Τι είναι αυτό που κάνει το μπρόκολο να θεωρείται ασπίδα προστασίας έναντι στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού; Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος λύνει την απορία μας…
Δύο από τα διατροφικά συστατικά που εδώ και χρόνια βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι η σουλφοραφάνη και η ινδόλη 3C, ουσίες που βρίσκονται σε σημαντική ποσότητα στο μπρόκολο (αλλά και στα λαχανάκια Βρυξελλών). Η σουλφοραφάνη συμβάλλει στην ενίσχυση της δραστηριότητας ενζυμικών μηχανισμών του οργανισμού που παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών, με τις οποίες ο οργανισμός μας έρχεται συχνά αντιμέτωπος.
Η ινδόλη 3C, ακόμα ένα «θαυματουργό» συστατικό των σταυρανθών, εμπλέκεται στο μεταβολισμό των οιστρογόνων. Με την παρουσία της έχουμε έως και 50% μείωση της μετατροπής των οιστρογόνων σε 16-α-υδροξυ-οιστρόνη, που αποτελεί ισχυρότατο μεταβολίτη οιστρογόνων.
Απαντάει ο Κωνσταντίνος Ξένος, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. in Nutritional Medicine - University of Surrey, Διευθυντής τμήματος Διατροφογενετικής & Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών» www.kxenos.gr.
Διαβάστε περισσότερα στο www.formamag.gr.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)