counter

Το VICE specials παρουσιάζει “την Ελληνική Οδύσσεια του διαστήματος”

Το VICE specials παρουσιάζει “την Ελληνική Οδύσσεια του διαστήματος”
Το VICE specials παρουσιάζει “την Ελληνική Οδύσσεια του διαστήματος”

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, στη 01:00, μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει στον ANT1, το ντοκιμαντέρ «Η ελληνική Οδύσσεια του Διαστήματος», για την άγνωστη, περιπετειώδη προσπάθεια της Ελλάδας να φτάσει στο... διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια, οι νέες αστρονομικές ανακαλύψεις και η εξέλιξη της έρευνας έχουν φέρει το διάστημα πιο… κοντά.  Την ίδια ώρα, ο καθένας μας «συνδέεται» κατά μέσο όρο με 30 δορυφόρους καθημερινά, για να χρησιμοποιήσει τηλεπικοινωνίες, ίντερνετ, πλοήγηση, ακόμη και ΑΤΜ τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά διαστημικής τεχνολογίας, έχει εκτοξευθεί στα 200 δισ. παγκοσμίως, σημειώνοντας αύξηση 10% κάθε χρόνο.

Οι εξελίξεις όμως αυτές μοιάζουν σαν επιστημονική φαντασία για μια χώρα με χρεοκοπημένη οικονομία, όπως είναι η Ελλάδα. Ωστόσο, στις αρχές του έτους, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών, Νίκος Παππάς, προανήγγειλε τη σύσταση Διαστημικής Υπηρεσίας, πράγμα που ακούστηκε στους περισσότερους σαν κάτι εξωγήινο.  

Η ομάδα του VICE εξερευνά τον κάπως άγνωστο τομέα των διαστημικών τεχνολογιών και έρευνας στην Ελλάδα και διαπιστώνει όχι μόνο τα επιτεύγματα ορισμένων ελληνικών Πανεπιστημίων και εταιρειών, αλλά και την εγκατάλειψη που μέχρι τώρα έχει υποστεί αυτός ο τομέας, παρά τις οικονομικές ευκαιρίες που υπάρχουν.

Το VICE Greece επισκέφτηκε το εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Πανεπιστημίου της Πάτρας, όπου φοιτητές κατασκεύασαν τον πρώτο ελληνικό μικροδορυφόρο, ο οποίος φέτος εκτοξεύθηκε από τη NASA, καταγράφοντας μεγάλες ελλείψεις σε στοιχειώδεις υποδομές, και παρουσιάζει το πώς η Ελλάδα έχανε εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εξαιτίας της απουσίας συντονισμού.

Παράλληλα, διαπιστώνει με ποιόν τρόπο τα θέματα της Εθνικής Άμυνας, μπορεί να συνδέονται με το ξαφνικό ενδιαφέρον της Πολιτείας για τη διαστημική τεχνολογία, ενώ συνομιλεί με τον Σταμάτη Κριμιζή, τον Ακαδημαϊκό από τη Χίο που σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αστροφυσικούς στον κόσμο.

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR