counter

Δωμάτιο για δύο! | Οι καλύτερες συμβουλές για να στεγάσετε τα όνειρά τους!

Δωμάτιο για δύο! | Οι καλύτερες συμβουλές για να στεγάσετε τα όνειρά τους!
Δωμάτιο για δύο! | Οι καλύτερες συμβουλές για να στεγάσετε τα όνειρά τους!

Λατρεύουν την παρέα, αλλά χρειάζονται και τις δικές τους προσωπικές στιγμές. Τους αρέσει να μοιράζονται, αλλά τα θέλουν και όλα δικά τους. Δεν θέλουν να νιώθουν μοναξιά, αλλά τους αρέσει και η ηρεμία τους. Πάνω που διαπιστώνουμε «πόσο μοιάζουν» τα μικρά μας, κάτι συμβαίνει και μας δείχνει πόσο διαφορετικά είναι. Πώς θα μπορέσουμε, λοιπόν, να «παντρέψουμε» τα γούστα τους, αλλά και να διατηρήσουμε τη διαφορετικότητά τους; Πού θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και πότε θα πρέπει να βάλουμε και εκείνα στο «παιχνίδι»; 

Διαμορφώνοντας τον χώρο…

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να εξετάσουμε από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε ότι τα παιδιά μας θα μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο. Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο χώρος είναι αρκετά περιορισμένος, στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε την κάθε σπιθαμή και να κάνουμε το δωμάτιό τους, όσο το δυνατό πιο ευχάριστο και λειτουργικό. Μια κουκέτα είναι ιδανική λύση για να εξοικονομήσουμε χώρο και ταυτόχρονα να τους χαρίσουμε λίγο περισσότερο προσωπικό χώρο (αφού το ένα θα… κατοικεί στον πρώτο όροφο και το άλλο στο ισόγειο). Επίσης, μια βιβλιοθήκη σε κομμάτια είναι σίγουρα πολύ πιο «ευέλικτη» από μια ενιαία. Το ίδιο ισχύει και με τα κουτιά, τα οποία βοηθάνε στο να παραμένει το δωμάτιο τακτοποιημένο (αν μάλιστα τους βάλουμε και ροδάκια, τότε τα παιδιά θα μπορούν να τα χειρίζονται ακόμα πιο εύκολα) και συνεπώς να μοιάζει «μεγαλύτερο» –  ακόμα και το μεγαλύτερο δωμάτιο «χάνει» σε έκταση όταν παντού υπάρχουν πεταμένα πράγματα… 

Και μαζί και μόνα!

Σίγουρα, η κάθε στιγμή που μοιράζονται τα μικρά μας είναι ξεχωριστή. Εξίσου ξεχωριστή, όμως, είναι και η κάθε στιγμή που μοιράζονται με… τον εαυτό τους. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το κάθε παιδί να έχει τα δικά του πράγματα, όπως σημαντικό είναι να μπορεί να αναγνωρίζει και να σέβεται τα πράγματα του αδερφού του. 

  • Το καθένα χρειάζεται, λοιπόν, το δικό του κρεβατάκι, το δικό του γραφείο –το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο γραφείο χωρισμένο στη μέση (κάθετα ή οριζόντια) με δύο καρέκλες– και τη δική του ντουλάπα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τους χώρους της ντουλάπας με διαφορετικά χρώματα στα συρτάρια και τα ράφια (σε αυτή την περίπτωση αρκετά χρήσιμο μπορεί να φανεί και το αυτοκόλλητο χαρτί με τα διάφορα μοτίβα με το οποίο θα μπορούσαμε να ντύσουμε το εσωτερικό της ντουλάπας). 
  • Ένα ξύλινο ή πλαστικό κουτί, από την άλλη, το οποίο μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με το γούστο του κάθε παιδιού, μπορεί να αποτελέσει το μικρό του «θησαυροφυλάκιο». Μέσα εκεί θα μπορεί να φυλάει το αγαπημένο του παιχνίδι ή βιβλίο, ένα ημερολόγιο, κ.λπ. Τώρα, το αν θα το εξοπλίσουμε και με ένα μικρό λουκετάκι για… περισσότερη ασφάλεια, αυτό είναι στη δική μας προσωπική ευχέρεια. 
  • Τέλος, καλό θα ήταν (αν και εφόσον ο χώρος το επιτρέπει) να δημιουργήσουμε στο παιδικό δωμάτιο κι ένα μικρό ησυχαστήριο στο οποίο τα παιδιά θα μπορούν να απομονώνονται, όταν το έχουν ανάγκη. Μια μικρή σκηνούλα, ένα υφασμάτινο σπιτάκι, ακόμα κι ένα παραβάν με ένα άνετο πουφ ή 2-3 μαξιλάρες από πίσω, είναι όλα όσα χρειαζόμαστε.  

Επιλέγουμε το χρώμα ή… τα χρώματα!

Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι να πείσουμε τα παιδιά να συμφωνήσουν σε ένα χρώμα για το δωμάτιό τους; Μπορεί όχι και τόσο. Σίγουρα είναι πολύ ευκολότερο αντί για ένα χρώμα, να καταλήξουμε σε… δύο! Τα δύο αγαπημένα τους, τα οποία ακόμα κι αν δεν ταιριάζουν και τόσο μεταξύ τους, εμείς θα βρούμε τον τρόπο να τα κάνουμε να συνυπάρξουν, όσο το δυνατό καλύτερα! Καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε το κάθε παιδί να βρίσκεται «κοντά» στο χρώμα του. Π.χ. αν αποφασίσουμε να βάψουμε δύο τοίχους στα χρώματα των παιδιών (και τους άλλους δύο με ένα ουδέτερο χρώμα) μπορούμε να τοποθετήσουμε το κρεβάτι του καθενός στον τοίχο με το αγαπημένο του χρώμα. Επίσης, αν έχουμε κουκέτα, μπορούμε να «χωρίσουμε» το δωμάτιο στα δύο (οριζόντια), βάφοντας την πάνω μεριά με ένα χρώμα και την κάτω με άλλο. Και πάλι, τα κρεβάτια τους μπορεί να βρίσκονται δίπλα στο αγαπημένο τους χρώμα (πάνω-κάτω). Αν πάλι δεν είμαστε και τόσο «ανοιχτοί» στους πολύχρωμους τοίχους, τότε, δίνουμε στα μικρά μας την ευκαιρία να διαλέξουν το χρώμα που τους αρέσει στα σκεπάσματα, τις κουρτίνες (κάθε φύλλο, άλλο χρώμα), τα κουτιά τους, τα ράφια της βιβλιοθήκης κ.λπ. 

Ιδέα! Μια καλή λύση για να ορίσουμε τους χώρους του δωματίου, αλλά και τις δραστηριότητες που μπορεί ο κάθε χώρος να φιλοξενεί, είναι να το χωρίσουμε σε «ζώνες». Π.χ. Ο χώρος που βρίσκονται τα κρεβάτια μπορεί να είναι «η ζώνη του ύπνου», ενώ της βιβλιοθήκης και των γραφείων «η ζώνη της μελέτης». Τέλος, το χαλί ή η μοκέτα στη μέση του δωματίου ή μία από τις 4 γωνίες του χώρου μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως «η ζώνη του παιχνιδιού»!

 

Photos: Pinterest

 

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR