counter

Ο μικρός Jordan!

Ο μικρός Jordan!
Ο μικρός Jordan!

Ο μικρός Jordan

Σε ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει μπάσκετ;

Συνήθως γύρω στα 6 αλλά αν ένα παιδί είναι ανεπτυγμένο μπορεί κι απ' τα 5. Πάντως τα 6 είναι ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει να ασχολείται με τον αθλητισμό γενικότερα.



Πρέπει να είναι ψηλό;

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτές τις ηλικίες τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα για το παιδί αν είναι ψηλό. Σαφώςκαι πρέπει να είναι αρκετά ψηλό όμως το βασικό δεν είναι το ύψος αφού το πρώτο μας μέλημα δεν πρέπει να είναι πόσο καλά θα τα πάει αλλά να αγαπήσει τον αθλητισμό. Άρα δεν πρέπει να βάζουμε όριο ύψους. Ένα παιδί που αγαπάει το μπάσκετ πρέπει να έχει την ευκαιρία να παίξει ούτως ή άλλως. Εξάλλου και αρκετοί κοντοί έχουν παίξει πολύ καλό μπάσκετ

 

 

Είναι αποκλειστικά αγορίστικο σπορ;

Όχι. Σαφώς και είναι πιο συνηθισμένο για τα αγόρια όμως σίγουρα μπορούν να παίξουν και τα κορίτσια εφόσον αγαπάνε το άθλημα. Τα κορίτσια συνήθως συμμετέχουν σε ξεχωριστές ομάδες ωστόσο καθώς η προπονητική είναι διαφορετική. Αν ωστόσο σε κάποιο σωματείο -αυτό συμβαίνει συνήθως στα μικρότερα- είναι λίγα τα κορίτσια συχνά κάνουν προπόνηση με τα αγόρια και αργότερα μεταπηδούν σε μια γυναικεία ομάδα αν θέλουν μεταγραφή. 

 


Τι προσφέρει το μπάσκετ;

Όσον αφορά στα οφέλη του στο σώμα βοηθάει το παιδί να δουλέψει όλους του τους  μυς και να μάθει να ελέγχει τα χέρια και τα πόδια του, κάτι που είναι πιο δύσκολο στα ψηλά σώματα γενικότερα. Επίσης είναι μία εξαιρετική αεροβική άσκηση που ωφελεί ιδιαίτερα το καρδιαναπνευστικό σύστημα ενώ η προπόνησή του περιλαμβάνει μία γκάσμα ασκήσεων (διατάσεις, αερόβια, ευλιγισίας κ.λπ.) προσφέροντας μία πολύ καλή γενικότερη εκγύμναση. Ωστόσο έχει και σημαντικά πνευματικά οφέλη καθώς πρόκειται για ένα έξυπνο άθλημα στο οποίο το παιδί μαθαίνει να σκέφτεται και να αντιδρά γρήγορα. Επιπλέον επειδή το παιχνίδι είναι ομαδικό το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί στο πλαίσιο και με τους κανόνες της ομάδας με αποτέλεσμα να γίνεται πιο αλληλέγγυο και κοινωνικό.

 


Ο κίνδυνος για τραυματισμούς είναι μεγάλος;

Όχι μεγαλύτερος απ' όσος για τα περισσότερα αθλήματα. Το βασικό είναι να γίνεται σωστή προπόνηση με καλό ζέσταμα και το παιδί να είναι κατάλληλα ντυμένο ώστε ο όποιος κίνδυνος να ελαχιστοποιείται. Πάντως γενικά οι τραυματισμοί στο μπάσκετ δεν είναι πολύ σοβαροί καθώς το άθλημα δεν είναι επιθετικό. Επίσης είναι σημαντικό ένας τραυματισμός να επουλώνεται πλήρως προτού το παιδί ξαναξεκινήσει να προπονείται. Εννοείται ότι όσο ανεβαίνεις κατηγορία τόσο πιο δύσκολη γίνεται και η προπόνηση όμως μαθαίνεις και προσαρμόζεσαι σιγά σιγά.

 


Πόσες φορές τη βδομάδα πρέπει να γίνεται προπόνηση;

Ιδανικά 3 φορές για περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο τη φορά. Εννοείται ότι αν το παιδί είναι διατεθιμένο για περισσότερα μπορεί να το κάνει αρκεί να του έχουμε κάνει σαφές ότι πρώτα έρχεται το σχολείο του, το οποίο δεν πρέπει να παραμελεί.



Μπορεί να ασχοληθεί και κάποιο παιδί με πρόβλημα υγείας;

Αυτό μπορεί να το αποφασίσει ο γιατρός του παιδιού. Σαφώς και κάποιες ασθένειες, όπως π.χ.  οι καρδιακές παθήσεις είναι αποτρεπτικές. Αυτό που πρέπει να είναι απαράβατος κανόνας όμως είναι το παιδί πριν ξεκινήσει να αθλείται να περάσει από επισταμένο ιατρικό έλεγχο και γενικά να υποβάλλεται σε συχνές εξετάσεις και να μη μένουμε στην απλή ιατρική βεβαίωση.



Ο απαραίτητος εξοπλισμός

Ο ρουχισμός του παιδιού παρέχεται από την ομάδα. Αυτό που πρέπει να έχει ωστόσο είναι ένα σχετικά καλό παπούτσι που θα απορροφά τους κραδασμούς και θα συμβάλλει.

 

Φροντίστε το σωματείο που θα γράψετε το παιδί σας να έχει μία υγιή προπονητική προσέγγιση, την οποία πρέπει να υιοθετείτε κι εσείς. Αυτή είναι να μην το πιέζετε με σκοπό τον πρωταθλητισμό αλλά πρώτα τον αθλητισμό.

 

 

Ανακαλύψτε περισσότερα κάνοντας κλικ στο www.paidimag.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR