counter

Το παιδί σας είναι ντροπαλό; Να πώς να το βοηθήσετε να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του

Το παιδί σας είναι ντροπαλό; Να πώς να το βοηθήσετε να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του
Το παιδί σας είναι ντροπαλό; Να πώς να το βοηθήσετε να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του

Η συμπεριφορά και ο χαρακτήρας ενός παιδιού είναι αποτέλεσμα τόσο γενετικής προδιάθεσης όσο και περιβαλλοντικών επιδράσεων.  Αν το παιδί σας είναι πολύ ντροπαλό και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις, οι συμβουλές μας θα σας βοηθήσουν να το ενθαρρύνετε να εκφράζεται πιο εύκολα!

  • Το πρώτο που θα πρέπει να φροντίσετε είναι να είστε το καλό παράδειγμα για εκείνο. Αποτελείτε το κυριότερο πρότυπό του, οπότε αν εσείς είστε δεκτικοί και θετικοί στις αλλαγές, αν είστε αρκετά κοινωνικοί και αν κοιτάτε στα μάτια το συνομιλητή σας, τότε είναι πιθανότερο και το παιδί σας να αρχίσει να συμπεριφέρεται σταδιακά, κατά τον ίδιο τρόπο.
  • Παρατηρήστε, επίσης, τις αντιδράσεις του ώστε να διαπιστώσετε ποιες είναι οι καταστάσεις που επιδεινώνουν τη συστολή του. Κατόπιν, συζητήστε μαζί του και προσπαθήστε να εργαστείτε από κοινού, ώστε να το αντιμετωπίσετε μαζί.
  • Εκμυστηρευτείτε στο παιδί σας κάποια στιγμή που αντιμετωπίσατε και σας έκανε να νιώθετε ιδιαίτερα ανήσυχοι ή ντροπαλoί. Πείτε του, για παράδειγμα, πόσο ντροπή νιώθατε την πρώτη ημέρα στο σχολείο και πόσο ανώφελο ήταν τελικά να ανησυχείτε αφού όλα αποδείχτηκαν εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο, από τη μία, του παρουσιάζετε αυτό που νιώθει ως κάτι φυσιολογικό και από την άλλη του αποδεικνύετε ότι ίσως τα πράγματα να μην είναι τόσο δύσκολα, όπως άλλωστε και στη δική σας περίπτωση!
  • Επιδιώξτε το παιδί σας να ξεκινήσει μια εξωσχολική δραστηριότητα. Αυτό θα το βοηθήσει να συναντήσει νέα άτομα, να συναναστραφεί με περισσότερους ανθρώπους, να κοινωνικοποιηθεί πιο εύκολα και να κάνει φίλους!
  • Αποφύγετε να τονίζετε στο παιδί σας ότι είναι ντροπαλό και σε καμία περίπτωση μην του αποδίδετε κάποιο παρόμοιο χαρακτηρισμό μπροστά σε τρίτους. Οι «ταμπέλες» δε βοηθούν, αντιθέτως, εντείνουν το πρόβλημα και επιδεινώνουν την κατάσταση.

Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε το παιδί σας για κάθε του προσπάθεια να γίνει πιο κοινωνικό και μείνετε δίπλα του διακριτικά και ουσιαστικά! Η επιβολή δε θα βοηθήσει σε καμία περίπτωση. Η κατανόηση και η στήριξη με σεβασμό στα «θέλω» και τα «μπορώ» του παιδιού σας, όμως, θα συμβάλλουν καθοριστικά, ώστε να αποκτήσει ένα χαρακτήρα γεμάτο αυτοπεποίθηση και σιγουριά!

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR