counter

Ανακαλύψαμε τη… συνταγή της χαράς!

Ανακαλύψαμε τη… συνταγή της χαράς!
Ανακαλύψαμε τη… συνταγή της χαράς!

Ανακαλύψαμε τη… συνταγή της χαράς!

  • Δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον.

 

Ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσουμε τη χαρά και την ευτυχία στο παιδί μας είναι να το βοηθήσουμε να νιώθει ασφάλεια κοντά μας: παίζουμε μαζί του, πηγαίνουμε βόλτες, μιλάμε, βρίσκουμε έστω και λίγο χρόνο κάθε μέρα για να κάνουμε κάτι ευχάριστο μαζί.

 

Ένας τρόπος επίσης για να καλλιεργηθεί το αίσθημα ασφάλειας είναι να προσφέρουμε στο παιδί την ευκαιρία να αναπτύξει περισσότερους προσωπικούς και κοινωνικούς δεσμούς, όπως με την ευρύτερη οικογένεια, με γείτονες και καταστηματάρχες της περιοχής μας, με άλλα παιδιά στο πάρκο ή το σχολείο.

 

  

 

Όταν ένα παιδί –ή ενήλικος– διαθέτει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση συνήθως είναι χαρούμενο και συναισθηματικά ισορροπημένο. Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης είναι κάτι που οι περισσότεροι γονείς εφαρμόζουμε ασυναίσθητα, γι’ αυτό και …ζητωκραυγάζουμε όταν το παιδί μας πετύχει τη μπάλα ή επιδεικνύουμε τις πρώτες του μουτζούρες σαν πίνακες του Πικάσο.

 

Αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε είναι η υπερβολική επιβράβευση καθώς το παιδί μπορεί ασυναίσθητα να νιώθει πως έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τις επιδόσεις του και πως πρέπει να παλέψει για να κρατήσει ψηλά τον πήχη και να μας ικανοποιεί. Ο ασφαλής δρόμος για να είναι θετική η επιβράβευση είναι να επικεντρωνόμαστε κάθε φορά στην προσπάθεια και όχι απαραίτητα στο αποτέλεσμα καθώς και να επαινούμε το παιδί μας για πράγματα που μπορεί να ελέγχει όπως π.χ. που προσπαθεί να μάθει ποδήλατο και όχι επειδή είναι όμορφο σαν πριγκιπόπουλο.  

 

  

 

Αυτός είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού μας. Στηρίζοντάς το να πειραματιστεί, να προσπαθήσει, να δοκιμάσει, διδάσκοντάς του να αποδέχεται την πιθανή αποτυχία, το βοηθάμε να αποκτήσει και να καλλιεργήσει καινούργιες ικανότητες. Η πρόκληση για εμάς κάθε φορά που το μικρό μας προσπαθεί κάτι καινούργιο είναι να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αφήσουμε το παιδί μας να κάνει μόνο του, ό,τι μπορεί ανάλογα με την ηλικία του και τη φάση της ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται.

 

Το παιδί μας θα αισθανθεί τη χαρά της κατάκτησης και της επιτυχίας μόνο αν του επιτρέψουμε να προσπαθήσει, να παλέψει, να εξασκηθεί ξανά και ξανά, αλλά και να αποτύχει. Και θα είναι μεγάλη η χαρά που θα ζωγραφιστεί στο προσωπάκι του την πρώτη φορά που, μόνο του, θα καταφέρει το στόχο του!

 

 

 

 

Με τη συνεργασία της Άννας Μαρίας Κυριακοπούλου, Ψυχολόγου, Accredited EMDR Practitioner (amkyriakopoulou@yahoo.com).

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.paidimag.gr.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR