέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η βία και η τρομοκρατία «στρέφονται εναντίον της ζωής και της ελευθερίας κάθε πολίτη» τονίζει. 

Πηγή: ΑΝΤΕΝΝΑ.GR 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR