counter

Κάνουμε δίαιτα στα παιδιά; Κι αν ναι, πότε;

Κάνουμε δίαιτα στα παιδιά; Κι αν ναι, πότε;
Κάνουμε δίαιτα στα παιδιά; Κι αν ναι, πότε;

Την πρώτη θέση στην παχυσαρκία ενηλίκων στην Ευρώπη και τη δεύτερη θέση στην παιδική παχυσαρκία κατέχει η Ελλάδα, με τα ποσοστά των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών να παραμένουν ιδιαιτέρως αυξημένα στο 41,3%  με τα αγόρια να κατέχουν λίγο υψηλότερα ποσοστά στο υπερβάλλον βάρος και στη παχυσαρκία σε σχέση με τα κορίτσια. Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον μία από τις βασικότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα και πολυπαραγοντικά διατροφικά προβλήματα για τις σύγχρονες κοινωνίες. Τα αίτια της παχυσαρκίας, πέρα των λανθασμένων διατροφικών συνήθειών, οφείλονται και σε γενετικούς, ψυχολογικούς, ορμονικούς, περιβαλλοντικούς, δημογραφικούς, και κοινωνικό-οικονομικούς παράγοντες, στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα ως και πλήρη έλλειψή της αλλά και στη λήψη φαρμάκων σχημάτων.

Ο Διατροφολόγος Θαλής Παναγιώτου τονίζει πως τα προβλήματα της κακής διατροφής σε αυτές τις αναπτυξιακές ηλικίες μπορούν να οδηγούν  πέρα από την παχυσαρκία σε αναιμία ή ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών  με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι εμφάνισης κάποιων χρόνιων παθήσεων όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, ορμονικές διαταραχές, και προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδιού.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη σωματικής άσκησης συνδέεται με το υπερβάλλον αρρύθμιστο βάρος των παιδιών. Τα ερωτήματα και η αγωνία των γονιών είναι πολύ συχνή τα τελευταία χρόνια και πολλές φορές από μόνοι τους βάζουν σε πολύ αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας τα παιδιά τους ώστε να χάσουν βάρος. Τέτοιες στρατηγικές δυστυχώς δεν αποδίδουν καρπούς καθώς το παιδί κινδυνεύει να εμφανίσει σημαντικές διατροφικές ελλείψεις, υποθρεψία, καθυστέρηση στην ανάπτυξη και στο ανάστημα του, διαταραχές στη διατροφική συμπεριφορά όπως βουλιμία και ανορεξία  καθώς και πιθανές διαταραχές στο ορμονικό προφίλ.

Ο ρόλος του Διατροφολόγου

Το ζητούμενο είναι τι πραγματικά μπορούν να κάνουν οι γονείς που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις για να προάγουν την καλύτερη υγεία των παιδιών τους. Η παρουσία ενός επαγγελματία υγείας όπως ενός Διατροφολόγου – Διαιτολόγου χρίζει άκρως απαραίτητη διότι θα μπορέσει να συμβάλλει ορθώς στη διατροφική παρέμβαση και διατροφική εκπαίδευση σε αυτή την ευαίσθητη παιδική ηλικία.

Η διατροφική παρέμβαση είναι πάντοτε εξατομικευμένη στο κάθε παιδί και εξαρτάται άμεσα από το βάρος, την ηλικία και το πόσο πρόθυμο είναι το παιδί για αυτή τη συνεργασία. Σε ηλικίες κάτω των 3 ετών δεν ακολουθείται καμία παρέμβαση, στη νηπιακή ηλικία 3-5 ετών στοχεύουμε στη διατήρηση του σωματικού βάρους ενώ στη παιδική ηλικία 6-12 ετών στα παχύσαρκα παιδιά μπορεί να εφαρμοστεί διατροφή με σκοπό τη μείωση σωματικού βάρους ενώ το ίδιο ισχύει και στην εφηβική ηλικία 13-18 ετών. Συνήθως, η διατροφική αντιμετώπιση στοχεύει στην εκμάθηση και υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. 

Διαβάστε περισσότερα στο Thriveglobal.gr

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR