counter

7 τρόφιμα ευεργετικά για τις γυναίκες

7 τρόφιμα ευεργετικά για τις γυναίκες
7 τρόφιμα ευεργετικά για τις γυναίκες

diet

Η υγιεινή διατροφή αφορά και τα δύο φύλα εξίσου. Ωστόσο, επτά τουλάχιστον τρόφιμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν ελαφρώς περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες για εμάς τις γυναίκες.


Μπρόκολο

Δύο από τα διατροφικά συστατικά του (τα οποία βρίσκονται και στα λαχανάκια Βρυξελλών), η σουλφοραφάνη και η ινδόλη 3C, εδώ και χρόνια βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Η πρώτη συμβάλλει στην ενίσχυση ενζυμικών μηχανισμών του οργανισμού, που βοηθούν στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών ενώ η ινδόλη 3C εμπλέκεται στον μεταβολισμό των οιστρογόνων μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το ρίσκο για ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.

* Προτεινόμενη δόση: η κατανάλωσή του συστήνεται 2 φορές την εβδομάδα.

Ντομάτα

Από τις πιο δημοφιλής τροφές, οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία που ανήκει στα καροτενοειδή και είναι λιποδιαλυτή (διαλύεται δηλαδή καλά και απορροφάτε εύκολα όταν είναι σε λιπαρό περιβάλλον, όταν π.χ. καταναλώνεται μαζί με ελαιόλαδο). Χάρη σε αυτό σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, οι ντομάτες μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

* Προτεινόμενη δόση: Καλό θα ήταν να τρώμε ντομάτες 2 -3 φορές την εβδομάδα.

Λιναρόσπορος

Είναι πλούσιος σε Ωμέγα 3 λιπαρά, φυτικές ίνες και φυτο-οιστρογόνα, συστατικά που από κοινού φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επίσης, σύμφωνα με άλλες μελέτες, τα συστατικά του λιναρόσπορου μπορούν να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των εξάψεων που εμφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον πολλές αναφορές γίνονται και στη συμβολή του στη μείωση της LDL χοληστερίνης και των τριγλυκερίδιων και μάλιστα πρωτίστως στις γυναίκες.

* Προτεινόμενη δόση: Καλό είναι να προσθέτουμε ένα κουταλάκι λιναρόσπορο καθημερινά στις σαλάτες μας.

Σολομός

Τα ευεργετικά για όλους λιπαρά Ωμέγα 3 που υπάρχουν στο σολομό (και σε άλλα λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπρί κ.λπ.), εμφανίζουν επιπλέον οφέλη για τις γυναίκες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι βοηθούν σημαντικά το έμβρυο, καθώς συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες, μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά για την καρδιά (μειώνουν τα τριγλυκερίδια)

* Προτεινόμενη δόση: θα πρέπει να τρώμε ψάρι δύο φορές την εβδομάδα και τουλάχιστον τη μια από αυτές λιπαρό.

Χυμός Μύρτιλων (cranberry)

Αποτελεί μια από τις αποτελεσματικότερες φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις) των γυναικών. Κι αυτό χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C αλλά κυρίως χάρη στην αντιοξειδωτική δράση που εξασφαλίζουν οι προ-ανθοκυανιδίνες που περιέχει. Ο συνδυασμός των παραπάνω εμποδίζει την προσκόλληση βακτηριδίων στα τοιχώματα της κύστης αποτρέποντας έτσι τον πολλαπλασιασμό τους και κατ επέκταση τη λοίμωξη.

* Προτεινόμενη δόση: 1 μικρό ποτήρι (ή 3/4 ενός μεγάλου ποτηριού) κάθε μέρα.

Γιαούρτι

Το παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι έχει αμέτρητα οφέλη: προσφέρει διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης συγκριτικά με άλλα γιαούρτια ενώ ταυτόχρονα η περιεκτικότητα του σε σάκχαρα είναι μικρότερη, βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα ενώ στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης υποθερμιδικής δίαιτας (όπως και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά αρκεί να είναι με χαμηλά λιπαρά) έχει φανεί ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Εκτός από όλα αυτά όμως βοηθάει και στην πρόληψη των κολπίτιδων, κάνοντάς το μία από τις πλέον απαραίτητες τροφές ειδικά για τις γυναίκες.

* Προτεινόμενη δόση: Ένα γιαούρτι την ημέρα.

Καρύδια

Τα καρύδια, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού καθώς και άλλων όγκων, χάρη στα Ωμέγα 3 λιπαρά που διαθέτουν αλλά και στην πλούσια περιεκτικότητα τους σε πολυφαινόλες, γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση.

* Προτεινόμενη δόση: 38-40 γραμμάρια (μια χούφτα) ωμά καρύδια την ημέρα.

Της Δήμητρας Βγενοπούλου με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Ξένου, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Sc., Μετεκπαιδευθής στη Διατροφική Ιατρική - University of Surrey, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής (ΕΙΔ), Διευθυντής τμήματος Διατροφογενετικής και Έρευνας Θρέψης "ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ".

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR