counter

Οι πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο

Οι πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο
Οι πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο

Οι πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο

Αν ανήκετε σ’ αυτό το ποσοστό κι αυτό είναι το πρώτο σας καλοκαίρι μετά το τέλος της σχέσης σας, οι προτάσεις ενός ειδικού μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε καλύτερες και πιο ήρεμες διακοπές με το παιδί σας.

 

«Ένιωθα τη γη να φεύγει κάτω απ’ τα πόδια μου στη σκέψη των πρώτων μας διακοπών με τον γιο μου μετά το διαζύγιο», μοιράζεται μαζί μας η Μαρία, χωρισμένη εδώ και τέσσερα χρόνια και μητέρα ενός αγοριού 7,5 ετών σήμερα. «Τελικά κανόνισα να πάω μαζί με την οικογένεια της αδερφής μου γιατί είχα πολύ μεγάλη ανάγκη την πρακτική και συναισθηματική ασφάλεια που μου εξασφάλιζε αυτή η επιλογή.

 

Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά το διαζύγιο, μπορώ να πω πως αυτός που χρειάζεται περισσότερη στήριξη σ’ αυτή τη φάση είναι ο γονιός και όχι το παιδί. Γιατί όταν ο γονιός είναι συμφιλιωμένος με την καινούργια κατάσταση είναι σε θέση να περάσει τα σωστά μηνύματα στο παιδί, να το κάνει να νιώσει ασφάλεια και να το βοηθήσει να προσαρμοστεί».

 

Οι πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο, με την οικογένεια μοιρασμένη πια, είναι σίγουρα συναισθηματικά φορτισμένες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα δημιουργηθούν αξεπέραστες δυσκολίες εφόσον οι γονείς είναι συνειδητοποιημένοι, έχουν ωριμάσει μέσα τους και έχουν αποδεχτεί τη νέα φάση της ζωής τους.

 

Μια περίοδος αναπροσαρμογής…

 

Για τους περισσότερους από εμάς, σε όποια φάση της ζωής μας κι αν βρισκόμαστε, οι διακοπές είναι φορτωμένες με πολλές προσδοκίες. Προσμένουμε να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε, να διασκεδάσουμε, να απολαύσουμε, να γεμίσουμε μπαταρίες. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώσουμε πολλά, ακόμη και αντιφατικά, συναισθήματα την πρώτη φορά που θα πάμε διακοπές μετά από ένα διαζύγιο. «Τα συναισθήματα σε αυτή την περίπτωση μπορεί να διαφέρουν» εξηγεί η ψυχολόγος Μαρίλη Ανδριοπούλου. «Εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χωρισμό, το χρονικό διάστημα που πέρασε από το διαζύγιο μέχρι τις πρώτες διακοπές.

 

Όλα αυτά, μαζί με τη συναισθηματική «επένδυση» και τις προσδοκίες που κάνει ο καθένας μας στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο επηρεάζουν τη διάθεσή μας».

 

Ωστόσο όταν υπάρχουν παιδιά οι γονείς δίνουν το βάρος στη συναισθηματική ισορροπία των παιδιών, η οποία φυσιολογικά κλονίζεται για λίγο μετά από μια τόσο μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους. «Αν υπάρχουν παιδιά, το ζευγάρι χρειάζεται να καταλάβει ότι διαζύγιο παίρνουν ο ένας από τον άλλον ως σύντροφοι κι όχι ως γονείς. Γι’ αυτό λοιπόν σχεδόν πάντα οι πρώτες διακοπές είναι μια περίοδος αναπροσαρμογής. Καθώς πρόκειται για μια νέα κατάσταση που θα πάρει τη θέση της προηγούμενης/γνωστής και είναι αναγκαίο όλοι μαζί να δουλέψουν ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά» τονίζει η Μαρίλη Ανδριοπούλου.

 

Αφορμή για ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα…

 

Ξεκινώντας για τις πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο καλό είναι να έχουμε προετοιμαστεί πως θα ζήσουμε την ανατροπή μιας διαδικασίας ετών. Αν πηγαίναμε κάθε χρόνο όλοι μαζί διακοπές, αν είχαμε ένα εξοχικό σπίτι ως βάση, ακόμη και στη βοήθεια των πρακτικών ζητημάτων που μοιραζόμασταν στο ζευγάρι… θα υπάρξουν αλλαγές.

 

Θα υπάρξουν αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε μόνες μας, υποθέσεις που πρέπει να ταχτοποιηθούν προτού αναχωρήσουμε. «Κι αν όλα αυτά ακούγονται <ασήμαντα> και πολύ πρακτικά σε σχέση με τις συναισθηματικές διακυμάνσεις που περιλαμβάνονται σ’ ένα διαζύγιο, ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για αλλαγές που έχουν τη δυναμική να οδηγήσουν σε συναισθηματικό κλυδωνισμό και σε αντιφατικά συναισθήματα των γονιών, κυρίως σε προσωπικό επίπεδο» επισημαίνει η ψυχολόγος. «Πράγματα τα οποία μεγεθύνονται στο πολλαπλάσιο όταν υπάρχει στο σκηνικό ένα ή περισσότερα παιδιά μαζί με τις συναισθηματικές και πρακτικές δυσκολίες που θα χρειαστεί να χειριστούμε.

 

Είναι όμως πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας την κατάσταση και να έχουμε αποδεχτεί τα νέα δεδομένα, ώστε να μπορούμε να δούμε τις διακοπές σαν μια αφορμή για ένα νέο, ελπιδοφόρο και χαρούμενο ξεκίνημα της ζωής μας, ως μια ευκαιρία να περάσουμε χρόνο συντροφιά με το παιδί μας, να παίξουμε, να διασκεδάσουμε και να συζητήσουμε.

 

Εξάλλου η χαλαρότητα των διακοπών και η συνεχής επαφή μακριά απ’ τις επαγγελματικές και καθημερινές υποχρεώσεις όλων μας μάς προσφέρει την ιδανική ευκαιρία να συζητήσουμε τις αλλαγές στη ζωή της οικογένειες».

 

Πρώτη προτεραιότητα οι ανάγκες του παιδιού…

 

Το πρώτο καλοκαίρι μετά το διαζύγιο θα πρέπει να έχουμε <καλό>, όπως επισημαίνει η ψυχολόγος. «Χρειάζεται να αφουγκραζόμαστε το παιδί και τις αντιδράσεις του απέναντι στο γεγονός πως θα πάει διακοπές με τον έναν γονιό για δεκαπέντε μέρες κι άλλες τόσες με τον άλλο», μας εξηγεί. «Να του δώσουμε χώρο και να σεβαστούμε τις επιθυμίες του, καθώς μπορεί να μη θέλει να πάει διακοπές, αφού, αν το διαζύγιο είναι ακόμη νωπό, ίσως νιώθει ότι εγκαταλείπει τον ένα γονιό. Χρειάζεται σεβασμό και πολύ συζήτηση με τα παιδιά, γιατί το πρώτο καλοκαίρι μετά το διαζύγιο ανατρέπει πολλές συνήθειες και μπορεί να τους δημιουργήσει αντιφατικά συναισθήματα.

 

Ωστόσο, στις πρώτες διακοπές –είτε γίνουν αμέσως είτε μετά από καιρό- το παιδί θα εγκαθιδρύσει μια καινούρια συνήθεια, ως προς τη στάση του προς το γονιό που έμεινε πίσω. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να το κάνουμε να νιώσει άνετα, να έχει το δικαίωμα να επικοινωνεί μαζί του όποτε θέλει και να του εξηγήσουμε πως και για μας η κατάσταση αυτή είναι καινούρια και <παράξενη>. Όλα όμως θα γίνουν πιο εύκολα αν του περάσουμε το μήνυμα πως είμαστε μαζί σε αυτή την αλλαγή και θα προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

 

Για να πάνε όλα καλύτερα...

 

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση σαν μια ξεχωριστή <περιπέτεια>, κανονίζοντας κάτι διαφορετικό απ’ τις διακοπές που κάναμε συνήθως. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορούμε να επιλέξουμε ένα κάμπινγκ, ένα μεγάλο ξενοδοχείο με πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά, ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

 

Η οικογένεια, ένα φιλικό ζευγάρι ή μια φίλη με παιδιά μπορεί να αποτελέσουν μια καλή επιλογή αν αποφασίσουμε να πάμε διακοπές με παρέα.

 

Αν έχουμε καλή σχέση με τον πρώην σύντροφό μας μπορούμε να φροντίσουμε να πάμε διακοπές στο ίδιο μέρος, κλείνοντας δύο διαφορετικά δωμάτια ώστε το παιδί να <πηγαινοέρχεται> ανάμεσά μας. Αυτή η επιλογή, βέβαια, χρειάζεται ισορροπία και χειρισμό. Είναι σημαντικό να έχει γίνει κατανοητό και αποδεκτό από το παιδί το διαζύγιο ώστε να μην μπερδευτεί με αυτή την κατάσταση.

 

Διακοπές με τον μπαμπά...

 

Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί και για τη σχέση του με τον μπαμπά του να περάσουν μαζί ένα μέρος των καλοκαιρινών διακοπών – και να περάσουν καλά! «Ό, τι κι αν έχει μεσολαβήσει μεταξύ του ζευγαριού, η σχέση του παιδιού με τον καθένα απ’ τους γονείς του δεν πρέπει να χαθεί», εξηγεί η Μαρίλη Ανδριοπούλου. «Οι διακοπές με τον μπαμπά μπορούν να μεταμορφωθούν σε μια ωραία περιπέτεια, αν εμείς βοηθήσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση.

 

Μια καλή αρχή είναι να μεταδώσουμε στο παιδί χαρά και προσμονή για τις <διπλές> καλοκαιρινές διακοπές. «Τι καλά! Φέτος θα πας διακοπές σε δύο μέρη! Και με τον μπαμπά θα κάνετε τα δικά σας και θα… το ρίξετε έξω, έτσι; Ωραία, θα με παίρνεις όποτε θέλεις τηλέφωνο να μου λες τα νέα σου. Χαίρομαι πάρα πολύ που θα περάσεις ωραία με το μπαμπά».

 

Ο τρόπος αυτός είναι μια προσέγγιση της μητέρας που περνά στο παιδί το μήνυμα πως έχει συναισθηματικά το <δικαίωμα> να κάνει διακοπές με τον μπαμπά του, να περάσει καλά μαζί του και να μην αισθάνεται ενοχές που η μαμά θα είναι μόνη της», επισημαίνει η ψυχολόγος. Επίσης, σε πρακτικό επίπεδο, ας μη φορτώσουμε το παιδί με όλες τις «υποχρεώσεις» που μπορεί να ξεχάσει ή να παραμελήσει ο μπαμπάς: πλένε τα δόντια σου κάθε βράδυ, να φοράς τη ζακέτα σου όταν βγαίνετε για φαγητό, να λες στο μπαμπά να σου βάζει πολλές φορές αντηλιακό στην παραλία και να έχεις το νου σου στη θάλασσα… Οι καλοπροαίρετες συμβουλές αυτού του τύπου μεταφέρουν στο παιδί το άγχος της μητέρας, του δίνουν το μήνυμα πως ο μπαμπάς δεν είναι ικανός να το φροντίσει σωστά και δηλητηριάζουν την ευχάριστη προσμονή των διακοπών του παιδιού.

 

Ας είμαστε όσο το δυνατό πιο χαλαρές και ήρεμες –έστω κι αν ξέρουμε πως ο μπαμπάς δεν θα ακολουθεί την καθημερινότητα όπως θα κάναμε εμείς. Ας του επιτρέψουμε να βρει το δικό του κώδικα επικοινωνίας με το παιδί, με τον δικό του τρόπο.

 

Ας νιώθουμε τη σιγουριά πως η αγάπη του και η ανάγκη να βρίσκεται με το παιδί του θα τον οδηγήσουν στο να χτίσει τη σχέση τους μ’ έναν καινούργιο και <δικό> τρόπο που θα κάνει καλό σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

 


Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr.

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR